Питання етики надзвичайно важливе для українського парламентаризму, функціонування та реформи Верховної Ради України, особливо в умовах слабко розвинутої політичної культури. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України А.Парубій, відкриваючи у п’ятницю нараду «Діалоги з питань парламентської етики», участь у якій взяв Голова Місії Європейського парламенту Пет Кокс.

А.Парубій нагадав, що у рекомендаціях до реформування головного законодавчого органу України є багато надважливих і першочергових завдань. При цьому він зауважив, що не хоче применшувати значення, «а навпаки – наголосити на важливості питання унормування етичних стандартів та можливої розробки кодексу парламентської етики в Україні».

У своєму виступі Голова українського Парламенту наголосив на важливості того, щоб «не обмежувати поняття парламентської етики лише питанням регулювання поведінки у стінах залу засідань, як зараз чітко вказано в законі про регламент. Визначення та регулювання парламентської етики  включає в себе набагато ширше  коло питань, серед яких і конфлікт інтересів, і прихований лобізм,  і прозорість депутатських пільг та виплат, декларування статків тощо».

В рамках системи міжнародних домовленостей перед Україною стоїть низка  зобов’язань, зокрема, Брюсельська Декларація Парламентської Асамблеї ОБСЄ спонукає парламенти країн-учасниць ОБСЄ до розробки та публікації стандартів етики для парламентаріїв та працівників секретаріатів.

«Я вважаю, що нам потрібно працювати над розробкою етичних стандартів, як важливого інструменту підвищення громадянської довіри та підтримки. Як механізм, що чітко пов’язує між собою етичні стандарти й антикорупційні заходи», - сказав А.Парубій.

Він висловив переконання, що у Верховної Ради восьмого скликання є історична можливість повернути повагу та довіру громадян. 

«Маємо працювати над покращенням довіри до Парламенту, над зміною політичної культури, просуванням  культури діалогу та прозорості, зокрема і через розробку Кодексу етичної поведінки», - сказав А.Парубій, підкресливши, що політичні скандали, пов’язані з етичними нормами, можуть відчутно зашкодити суспільному сприйняттю легітимних демократичних інститутів, у багатьох країнах саме скандали призвели до реформи парламентських стандартів. Він нагадав, що на міжнародну сайті, який показує скандали у парламентах світу, Україна - на першому місці.

«Цю ганебну практику потрібно зупинити. Саме подібні ситуації у Парламенті підривають повагу народу до головного законодавчого органу країни. Депутати мають зрозуміти, що Парламент не місце для бійок. Парламент – місце дискусій», - наголосив Андрій Парубій.

Сьогодні в українському парламенті понад 300 депутатів, які публічно говорять про свою європейську спрямованість. А.Парубій вважає, що Верховна Рада має достатній потенціал та потугу, щоб давати відповіді на виклики, які постають у царині боротьби з корупцією і притягненню до відповідальності людей, які мають статус недоторканості.

«Моє завдання як спікера було одне – знайти порозуміння. І я вам хочу сказати відверто - деякі фракції показали величезну здатність до компромісу», - зазначив А.Парубій і наголосив, що теперішня ситуація у Парламенті показує, що існує дуже мала частина депутатів, які зацікавленні у дестабілізації ситуації у державі. «Під гаслами боротьби за справедливі тарифи насправді хочуть лише одного - заблокувати парламент воюючої країни. Вони хочуть бійок у залі Верховної Ради, вони хочуть провокацій. Вони хочуть лише одного – будь-якими методами зірвати роботу з ухвалення важливих і стратегічних законів для функціонування держави, яка воює, яка бореться за Незалежність», - констатував А.Парубій.

«Наша головна зброя, - сказав він, – не піддаватися на провокації п’ятої колони, не йти на конфронтацію та не грати за непарламентськими правилами, які нам нав’язують, не порушувати етичні норми».

А.Парубій висловив переконання, що Верховна Рада восьмого скликання – це найдемократичніше скликання в історії України, скликання, яке працює в екстремальних умовах війни, скликання державників та патріотів, і тому  «Парламент працюватиме і наступного тижня, і восени, і весь час, який йому відведений».

***

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18