Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд взяла участь у Міжнародній конференції на тему: «Урядування та реформування національних служб безпеки та розвідки: найкращі міжнародні практики».

У вступному слові Заступник Голови Верховної Ради подякувала Центру Разумкова, офісу НАТО, представництву Королівства Нідерландів за організацію заходу для обговорення проблем, пов’язаних із реформуванням служб безпеки і розвідки. «Найважливіше, що ви є тим середовищем, яке допомагає наш монолог перетворювати у діалог, - сказала О.Сироїд. - Це одна з найбільших проблем, тому що в умовах війни неможливо уникнути розмов про необхідність реформування і сектору оборони, і сектору безпеки». На її думку, саме тепер потрібно забезпечити «відповіді на виклики: цивільний контроль, реформування сектору безпеки і оборони».

О.Сироїд зазначила, що народні депутати у цьому складі є свідками «зіткнення цивілізацій, коли велика частина людей, які були носіями знань і вмінь, залишаються у старій парадигмі, а ті, хто хочуть дійсно змін, мусять йти криголамом по усталеній роками системі». На її думку, утворення Міжфракційного об’єднання «Україні – Євроатлантичний простір» за ініціативою народного депутата Ірини Фріз (фракція БПП) є проявом спротиву системі. «Дуже рада, що це Міжфракційне об’єднання стає тим осередком, навколо якого об’єднуються думки, і стає майданчиком для дискусій і обговорення», - наголосила вона.

Заступник Голови Верховної Ради зауважила, що розмова про реформування спецслужб й досі залишається у тому стані, «коли говоримо самі до себе». «Ми повинні розуміти, що будь-яке рішення є формулою двох складових: перше, – це якісний документ, друге – політична воля для його впровадження», - підкреслила вона.

О.Сироїд зазначила, що необхідно «набирати більшої ваги, більшої легітимності, більшого звучання для того, щоб формувати політичну волю». «Для того, аби наша розмова до самих себе перетворилася на розмову із суспільством, потрібно створити силу, створити такі умови, щоб неможливо було їх оминути, щоб ухвалювались необхідні рішення, - сказала вона. - Наша розмова повинна стати ще одним кроком для того, щоб ми таку силу могли сформувати».

Підтримуючи слова Заступника Голови Верховної Ради, Заступник Секретаря РНБО Олександр Литвиненко наголосив, що має бути  широке усвідомлення суспільством і політичними силами, що спецслужби є невід’ємною частиною забезпечення національної безпеки. «Це не ворог демократії і людини, а необхідне підгрунтя для забезпечення цих прав, для забезпечення демократичного вільного розвитку держави», - сказав він і додав, що «ефективне виконання поставлених завдань неможливе без повноцінної реалізації принципів, які усталені у країнах євроатлантичної спільноти». «Без чіткого, всебічного переходу на норми і цінності, які притаманні демократичним країнам, наш захист не буде стабільним, ми не зможемо реалізувати наші завдання і пріоритети, - підкреслив О.Литвиненко. - Без ефективного демократичного цивільного контролю не буде ефективних структур». Водночас, на його думку, слід використовувати і набутий досвід у цій сфері.

 

Конференція організована за участі Центру Разумкова спільно з Женевським Центром демократичного контролю над збройними силами (DCAF) за сприяння Міжфракційного депутатського об’єднання «Україні – Євроатлантичний простір!».

У конференції також брали участь: Олексій Мельник, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки, Центр Разумкова, Д-р Філіп Флурі, заступник директора DCAF (Женевський центр контролю над Збройними Силами), Ірина ФРІЗ, Голова МФО " Україні – Євроатлантичний простір!", народні депутати України; Манс ХАНССЕН, Академія Фольке Бернадотте, Швеція; Анн-Крістін БЬЄРГЕНЕ, заступник Директора Офісу зв’язку НАТО в Україні, представник МЗС Королівства Нідерланди.

***

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00