Під час зустрічі І.Геращенко та Г.Поппеллер відзначили важливість посилення діалогу, в тому числі в контексті майбутнього головування Австрії в ОБСЄ.

Перший заступник Голови Верховної Ради України поінформувала Посла про ситуацію на Сході України та про роботу Тристоронньої контактної групи у Мінську. Ірина Геращенко наголосила, що роль ОБСЄ у вирішенні конфлікту на Сході України є надзвичайно важливою.

 Уповноважений Президента зазначила, що Українська сторона виступає за cтворення всіх необхідних умов для роботи моніторингової місії ОБСЄ  і різко засуджує будь-які спроби блокування роботи незалежних спостерігачів чи агресію проти них.

 «Вкрай важливо, щоб місія ОБСЄ мала доступ до всієї території конфлікту, аж до неконтрольованих ділянок кордону», - зауважила І.Геращенко.

 Уповноважений Президента поінформувала, що питання відновлення кордону є пріоритетним для України, адже наразі маємо 400 км неконтрольованих ділянок, через які бойовики отримують озброєння, і все це відбувається поза увагою ОБСЄ, робота якого блокується бойовиками.

 Ірина Геращенко зауважила, що на сьогодні, коли щодня порушується режим тиші, не виконуються інші пункти мінських угод, передчасно говорити про передумови для переходу до політичного блоку мінських угод.

 Під час зустрічі Ірина Геращенко поінформувала про важливе рамкове рішення Тристоронньої контактної групи щодо розведення живої сили і засобів протидіючих сторін на трьох ділянках, розташованих на лінії зіткнення - Станиці Луганської, Золотого і Петровського в Донецькій області.

 «Зазначені три ділянки мають вкрай важливе гуманітарне значення», - зауважила Перший віце-спікер.

 Уповноважений Президента поінформувала, що у разі дотримання угоди є шанс відновити роботу КПВВ «Золоте», що в свою чергу зніме навантаження з інших контрольних пунктів. При цьому вона зазначила, що поки що відведення живої сили на трьох визначених ділянках не розпочато, натомість, є факти недопуску спостерігачів на ці ділянки, зокрема, в районі Золотого.

 Особливу увагу під час зустрічі було приділено темі звільнення заручників. Наразі 111 осіб незаконно утримуються на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей і, на жаль, сепаратисти підтверджують наявність лише 45 осіб з цього списку.

 Ірина Геращенко поінформувала, що для процесу звільнення полонених вкрай важливо добитися допуску міжнародних гуманітарних організацій, зокрема Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Сьогодні така робота на окупованих територіях заблокована .

 

Також Ірина Геращенко поінформувала, що 28-29 вересня 2016 року перебуватиме з робочим візитом в Австрії, де заплановані її зустрічі з керівництвом Національної Ради Республіки Австрія, Головами комітетів і фракцій Парламенту, також з керівництвом ОБСЄ, чий центральний офіс розташований у Відні.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00