Шановні журналісти, колеги!

 

З чим в українців найчастіше асоціюється Верховна Рада? Депутати-прогульники, бійки між депутатами та блокування трибуни. Саме такі новини про Верховну Раду, а не про прийняті Радою закони, переважають в ЗМІ. Тож, чи варто дивуватися, що рейтинг довіри до головного законодавчого органу країни такий низький.

 

В своєму виступі я не збираюся стверджувати, що в роботі Верховної ради немає проблем. Навпаки, я збираюся проілюструвати тезу, що, поки телебачення транслює нескінченне шоу, Рада, більшість її депутатів займаються повсякденною копіткою працею, пишуть та приймають життєво важливі для країни закони.

 

Мій виступ – пропозиція журналістам дещо змінити кут зору, аби ви і ваші читачі — наші співгромадяни, на конкретних прикладах побачили, як тільки за одну окремо взяту останню сесію Верховна Рада змінила обличчя країни.

 

2

Про це далі, але на початку свого виступу я хотів би згадати варварський акт державного терору, здійснений російськими окупантами в небі Донбасу. Два роки минуло з того страшного дня, що обірвав 298 невинних життів пасажирів та екіпажу рейсу Ем-Ейдж-17. Два роки Україна, її закордонні партнери послідовно докладають зусилля задля того, аби винуватці були викриті і постали перед міжнародним судом.

 

Як і винуватці смертей тисяч українців, які стали жертвами російської агресії на Донбасі. Винуватці появи понад мільйона біженців і переміщених осіб. Винуватці жахливих порушень прав особистості і міжнародного законодавства в окупованих Криму і на Донбасі. – Кожного разу це буде перелік тих самих осіб.

 

Але, як доводить досвід Другої світової, щоб посадити агресора на лаву підсудних, спершу його потрібно зупинити і перемогти. Нам треба зібрати всі сили в потужний кулак. Зокрема я про Сили Спеціальних Операцій, які створені Законом 4563, прийнятим Верховною Радою 16 червня.

 

3

Втім, це не кулак, а тонкий хірургічний інструмент, гостро необхідний в умовах сучасної гібридної війни. Лазерний скальпель військової справи. Закон 2090а від 14 червня не тільки збільшив оборонне замовлення – зброї і амуніції, необхідних нашим захисникам, а й посилив контроль за фінансами, виділеними на його реалізацію.

 

Величезним успіхом в боротьбі з корупцією - смертельною хворобою що занапастила українську армію колишнього зразка, стало прийняття 12 травня Закону 4288 про електронні закупівлі для армії. Корупція, що процвітала у затишній приватності генеральських кабінетів, немов сніг тане на сонці під контролем громадськості.

Боротьба з корупцією в армії це – якісне харчування, надійне обмундирування, нова зброя для солдатів. Це армія, яка витрачає свій час не на щоденну боротьбу із злиднями, а на вдосконалення своїх умінь та бойових навиків, це армія здатна перемогти навіть набагато численнішого за себе ворога.

Цей кулак це не тільки наша армія, це наші союзники і друзі, ті хто надає Україні дипломатичну, технічну, фінансову і військову допомогу.

 

4

Це зв'язки на рівні окремих політиків та державних діячів, національних парламентів, наднаціональних структур, які зшивають такі союзи, збільшують взаємну довіру і ефективність взаємодії.

Усього за 3 місяці, як голова Верховної Ради, я взяв участь у більш як 40 міжнародних заходах на рівні ПАРЄ, ОБСЄ, НАТО, Європейського парламенту і ООН, парламентів окремих країн. А тепер додайте до цієї цифри сотні зустрічей моїх колег-парламентарів.

 

В ході роботи Міжпарламентської ради Україна-НАТО, зустрічей з послами країн ЄС та Великої сімки, з Державним секретарем США Джоном Керрі та його заступником  Вікторією Нуланд обговорювали питання стратегічного партнерства та безпеки, протистояння російській агресії та зміцнення обороноздатності України.

Європа і Світ поступово позбавляються від наївних ілюзій, які вони плекали після падіння радянської Імперії зла. Це засвідчив у тому числі і недавній Варшавський саміт НАТО. Втім, звільнення від цих ілюзій – це не тільки наша заслуга, але й результат впертих зусиль Кремля.

 

5

Зміцнюючи оборонний щит, поглиблюючи партнерські відносини із зарубіжними союзниками, ми ні на мить не забуваємо про наших героїв - ветеранів АТО, про жертви війни – мирне населення прифронтових територій. Змінами до Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» Верховна Рада звільнила від призову близьких родичів загиблих захисників України.

