Звернення до Патріарха  Варфоломія щодо автокефалії Української Церкви є питанням не тільки релігійного характеру, але й питанням національної безпеки, заявив А.Парубій в інтерв’ю телеканалу «РАДА». За його словами, «у новітній війні, яку веде Путін проти України, і яку ми звикли називати гібридною, -  використовуються усі фронти, і мілітарна частина є тільки однією з складових війни». «Є економічна агресія, яку ми бачили багато років, але є і намагання втрутитись в духовне життя України, намагання втрутитись у мовний простір українців, і Україна як держава повинна робити все можливе, щоб не дозволити зовнішнім силам провокувати розкол в українському суспільстві на будь-якому ґрунті, в тому числі і на релігійному», наголосив він.

Опитування показують, повідомив Голова Парламенту, що більшість українців є прихильниками того, щоб в Україні була єдина православна церква, і «ми лише повторили молитви мільйонів українців, звертаючись до Патріарха Варфоломія».

Він підкреслив, що ухвалення Звернення цього тижня є важливою і символічною подією, бо 16 червня розпочинається Всеправославний Собор. «Це визначне явище у православному світі, і напередодні того Собору таке звернення було презентовано, щоби воно було почуто головами православних церков», - сказав він. – «Ми дуже розраховуємо і сподіваємося, що Патріарх Варфоломій почує наше звернення, що він почує молитви українців і прийме своє рішення з цього приводу».

А.Парубій зазначив, що «Звернення об’єднало зал, за нього проголосувала велика кількість депутатів, крім Опозиційного блоку».

«Я не хотів би оцінювати політичні фракції, які є в Парламенті. Але мені видається – коли йдеться про питання національної безпеки, коли йдеться про питання розбудови держави, зміцнення Української Держави – ці питання не мали б розділяти, вони мали б об’єднувати весь зал. Це питання, в якому не може бути політичних позицій політичних фракцій, а всі українці повинні в них об’єднуватись. І мені прикро, що не всі політичні сили, які представлені в українському парламенті, об’єднуються навколо фундаментальних питань буття і розвитку української держави», - сказав А.Парубій.

Він наголосив, що «Верховна Рада не прийняла постанову чи закон, який би регламентував релігійне життя – Верховна Ради ухвалила Звернення до Патріарха Варфоломія, і в тому Зверненні ми повторили те, про що моляться десятки мільйонів українців – посприяти створенню української помісної православної церкви, адже це виключне право Патріарха Варфоломія, це виключно Його компетенція».

***

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54