У вівторок, 19 грудня, Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк зустрівся з Віце-Маршалком Сейму Республіки Польща Броніславом Коморовським, який прибув в Україну з дводенним робочим візитом.

У ході зустрічі обговорено низку питань українсько-польської співпраці, а також ситуацію, що склалася у політичному житті України та у Верховній Раді України зокрема.

Перший заступник Голови Верховної Ради України поінформував Віце-Маршалка польського Сейму про те, що у першій половині вівторка Верховна Рада схвалила Державний бюджет України 2007 року, врахувавши у ньому пропозиції Глави держави, та продовжила мораторій на продаж землі на один рік.

Відповідаючи на запитання Б.Коморовського щодо перспектив Державного бюджету наступного року, А.Мартинюк не виключив повторного вето Президента України на закон, прийнятий сьогодні. Водночас Перший заступник Голови Верховної Ради України висловив упевненість, що навіть за такого розвитку подій держбюджет наступного року буде ухвалений не пізніше середини січня 2007 року. «Щодо Державного бюджету я впевнений він у нас буде», - сказав А.Мартинюк.

Говорячи про продовження мораторію на продаж землі, А.Мартинюк зазначив, що впродовж наступного року Верховна Рада має ухвалити низку законів, у першу чергу - щодо справедливої оцінки вартості землі.

А.Мартинюк передбачив «дуже цікаву дискусію» у ході розгляду законопроекту про опозицію. При цьому він висловив переконання, що цей документ «є внутрішнім», оскільки діяльність опозиції у парламенті унормовують положення Регламенту Верховної Ради України. Опозиція ж, сказав А.Мартинюк, наполягає на ухваленні окремого закону, яким би їй було передано низку посад у державі. При цьому Перший заступник Глави парламенту зазначив, що «у нас немає єдиної опозиції», прикладом чого, на його думку, є те, що досі не узгоджено кандидатури на посаду заступника Голови Верховної Ради України. «Тобто, коли приймемо закон, за яким буде розподілено посади, то якій опозиції віддавати ці посади?», - запитує А.Мартинюк.

На думку Першого заступника Голови Верховної Ради України, доцільним було б ухвалення додаткових глав до Регламенту Верховної Ради України, які б передбачали, зокрема, передачу опозиції певних посад.

Звертаючись до А.Мартинюка, Б.Коморовський закликав Верховну Раду «і надалі приділяти велику увагу міжпарламентській співпраці, особливо, коли політреформа збільшила можливості парламенту».

Б.Коморовський зазначив, що проблеми, зокрема із протистоянням між гілками влади, є дуже зрозумілими у Польщі, яка також пройшла шлях політичної реформи.

Він наголосив на важливості роботи такого органу як Міжпарламентська Асамблея України та Республіки Польща та висловив сподівання, що ближчим часом буде обрано заступника Голови українського парламенту, котрий за посадою є співголовою Асамблеї. Б.Коморовський запропонував провести засідання цього міжпарламентського органу вже навесні 2007 року.

На його думку, у рамках Асамблеї мають діяти комісії з реформування місцевого самоврядування, з прикордонного співробітництва, зі співпраці з Європейським Союзом.

А.Мартинюк запевнив свого польського колегу щодо своєї допомоги в діяльності Асамблеї та запропонував провести її перше засідання у квітні-травні наступного року незалежно від того, чи буде обрано заступника Голови Верховної Ради, чи ні. 

А.Мартинюк запросив Б.Коморовського по завершенні зустрічі відвідати сесійну залу українського парламенту, аби мати змогу спостерігати за перебігом дискусій, зокрема під час розгляду законопроекту про опозицію.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43
14 травня 2024 14:42
14 травня 2024 12:39
10 травня 2024 17:27
10 травня 2024 17:04
10 травня 2024 11:17
10 травня 2024 10:39
09 травня 2024 20:50