Закон 4350 від 19 квітня покликаний забезпечити право на освіту тих українців, хто проживає безпосередньо в зоні бойових дій, а Закон 4048 від 17 травня забезпечити безперешкодну роботу органів місцевого самоврядування на цих територіях.

Та я добре розумію, що рани від цієї війни ми будемо заліковувати ще довго. А шрами на серцях українців залишаться назавжди. Та спершу маємо перемогти!

 

Прийнятий Верховною Радою 16 червня Закон 3822-д встановив квоти пісень українською мовою в ефірі українських радіостанцій. Це ще один довгоочікуваний крок на захист української мови, самобутніх українських виконавців і українських слухачів від нав'язування їм низькоякісного продукту з-за східного кордону.


6

Цей закон, не сумніваюся, дуже важливий у сенсі сьогоднішньої інформаційної війни проти України. Розірвано ще одну павутину, якою Україну незримо прив'язували до «Русского мира».

 

У своїй Постанові від 11 травня Верховна Рада звернулася до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, світових лідерів та усього міжнародного співтовариства щодо засудження порушень Російською Федерацією прав і свобод кримськотатарського народу. Нагадала про радянський геноцид кримськотатарського народу 1944 року, та застерегла світ від його повторення під чоботом російського окупанта сьогодні.

 

Я вже згадував сьогодні про боротьбу з корупцією в армії. Утім, це тільки одна голова цієї гідри, що вже чверть століття роз’їдає нашу державу зсередини. Прислухаючись до пісеньок про професіоналів, про необхідність досвіду роботи, Верховна Рада свого часу згодилась на призначення Генерального Прокурора зсередини існуючої системи.

 

7

Невтішні результати цих кадрових здобутків спричинили політичну кризу, яка змусила Верховну Раду передивитись свої підходи. У результаті призначення новим Генеральним Прокурором Юрія Луценка, ефективної роботи МВС і СБУ разом із початком роботи Національного антикорупційного агентства України, в останні тижні вся країна із увагою і вболіванням спостерігає за численними затриманнями на гарячому корупціонерів минулого режиму, та спритників, що вирішили підхарчуватися вже за нової влади.

 

Як у випадку з Державною санітарно-епідеміологічною службою, бурштиновою мафією, корупціонерів беруть системно, одразу у всіх областях.

 

Та маємо визнати, роботу з очищення України тільки розпочато. Верховна Рада обіцяє працювати і далі, не жаліючи ані чужих, ані своїх. Так нещодавно, ви всі про це знаєте, Верховна Рада дала згоду на затримання та арешт депутата Олександра Онищенка.

  

8

Але затримання та арешти це тільки пів-справи. Ні для кого в Україні не секрет, що наші суди були невід’ємною складовою корупційної моделі керування країною.

За останні місяці Верховна Рада взялася і за демонтаж цього заповідника хабарництва. 2 червня Верховна Рада прийняла Закон про судоустрій і статус суддів, та внесла відповідні зміни до Конституції,

Закон про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів, Закон про виконавче провадження. 

 

Цими реформами започатковано оновлення всього суддівського корпусу. Впроваджено переатестацію усіх, без виключення, суддів та звільнення за скороченою процедурою тих, хто не відповідає критеріям компетентності.

Президент і Парламент позбавлені можливості впливу на суддів.

Обмежено суддівський імунітет.

Судді призначаються лише за прозорим конкурсом.

Непідтвердження легальності джерел походження майна стає підставою для звільнення судді.

 

9

Усього за четверту Сесію було звільнено 270 суддів. У тому числі – двоє суддів Конституційного Суду, а також 193 судді з Автономної Республіки Крим за порушення присяги. Також надано згоду на затримання та арешт двох суддів.

 

Обіцяю, як голова Верховної Ради я буду стояти на сторожі, аби у боротьбі з корупцією не було недоторканих, аби новий генеральний прокурор та Національне Антикорупційне Бюро України після кількох гучних арештів продовжили свій хрестовий похід, аби структурні та кадрові зміни у прокуратурі та судовій системі з вітрини корупції перетворили Україну на вітрину правосуддя та державних чеснот.

 

Адже питання правосуддя це не лише дотримання прав та свобод громадян. Без цього неможливе економічне зростання. За кожним економічним дивом у світі стоїть ефективно діюча антикорупційна модель. Справа держави не повсякчас втручатись у економіку, а гарантувати, що один раз встановлені правила будуть виконуватись, що вони будуть однаково застосовуватись до всіх.

 

10

Неприпустимо щоб держава сама, штучною зарегульованістю відлякувала інвесторів. Сподіваюсь, що Закон 2763 щодо скасування обов'язковості державної реєстрації іноземних інвестицій від 31 травня широко розчинив ворота там, де було лише прочинено хвіртку.

