Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд під час зустрічі з членами Венеціанської комісії у четвер зазначила, що «завдяки спільним зусиллям українських і європейських експертів вдалося знайти ті формули змін до Конституції, які дозволили би дійсно провести реформи». «Більш того, розуміючи яким викликом є впровадження нового, ми почали роботу фактично з того моменту, коли у перший раз було проголосовано зміни до Конституції», - сказала вона.

Вона наголосила, що за цей період було погоджено модель змін фактично до закону про судоустрій і статус суддів, до процесуальних кодексів, до Закону «Про адвокатуру», навіть до юридичної освіти, і навіть частково до прокуратури. «Вдалося до сьогоднішнього дня підготувати законопроект в цілому, нову редакцію закону про судоустрій і статус суддів, зміни до Конституції», - повідомила вона.

Зазначаючи гарну якість підготовленого законопроекту, Заступник Голови Верховної Ради висловила критичне ставлення до змін, внесених у Закон «Про прокуратуру», та до призначення Генерального прокурора за цими змінами. На її переконання, «спосіб, у який змінювався закон, і спосіб призначення Генерального прокурора повністю суперечить всім європейським стандартам прокуратури». «І це дуже сильно підірвало довіру нашої політичної сили до процесу судової реформи, - наголосила вона.- Усвідомлюючи її необхідність, зараз ми поки що не впевненні у добрих намірах держави на провадження цієї реформи. І для того, щоби розуміти одну з причин, коли ми говоримо про реформу виборчу, треба розуміти що виборча реформа для України це не просто реформа системи, це один із ключових способів подолання політичної корупції».

У контексті виборчої реформи О.Сироїд зазначила, що «беззастережно хотіла би, аби українські, так звані олігархи, стали успішними бізнесменами в майбутньому». Водночас, «потрібно обмежити вплив олігархів на політичний процес, вплив на парламент, на політичну систему». «Поки цього не станеться, на жаль, ми не можемо очікувати ефективності у всіх інших реформах, тому що як ми кажемо «бджоли проти меду не літають», - підкреслила вона. - І тому виборча система, яка би запропонувала пропорційну систему з відкритими списками могла би бути тим інструментом для подолання політичної корупції».

О.Сироїд наголосила, що свою готовність підтримати пропорційну систему з відкритими списками запропонували всі політичні сили, у тому числі Глава Держави. «Сподіваюсь, що вони будуть віддані тому процесу до кінця, і чим швидше законопроект буде прийнятий, тим краще це для якості політичної системи в Україні, - сказала вона. - Ми також переконані, що прийняття цього закону стане запобіжником дочасних парламентських виборів, які беззастережно є великою загрозою для України».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00