Підвищення інституційної  спроможності Верховної Ради України, підвищення ролі і значення Парламенту - є однією з важливіших реформ, які є сьогодні в Україні. На цьому наголосив у понеділок Голова Верховної Ради України А.Парубій, відкриваючи  дискусійний форум з питань парламентської реформи на тему: "Парламенти і всеосяжна демократична реформа".

Дискусія високого рівня організована  в рамках  Проекту ЄС-ПРООН «Рада за Європу».

«У часи потрясінь Верховна Рада була майданчиком для виходу з кризових ситуацій у державі, а тому її реформування є стратегічно важливим. Підтримка ж процесу реформування Верховної Ради з боку ЄС є, передусім, свідченням довіри до українського парламенту і  українського суспільства», - зазначив А.Парубій.

У роботі дискусійного форуму беруть участь помічник Генсека ООН Джіхан Султаноглу та Посол ЄС  в Україні Хьюг Мінгареллі.

Голова Парламенту підкреслив, що «Україна проходить складний період – нам доводиться здійснювати реформи у всіх сферах життя, і це відбувається у час, коли Україна бореться з агресією Російської Федерації». «Це ускладнює і водночас робить важливими  ті реформи, які проводяться: реформа безпеки і оборони, судової системи і, така  ж важлива, - реформа Верховної Ради України», - сказав він і наголосив, що «напрямків реформування Парламенту є багато: реформа Апарату, реформа щодо відкритості, аби полегшити допуск до інформації про роботу комітетів, самої Верховної Ради, демонструвати відкритість і комунікацію з громадськими організаціями, експертним середовищем».

У цьому контексті А. Парубій нагадав, що «тепер у роботі Погоджувальної ради беруть участь громадські експерти, які можуть висловити свою думку і пропозиції щодо порядку денного і щодо пріоритетів, які стоять перед нами».

Голова Парламенту зазначив, що нині усі депутатаські запити є відкритими для суспільства, а структуризація роботи через формування порядку денного по блоках питань, які стосуються різних сфер, дозволяють підвищити ефективність роботи над законопроектами. «З першого тижня роботи нової сесії ми формуємо порядок денний  тематичними блоками і це дозволяє підвищити їхню якість і кількість законопроектів, які розглядаються і ухвалюються у сесійній залі», - сказав він і додав, що  підходити системніше і ефективніше до роботи над кожним законопроектом дозволяє нова електронна система «Рада».

А.Парубій заявив, що «Верховна Рада України працює ефективно, попри прогнози усіх тих, хто вважав, що нинішній Парламент увійде в кризу і не зможе працювати».

Він наголосив, що співпраця Уряду і Парламенту є, на сьогодні, на високому рівні і свідченням тому стала презентація проекту Державного бюджету на наступний рік, «який був вчасно поданий». «Це передумова для того, аби говорити, що наша співпраця має величезний потенціал для свого розвитку», - сказав А.Парубій. Він висловив вдячність Програмі розвитку ООН і Європейському Союзу за довіру і підтримку у здійсненні реформ в Україні.

«Верховна Рада України налаштована на серйозну роботу, а її реформування буде ефективним і на високому рівні», - сказав А.Парубій.    

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54