«Українсько-швейцарський міжпарламентський діалог, зокрема, регулярний обмін візитами між керівництвом законодавчих органів України та Швейцарії протягом останніх років, сприятиме подальшому розширенню наших двосторонніх взаємин. Для нас дуже важливі взаємовідносини між нашими державами і, перш за все, я хочу подякувати за ту підтримку, яку Україна отримує від Швейцарії», - заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в рамках зустрічі з Головою Національної Ради Швейцарії (нижньої палати парламенту) Криста Марквальдер, яка перебуває в Україні з офіційним візитом.

За словами А.Парубія, знаковим є те, що «Україну вперше відвідує Голова Національної Ради Швейцарії», що засвідчує позитивну динаміку українсько-швейцарського міждержавного діалогу.

«Україна переживає один з найважчих періодів історії, коли російський агресор окупував частину наших територій, і для нас міжнародна підтримка є надзвичайно важливою в час випробувань. Нам доводиться одночасно і вести бойові дії, і модернізовувати нашу країну, і проводити реформи. У цих умовах підтримка наших європейських союзників є особливо важливою», - наголосив А.Парубій і додав: «Тому для нас так важлива позиція Швейцарії по невизнанні окупації української території, в тому числі, Криму. І для нас важливо, аби ця позиція була незмінною».

За словами А.Парубія, в Україні відомо, що Російська Федерація використовує величезний інформаційний і фінансовий ресурс для пропаганди легалізації своєї присутності в Криму. Тому, наголосив політик, «для нас дуже важливо, аби позиція швейцарських парламентаріїв опиралась на міжнародне право, і була послідовною по підтриманню міжнародної позиції щодо Криму».

«В Україні відома відданість Швейцарії по відстоюванню прав людини та демократичних процесів і активність швейцарських парламентаріїв в обговоренні цих питань Асамблеєю Ради Європи», - сказав А.Парубій. При цьому він дав зрозуміти, що «Україна розраховує на підтримку швейцарської Сторони у питаннях, пов’язаних із захистом територіальної цілісності та суверенітету України» як у форматі двосторонніх взаємин, так і у рамках співпраці в міжпарламентських альянсах.

«Українсько-швейцарські взаємини поглибились протягом 2014 року під час головування Швейцарії в ОБСЄ, і одними із пріоритетів в цьому є мирний процес на сході України, вирішення конфлікту та невизнання порушення цілісності України», - заявила своєю чергою К.Марквальдер.

«Швейцарія є нейтральною країною, але вона зацікавлена у підтриманні мирних процесів, які є навколо неї. Утім для нас  є очевидною позицією невизнання окупації Криму», - зазначила К Марквальдер.

У цьому контексті Сторони обговорили питання щодо порушення прав людини на окупованих та непідконтрольних Україні територіях і були солідарні у необхідності активізації взаємин  в рамках міжпарламентських альянсів, аби світова спільнота знала правду про ситуацію в Україні.

«В Україні зацікавлені в більшій інформованості швейцарських колег щодо ситуації в Україні», - зазначив А.Парубій і додав, що саме візит пані  К.Марквальдер до України сприятиме об’єктивному  ознайомленню з українським сьогоденням щодо, зокрема, розвитку політичної та суспільно-економічної ситуації в країні в умовах реалій російської агресії проти України. При цьому  А.Парубій висловив подяку щодо реалізації проектів швейцарської технічної і гуманітарної допомоги, де особливо відзначив проекти зі сприяння розвитку місцевого самоврядування та децентралізації, що є цікавим і корисним для України.

К.Марквальдер також висловила підтримку політичній волі і бажанню офіційного Києва впроваджувати реформи. Зокрема, наголосила політик, «швейцарський бізнес чекає на зміни, аби інвестувати в українську економіку».

Торкаючись вирішення питань боротьби з корупцією в Україні, К.Марквальдер зазначила, що цей шлях має бути «системним, прозорим і зрозумілим, аби громадяни України цьому довіряли».

А.Парубій своєю чергою запевнив спріврозмовницю, що «Україна у питанні боротьби з корупцією зробила багато рішучих кроків у побудові антикорупційної системи, зокрема, це запровадження прозорої системи державних закупівель, створення антикорупційної прокуратури, глобальне реформування поліції та судової системи».  «У питанні боротьби з корупцією ми налаштовані рішуче і оптимістично», - наголосив Голова Верховної Ради А.Парубій.

Сторони були обопільні у підтвердженні того, що у України та Швейцарії великий потенціал взаємовідносин, і наші держави мають докласти зусиль, аби цей потенціал реалізувати.

У зустрічі взяли участь представники депутатського корпусу, Міністерства закордонних справ України та Надзвичайний та Повноважний Посол Швейцарської Конфедерації в Україні та Молдові Гійом Шойрер.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30