 

Найменш ефективний власник це держава — доведено останнім сторіччям історії України. Законом від 2 червня Верховна Рада реформувала систему корпоративного управління державними підприємствами відповідно до стандартів Організації Економічного Співробітництва та Розвитку та запровадила механізми захисту держкомпаній від політичного втручання, а також забезпечення прозорості та підзвітності їхньої діяльності.

 

З метою підвищення прозорості роботи держпідприємств цей закон передбачає, що звітність держкомпаній підлягає обов'язковому щорічному незалежному аудиту. З феодальних вотчин цей закон перетворює державні підприємства на народну власність, дозволяє суспільству контролювати їх діяльність, запобігати корупції.

 

11

 Втім, як і раніше, основна мета для нас це скорочення державного сектору економіки, подальша приватизація заради залучення інвестицій та прискорення економічного зростання.

 

Проілюструю як дерегуляція може вже незадовго покращити нам життя. 31 травня Верховна Рада знизила акцизи на старі авто. Що це означає для звичайного українця? Це означає, що після набрання чинності закону, кожен українець зможе придбати більший, економніший, безпечніший та комфортніший автомобіль для своєї сім’ї. Завдяки значно нижчій ціні.

 

Ще яскравіший приклад з закупівлею лікарських засобів. Прийнятий Верховною Радою 31 травня Закон щодо спрощення державної реєстрації лікарських засобів відкрив вільний, без посередників, доступ в Україну найсучаснішим якісним лікам, створив на ринку усім зрозумілі, і, що головне, рівні умови.

Нагадаю, завдяки законодавчим новаціям у закупівлі ліків міжнародними організаціями, в 2015 році було зекономлено 790 мільйонів гривень.

 

12

Це не тільки забраний у фармацевтичної мафії навар, це можливість для держави закупити більш якісні ліки, врятувати життя тисячам хронічно хворих українців.

 

Утім, розумію, що цих та інших прикладів замало, аби реально полегшити сьогоднішнє скрутне становище більшості українських родин. Шокова терапія після кількарічної стагнації, кризи та в умовах війни, боляче вдарила по виснаженому соціальному організму. Вихід один — зламати старі корупційні схеми, побудовані на неринкових методах встановлення цін.

 

Українським товарам відкрито європейські та канадський ринки, Рада спростила експорт не тільки товарів але й послуг. Українські та авторитетні міжнародні експерти пророкують на наступні роки швидке зростання економіки. Саме час розпочинати власну справу.

Тільки відновивши середній клас, фінансово незалежний від держави, коли половина українців буде мати, нехай невеликий, але свій власний бізнес, ми зможемо подолати зубожіння. 

 

13

Наше майбутнє у наших власних руках! Вважаю, що мета Верховної Ради, мене особисто як її голови, створити всі умови, аби український середній клас зміг стати на ноги. Саме до цього ми маємо докладати максимум зусиль. Ми вже відкрили ринки та експорт послуг.

 

А поки що Верховна Рада в міру наявних коштів намагається допомогти найбільш потребуючим українцям. 2 червня внесено зміни у Податковий кодекс щодо відміни оподаткування пенсій. 21 квітня поширено чорнобильські пільги на ліквідаторів та жертв інших ядерних катастроф та випробувань на території СРСР. Законодавчо забезпечено реалізацію житлових прав мешканців гуртожитків…

 

Усього за четверту сесію Ради прийнято понад 470 законодавчих актів.

 

Завдяки законам про декомунізацію, карта країни змінилася назавжди. Але найголовніше – завдяки декомунізації назавжди змінюється ментальний простір, психологія і світогляд українського суспільства.

 

14

На майбутнє маю великі надії на відповідальних державників. Це люди з якими ми сповідуємо спільні цінності, маємо спільну мету. І я сподіваюсь на їх підтримку у справі реформування головного законодавчого органу країни, у законодавчому забезпеченні необхідних країні реформ.

 

Наша ціль – це реальні справи, реальні зміни в країні, яких від нас так чекає український народ.

 

Я переконаний, спільними зусиллями ми переможемо!

 

Слава Україні!

 

 

Відеоролик:

http://www.ex.ua/150397118254

 

Слайди можна переглянути тут:

file:///C:/Users/karma/AppData/Local/Temp/AP_Press_18-07.pdf

https://drive.google.com/file/d/0B1zm80L0RweMWlB5M2RQdzlENlE/view

 

Адреса FTP, за якою ви зможете отримати відео:

ftp://217.20.163.158

LOGIN: visitor

PAROL: visitor

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47