«Велике щастя вчити історію по-українськи і дивитися на світ українськими очима», - сказав Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, виступаючи перед студентами історичного та філософського факультетів Київського Національного університету ім.Тараса Шевченка з лекцією щодо українського державотворення з нагоди Дня знань.

Поєднуючи етапи розбудови української державності протягом тисячолітньої історії України, А.Парубій, цитуючи древній римський вислів, наголосив: «Де є єдність – там перемога. І це підтверджує історія». На його переконання, «українці втрачали державу тоді, коли українці воювали з українцями, ведучи боротьбу за якісь примарні речі, не враховуючи інтереси Української держави». Тому, переконаний політик, «сьогодні важливо пам’ятати уроки історії», зокрема, недавніх часів, коли «Україна була єдиною у своєму виборі бути незалежною державою», «відстоювала на Майдані європейський вибір, боролася за своє майбутнє».

 «Сьогодні ми несемо велику відповідальність перед майбутніми поколіннями, перед нами стоять ключові завдання втримання Української держави, долаючи протиріччя. І це – найважливіший висновок, дивлячись на нашу історію», - зазначив А.Парубій і наголосив: «Сьогодні ми маємо захистити не тільки Україну, а й всю Європу. Ми маємо створити потужну Європейську державу».

Відповідаючи, зокрема, на запитання студентів, яку роботу проводить Апарат Верховної Ради для залучення молоді для роботи у Верховній Раді, А.Парубій зауважив: «Вперше відбулося оновлення парламенту, більше половини – це нові депутати, багато з яких пройшли АТО, пройшли Майдан». За його словами, найменше зміни торкнулися мажоритарників. Проте, зауважив А.Парубій, «навіть той стан, який існує сьогодні в українському парламенті, є надзвичайно позитивним».


Торкаючись полеміки у суспільстві щодо проведення дочасних виборів, А.Парубій зазначив, що цю ідею підтримують старі сили. «Я глибоко переконаний, що вони є небезпечні не тільки, як механізм розбалансування країни, як великий елемент гібридної війни, але й тим, що ми набагато менше будемо мати представництва нових людей, аніж у цьому парламенті», - наголосив А.Парубій. За його словами, «цей парламент, попри те, що є багато  людей старої формації, ухвалив ключові антикорупційні закони, це той парламент, який своїм рішенням відсік олігархів від газу, нафти та електрики».

Говорячи про залучення молоді до співпраці з Апаратом Верховної Ради, Глава парламенту зауважив, що «в парламенті функціонує постійна школа інтернів, яка залучає до роботи та навчає молодих людей, аби вони могли швидко розпочати свою роботу в Апараті Верховної Ради або в секретаріаті будь-якого депутата». А.Парубій повідомив, що «програма роботи з інтернами підтримується західними партнерами».  «Одна з моїх місій, яку я бачу, – побільше якісно нових людей привести у сфери управління на всіх рівнях. У тому я бачу успіх, у тому я бачу перспективу», - сказав він.

«Велика надія на вас, як на громадян держави, які зможуть свою країну вивести на нові рубежі. А для цього потрібна відповідальність кожного», - наголосив А.Парубій, вітаючи студентів із Днем знань, і додав: «Закликаю вас, плануючи своє майбутнє, знати, що це є відповідальність цілого покоління».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00