Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на вечірньому засіданні у четвер дав  роз’яснення у справі народного депутата Вадима Владиславовича Новинського.

А.Парубій нагадав, що Генеральний прокурор України Юрій Луценко надіслав 4 листопада до Верховної Ради України подання щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Вадима Новинського.

«Я невідкладно спрямував це подання до Регламентного комітету Верховної Ради. З цього часу у Регламентного комітету є не більше 20 днів, згідно частини 1, статті 220 Регламенту на те, щоб дати свій висновок у цій справі і винести на голосування у залі Парламенту», - сказав Голова Парламенту, уточнивши, що протягом двадцяти днів члени Комітету мають можливість: досліджувати докази, законність подання, врешті - у народного депутата Новинського, згідно з Регламентом, є п'ять днів на подання письмових пояснень у цій справі. «Якщо буде порушена процедура, це буде завершено програним судом», - уточнив він.

А.Парубій констатував, що «учора ми стали свідками того, що Комітет з питань регламенту не зміг ухвалити рішення і винести на голосування подання Генерального прокурора».

Він зазначив, що 24-го листопада минає час, відведений Регламентом для того, аби члени Комітету з питань регламенту надали свій висновок, про що було наголошено Голові Комітету. Водночас, за словами А.Парубія, Регламентний комітет, спираючись на частину 3, статті 220 Регламенту звернувся до Генеральної прокуратури з листом, який містить прохання надати додаткові матеріали у справі Новинського для детального ознайомлення членами Комітету.

А.Парубій підкреслив, що згідно частини 5, статті 220 термін у 20 днів, відведений для Комітету, призупиняється до того часу, поки не надійде відповідь від ГПУ. «Тому я закликаю Генерального прокурора України якомога швидше надати ці матеріали на розгляд Регламентного комітету», - наголосив він і додав, що дав доручення Комітету невідкладно зібратися і прийняти рішення після надходження необхідних матеріалів.

«Моя позиція, як Голови Верховної Ради України, полягає у тому, що жоден народний депутат не має права переховуватися за депутатською недоторканністю», - підкреслив Голова Парламенту і додав, що «ми всі говорили про те, що має бути відмінена депутатська недоторканість, і ми маємо всі бути рівними перед законом».

Звертаючись до членів Регламентного комітету, А.Парубій наголосив, що Верховна Рада не є ані прокуратурою, ані судом: «Якщо є звернення до нас надати згоду на відкриття кримінального провадження, ми повинні дати згоду, а вже потім суд буде визначати, скоєний чи не скоєний злочин».

«Я не дозволю штучно затягувати справу. Ми мусимо дати гідну відповідь на цю ситуацію, адже суспільство від нас цього чекає. Ми не дозволимо через бюрократію поховати цю справу. Є суд, і нехай суд приймає рішення з приводу того, є чи немає складу злочину. Верховна Рада жодного разу не змогла і не мала на меті відкладати подібні справи. Кожного разу, по кому б не надавалось подання, воно вносилося в зал, і ми його надавали в суд для вирішення, - зазначив він. - І цього разу Верховна Рада повинна дати можливість правоохоронним органам визначати, є чи немає складу злочину».

Він звернувся до народних депутатів, які покинули зал, повернутися до роботи, оскільки без рішення комітету неможливо розглядати це питання.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47
25 березня 2024 10:33