Голова Верховної Ради України А.Парубій наголошує, що святкування нинішнього тижня 20-річчя Конституції України було важливим заходом, «бо ухвалення Основного Закону держави у 1996 році було справді історичною подією, яка відбулася у Верховній Раді України». Про це він сказав у інтерв’ю парламентському телеканалу «Рада» у п’ятницю.

А.Парубій назвав символічним той факт, що до участі у святкуванні річниці Конституції долучилися як інтерни, які проходять практику у Верховній Раді, так і творці Конституції. На думку Голови Парламенту, важливо, що на урочистостях виступили Президент України Петро Порошенко, Перший Президент Леонід Кравчук, народні депутати різних скликань, учасники АТО. Андрій Парубій наголосив, що робитиме усе для подальшої відкритості Верховної Ради, для покращення законодавчої роботи та для зростання авторитету парламенту у суспільстві.

А.Парубій наголосив, що «є задум під час здійснення літнього ремонту у будівлях Верховної Ради додати елементи, які свідчитимуть про історію і сьогодення українського парламенту».  

Підбиваючи підсумки тижня, Голова Верховної Ради особливо відзначив проведення Форуму місцевого розвитку у Трускавці, під час якого відбулася його зустріч з Маршалком Сейму Республіки Польща Мареком Кухчінським. «Ми обговорили питання прикордонного співробітництва, питання розвитку інфраструктури в прикордонних областях»,- сказав А.Парубій і наголосив, що «співробітництво з Польщею у різних сферах має для України велике значення, - це і економічна співпраця, співпраця в безпековій сфері, і співпраця в побудові інфраструктури». А.Парубій висловив переконання, що розвиток українсько-польських відносин має великий потенціал. «Це довготривалий стратегічний напрямок», - наголосив він.

Голова Верховної Ради України, прогнозуючи розвиток подій наступного пленарного тижня, висловив сподівання, що Парламент розгляне проект закону про спецконфіскацію. При цьому він пояснив, що «це питання - на лінії ризику», воно «ставить під загрозу прийняття рішень наступного пленарного тижня». Зокрема, сказав А.Парубій, «Народний фронт» вийшов з твердою політичною позицією, що «поки не буде розглянутий закон про спецконфіскацію, доки кошти Януковича не будуть спрямовані на безпеку та оборону, «Народний фронт» відмовляється брати участь у голосуванні». За словами А.Парубія, «зараз триває узгоджена підготовка цього закону з європейськими експертами та юристами».

«Я дуже сподіваюся, що нам вдасться вийти з узгодженим законопроектом у зал, що не буде запитань ні у експертів, ні у європейських друзів. Це питання дозволить зняти політичну напругу та дискусію з цього приводу», - підкреслив А.Парубій.

Також, наступного пленарного тижня Верховна Рада України має розглянути питання про позбавлення повноважень, затримання та арешт народного депутата О.Онищенка. «Це дуже резонансне питання. Подібні питання – це завжди великий виклик для Парламенту. Тому я весь час наголошував, що в цьому питанні ми повинні діяти згідно закону і робити так, щоб не було підстав оскаржувати рішення Верховної Ради України». Він нагадав, що «до Верховної Ради надійшло подання на затримання та арешт депутата Олександра Онищенка і, згідно Закону, регламентний Комітет дав необхідний час для підготовки письмових пояснень і винесення рішення, яке зобов’язує мене як Голову Верховної Ради України поставити це на порядок денний сесії. Згідно Закону, не пізніше, як за 7 днів від рішення Комітету я маю це питання поставити». А.Парубій не виключив, що пропонуватиме поставити це питання на розгляд у вівторок.

Серед інших питань, за словами Голови Парламенту, планується розглянути великий пакет документів з призначення і звільнення суддів.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31