Голова Верховної Ради України Андрій Парубій провів зустріч із Надзвичайним та Повноважним Послом Румунії в Україні Крістіаном-Леоном Цуркану, який розпочав свою каденцію в Україні.

Сторони обмінялися думками щодо українсько-румунських міждержавних відносин, зокрема, наголосили на важливості поглиблення міжпарламентського діалогу у контексті позитивної динаміки взаємин як у двосторонньому, так і багатосторонньому форматі.

«Україна високо цінує послідовну та принципову позицію Румунії щодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності України та засудження триваючої військової агресії Російської Федерації проти нашої держави», - заявив Голова Верховної Ради України А.Парубій.

Глава Українського парламенту висловив подяку Румунії за невизнання парламентських виборів у Криму до Державної Думи Російської Федерації, що було оприлюднено МЗС Румунії напередодні виборів, 17 вересня. «Політична позиція Румунії щодо виборів у Російській Федерації для України дуже важлива», - зазначив А.Парубій

Обговорюючи питання Угоди про асоціацію Україна-ЄС, А.Парубій наголосив: «В Україні дуже позитивно сприйняли підтримку Румунії, яка одна із перших ратифікувала Угоду про асоціацію Україна-ЄС».

Також під час зустрічі А.Парубій висловив подяку румунській стороні «за надання допомоги з лікування та реабілітації учасників АТО на сході України, а також за організацію відпочинку для українських дітей в Румунії».

Торкаючись співпраці України та Румунії на міжнародному рівні, А.Парубій поінформував співрозмовника про свою ініціативу проведення зустрічей у форматі «міжрегіонального співробітництва Балточорноморського союзу і висловив упевненість, що в цій сфері буде знайдено багато спільних точок дотику і багато перспектив для спільної роботи».

Своєю чергою, Надзвичайний та Повноважний Посол Румунії в Україні К.-Л.Цуркану висловив упевненість, що «українсько-румунські взаємини мають великі перспективи». «Ми не тільки сусіди у дуже турбулентному і неспокійному регіоні, але, перш за все, ми друзі. Наша принципова позиція підтримки України незмінна», - наголосив румунський дипломат і додав: «Це обов’язок наших держав підтримувати стабільність і безпеку, оскільки без цього неможливо розвивати країну». При цьому, глава румунської дипломатичної місії в Україні наголосив, що виходячи із цих позицій, «Румунія ще до виборів у Російській Федерації зробила заяву щодо того, що не визнає їх результатів у Криму і вважає ці вибори незаконними. Румунія усвідомлює, що Росія веде гібридну війну, тому послідовно виступає за продовження санкцій».

Сторони підтвердили наміри поглиблювати українсько-румунський діалог на дружній, відкритій і конструктивній основі.

Голова Верховної Ради України А.Парубій побажав К.-Л. Цуркану цікавої та плідної роботи в Україні, бо «тут твориться історія не тільки України, а й всього світу».

У зустрічі взяв участь Глава парламентської українсько-румунської групи дружби М.Бурбак.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30