Голова Верховної Ради України Андрій Парубій взяв участь середу у засіданні Програми USAID РАДА, присвяченому реформуванню українського парламенту.

А.Парубій зазначив, що парламент, як і країна, живе в дуже важкий час в умовах війни. «Перед нами стоять серйозні виклики, за яких ми маємо ухвалити важливі рішення як у частині безпеки, так і у частині щодо реформування економіки майже в усіх сферах життя», - сказав він, навівши у якості прикладу слова його американського колеги, який назвав ситуацію в Україні «ремонтом літака в умовах польоту».

Голова Парламенту назвав своїм основним пріоритетом на цій посаді - реформування парламенту в цілому, до чого він пообіцяв «докласти максимальних зусиль». «Сьогодні ми напрацювали систему реформ спільно з Європейською комісією та Місією Кокса, які надали свої рекомендації і побажання, як ці реформи проводити, - сказав він. - Наша ціль - найшвидше впровадження іх у життя».

А.Парубій повідомив, що наступного пленарного тижня будуть розглянуті перші рекомендації щодо внесення змін до Регламенту Верховної Ради України. «Це одне з системних рішень, яке дозволить зробити роботу Верховної Ради більш дієвою, більш відкритою і більш ефективною», - сказав він. Серед запропонованих змін до Регламенту Голова Верховної Ради назвав збільшення часу для роботи комітетів, зміна формату їхньої роботи, збільшення годин для спілкування з урядом, збільшення кількості сесійних тижнів з двох до трьох, підвищення дисципліни народних депутатів. «Сама зміна формату роботи парламенту зможе зробити більш ефективною нашу роботу», - підкреслив А.Парубій.

Голова Парламенту повідомив, що відбулась грунтовна розмова з керівниками фракцій і груп щодо максимально швидкого ознайомлення із запропонованими змінами до Регламенту для того, аби зменшити кількість дискусій: «Хочу, щоб за свята парламентарі надали свої пропозиції, і ми ухвалили законопроект під час наступних двох пленарних тижнів», - сказав він, наголосивши, що буде робити «максимально можливе, аби виходити на швидкі і ефективні рішення».

Серед пріоритетних рішень, які має прийняти парламент найближчим часом, А.Парубій назвав ухвалення законопроектів, які потрібні для подальшої співпраці з МВФ, від чого залежить стабільність нашої економіки, реформування судової системи, зміцнення безпеки і оборони, реформування армії.

Голова Парламенту також зазначив, що у співпраці з Кабінетом Міністрів існує величезний потенціал у плані підготовки законопроектів, співпраці міністрів з комітетами Верховної Ради. «Має здійснюватися супровід міністрами роботи комітетів у частині обговорення законопроектів, - наголосив він. – Адже перед нами стоять непрості завдання». Він висловив сподівання на підтримку парламенту з боку громадських та міжнародних організацій на шляху реформ. «Сподіваюсь, що наша співпраця буде ефективною», - наголосив він.

Метою програми USAID РАДА є сприяння становленню відповідального, підзвітного і демократичного представницького органу - Парламенту України - шляхом сприяння народним депутатам у налагодженні ефективної системи співпраці з виборцями, сприяння поширенню ініціатив громадянської освіти і становленню незалежної законодавчої гілки влади.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00