Парламент України на засіданні у четвер ухвалив Декларацію Пам’яті і Солідарності Сейму Республіки Польща і Верховної Ради щодо подій Другої світової війни і нинішньої агресії Росії проти України.

Голова Верховної Ради України А.Парубій на брифінгу у четвер висловив упевненість, що Сейм Республіки Польща  також ухвалить Декларацію пам’яті і солідарності щодо подій Другої світової війни і нинішньої агресії Росії проти України, і що прийняття цього документу сприятиме «врегулюванню тієї кризи у відносинах України і Польщі, яку ми мали влітку».

А.Парубій зазначив, що «Український Парламент мав два шляхи виходу з цієї кризи: або увійти в двосторонні звинувачення, або зайняти сильну і потужну позицію і продемонструвати, що ворог у нас один – російський імперіалізм, і ми не дозволимо розбити антипутінську коаліцію і союз наших найбільших союзників». При цьому він наголосив, що «Литва і Польща були і лишаються нашими найближчими союзниками у боротьбі проти агресії Російської Федерації».

«Ми не повинні піддаватися на провокаційні спроби розколоти єдність наших народів», - сказав А.Парубій і нагадав, що на засіданні голів парламентів Балто-Чорноморського союзу виступив з ініціативою дати спільну оцінку нашій історії, «бо коли вона дається односторонньо,  це призводить до протиріч». Він висловив вдячність Маршалеку Купчинському «за глибоке розуміння цієї ситуації».

«У заяві є дуже принципові позиції, які показують  історичну перспективу - той агресор, який розв’язав війну на наших землях у 39-му році, сьогодні атакує Україну, яка захищає увесь вільний світ і прагне стати членом НАТО», - зазначив А.Парубій і додав, що «ми закликаємо наших європейських колег займати сьогодні більш жорстку позицію і відкинути тактику умиротворення агресора».

Голова Верховної Ради переконаний, що декларація матиме резонанс і в Польщі. «Спроба розколоти наші відносини, у яку були вкинуті шалені ресурси, потерпіла поразку. Я думаю, декларація буде підтримана і в Польському Парламенті», - сказав А.Парубій, наголосивши - «сьогодні ми разом, Польща і Україна, і це є ще однією запорукою нашої перемоги».

Верховна Рада України доручила Голові Парламенту невідкладно направити текст Декларації до Сейму Республіки Польща, до Ради Безпеки і Генеральної Асамблеї ООН, парламентів іноземних держав, парламентських асамблей та міжнародних організацій.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00