Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі з Президентом Верхньої палати Парламенту Королівства Нідерландів Анкі Брукерс-Кноль, яка вперше відвідала Україну, висловив сподівання, що після глибшого розуміння наших сьогоднішніх реалій і великого прагнення українців до вільного світу навіть позиція скептиків зміниться на користь України.  

Учасники зустрічі обговорили процес реформування України, питання поглиблення співпраці на рівні парламентів та механізми об’єднання зусиль для вирішення питання щодо підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Зокрема, Голова Верховної Ради зазначив, що в останній період відносини з Нідерландами стали більш інтенсивними. Питання євроінтеграції, за його словами, є головним: «Інтеграція у Європейський Союз складає основу нашої незалежності». А.Парубій у цьому контексті наголосив, що трагедія, яка сталася з нідерландським літаком два роки тому, «продемонструвала глобальність тієї загрози, яку становить російська агресія не лише для України, а й для усього вільного світу».

Голова Парламенту подякував європейським партнерам за підтримку: «Коли ми виходили на Майдан із жовто-блакитними прапорами, поряд з ними були прапори Європейського Союзу, бо країни вільного світу є прикладом для нас і зв’язком із зовнішнім світом».

А.Парубій підкреслив, що «питання Угоди про асоціацію є набагато більшим для України, аніж просто угодою». «Це стало символічною дією, яка свідчить про наш цивілізаційний вибір, - сказав він і додав, що для України важлива позиція Нідерландів.

Голова Верховної Ради подякував парламентаріям Нідерландів за підтримку у питанні щодо надання безвізового режиму для України, і за те, що зрештою, парламент не дав поставити під сумнів Угоду про асоціацію. «Є хлопці, які стоять на передовій сьогодні, стоять за весь вільний світ, нам важливо знати, що ми не самі», - сказав А.Парубій та висловив сподівання на подальшу співпрацю.

Голова Парламенту наголосив, що український народ у дуже важких випробуваннях прийшов до такого рішення – на користь ЄС, на користь європейської інтеграції. За його словами, близько 70% громадян України підтримують цей вибір, підтримка незалежної України – 95%: «Попри різноманіття у багатомільйонній Державі у ключових фундаментальних питаннях ми займаємо однакову позицію, понад 300 народних депутатів мають проєвропейську орієнтацію».

А.Парубій звернувся до представників Сенату із проханням підтримати Угоду про асоціацію: «Коли український народ і Європейський Союз вже дійшли до прийняття цього рішення, коли ми дуже добре усвідомлюємо, що Путін хоче накласти вето на вибір українського народу, який боровся проти диктатури та виходив на Майдан, а зараз гине на фронті, який обрав шлях свободи, - ми виступаємо за підписання Угоди. Це виклик для всього вільного світу!». «Для нас це важливий вибір. Наша країна важко працювала, тому очікування від реформ колосальні. В Україні відбуваються масштабні зміни, особливо в умовах воєнних дій. Нам дуже важливе плече підтримки у цей період, і ми  розраховуємо на неї розраховуємо!», - сказав А.Парубій.

Голова Парламенту також наголосив, що у Верховній Раді немає жодного дня, коли б не розглядались законопроекти, необхідні для співпраці з МВФ та реформування України. «У важких дискусіях ми йдемо крок за кроком», - сказав він, наголосивши на тісній співпраці і комунікації з Урядом та Адміністрацією Президента України. Він зазначив, що з 14 першочергових законопроектів 9 ухвалено у першому читанні, чотири – остаточно. «Є всі підстави і оптимізм сподіватись на виконання усіх наших зобов’язань у повному обсязі», - сказав А.Парубій.

Своєю чергою, пані Анкі Брукерс-Кноль висловила свою підтримку українцям та зазначила, що візит сприятиме посиленню поваги і розуміння. Вона також наголосила, що Сенат Нідерландів засуджує дії Російської Федерації по відношенню до України, чий суверенітет та територіальна цілісність порушені.

Щодо Угоди про асоціацію вона зазначила, що «необхідно поєднати дві дії: врахувати думку людей, які висловились проти, разом з тим - підтримати Угоду», та запевнила, що «відносини покращаться, контакти між парламентами стануть активнішими». За словами Президента Сенату, незважаючи на різні позиції партій, рішення для підтримки Угоди буде знайдено.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54