Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у своєму виступі на засіданні Міжпарламентської ради Україна-НАТО і 92-го семінару Роуза-Рота «Трансформація України у неспокійному регіональному контексті» у вівторок наголосив на першочергових кроках здійснення реформ в Україні.

За словами Голови Парламенту, «до початку збройної агресії Росії втрачено багато часу, і на сьогоднішній день співвідношення військових сил України та Росії, звичайно ж,  є на користь Росії». «Але це обумовлює для нас нагальну потребу проведення оборонної реформи в Україні, - підкреслив А.Парубій. - Іншого варіанту немає, адже Росія у будь-який момент може вирішити продовжити свою експансію в Україну».

Голова Верховної Ради повідомив, що на часткове задоволення цих потреб спрямована діяльність нових трастових фондів з реформування систем логістики і стандартизації, модернізації системи зв’язку та автоматизації управління військами, медичної реабілітації, перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців, а також кіберзахисту.

Крім того, Україна запропонувала НАТО започаткувати трастовий фонд з розвитку спроможностей нашої держави у сфері стратегічних комунікацій для протидії масштабній інформаційній війні, розв’язаній Росією проти України та Заходу у цілому.

«Ми розраховуємо на політичну і фінансову підтримку, посилення економічних санкцій по відношенню до агресора та інші види допомоги, у т.ч.  постачання нашій державі озброєнь», - підкреслив А.Парубій .

Він також акцентував увагу на необхідності в рамках політичного діалогу України з НАТО зосередитись на стратегії відновлення територіальної цілісності України – повернення Криму та Донбасу. «Наша головна мета у 2016 році зрозуміла - повернути мир в Україні, - сказав він і зауважив, що Україна виконує Мінські угоди, незважаючи на те, що інша сторона продовжує порушувати свої зобов'язання.

За словами А.Парубія, «альтернативи політичному рішенню немає, тому необхідно застосовувати ефективні міжнародні інструменти для підтримки дипломатичного шляху». «Без глобального тиску Росію не зупинити. Тиск повинен підтримуватися, доки Москва не почне поважати суверенітет своїх сусідів, - наголосив він і додав, що важливо доповнити санкції широкою і ефективною міжнародною присутністю на Донбасі, щоб допомогти реалізувати мирний Мінський план.

А.Парубій визначив «формулу мирного врегулювання»: виведення російських військ з території України, відновлення повного контролю над українським кордоном з Росією, проведення місцевих виборів на Донбасі відповідно до законодавства України та стандартів ОБСЄ. Водночас він наголосив на важливості запустити міжнародний механізм деокупації півострова Крим і не ставити це питання на "задній план".

Голова Верховної Ради підкреслив, що «вільна і незалежна Україна – це запорука вільної Європи». «Зараз наші громадяни гинуть на фронті на Донбасі, зокрема, і за свободу Франції, за свободу вільної Європи, за свободу всього вільного світу. Вважаю, що цінності волелюбності та захисту свободи не можуть бути піддані ревізії на догоду політичним чи комерційним інтересам, - сказав він. - Зараз внесок у міжнародну систему безпеки, мабуть, найбільший, ніж будь-коли раніше. Адже сьогодні частину саме України російський агресор перетворив на одну з гарячих точок на мапі світу. І українські воїни гідно протистоять найсерйознішій агресії в Європі з часів Другої світової війни. Переконаний, маємо робити спільний внесок у зміцнення безпеки на євроатлантичному просторі!».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30