Зареєстрований Першим заступником Голови Верховної Ради України Русланом Стефанчуком проект закону «Про обчислення часу в Україні» (реєстр. №4201) прийнято за основу. «За» — 277 народних депутатів України.

«Необхідність прийняття проекту Закону зумовлено тим, що відповідно до статті 92 Конституції України виключно законами України встановлюються та регулюються питання стосовно одиниці часу та, відповідно, обчислення часу. Проте на сьогодні в нашій державі відсутній закон, який би регулював порядок обчислення часу на території України», — зазначив Руслан Стефанчук.

За його словами, законопроект спрямований на захист здоров’я населення.

«На думку більшості науковців та лікарів, зазначений порядок обчислення часу в частині щорічного переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад, має низку негативних наслідків, викликає значне погіршення стану здоров’я громадян в період адаптації до «літнього» та «зимового» часу. Такий «сезонний часовий стрибок» призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативним чином відображається на загальному стані людини, як фізіологічному, так і психологічному. Після переведення годинникових стрілок у громадян погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб. Наукові дослідження пов’язують зміни часу із захворюваннями серцево-судинної або імунної систем, оскільки вони переривають біологічні цикли», — наголосив Перший віцеспікер Парламенту України.

Як зазначив він, про згадане вище зазначають і висловлюються в підтримку законопроекту Національна академія наук України, Національна академія медичних наук України, Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця.

Також доведено, що переведення годинника не сприяє енергозбереженню.

«Національна академія наук України не проводила досліджень на предмет економічної доцільності переведення годинника на літній час. Такі дослідження здійснювала Державна комісія єдиного часу та еталонних частот України. Комісія дійшла висновку, що у сучасну епоху запровадження дії літнього часу не приводить до заощадження електроенергії», — зазначив Руслан Стефанчук.

Перший заступник Голови Верховної Ради України пояснив, що викладений в законі підхід відповідає і світовій практиці.

«Так, зокрема, щорічний перехід на літній час і повернення на поясний застосовується зараз приблизно в 60 країнах, на всій їхній площі чи частково. При цьому близько 140 країн або ніколи не користувалися сезонним часом, або відмовилися від такої практики. До слова, Європейський парламент 26 березня 2019 року також підтримав ідею скасувати сезонне переведення годинника з 2021 року. За пропозицію проголосували 410 депутатів, 192 виступили проти. Таке рішення було ухвалено за результатами онлайн-голосування, проведеного в країнах ЄС, згідно з яким 84 % відсотків жителів ЄС віддали голоси за скасування переходу на літній та зимовий час», — наголосив політик.

Джерело: Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:10
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:36
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 16:26