У п‘ятницю, 22 грудня, Голова Верховної Ради України Олександр Мороз зустрівся з керівниками студентських самоврядних організацій, які беруть участь у Студентському форумі, що проходить у Києві.

Зустріч проходила у сесійному залі Верховної Ради України по завершенні засідання парламенту.

На початку зустрічі О.Мороз побажав присутнім втілення їхніх планів та задумів, щоб форум, котрий проходить у Києві і його рішення «сприяли не тільки розвиткові студентського руху в цілому, самоврядності у студентському русі, а взагалі - зміні ситуації у суспільстві, бо вона того потребує».

Голова Верховної Ради України наголосив, що сьогодні, втілюючи політичну реформу, Україна, «де ніколи не було демократії, де її й тепер дуже мало, осягає ази демократії». Він назвав «надзвичайно корисним» те, що роблять учасники форуму і заявив, що вірить в успіх цього заходу.

О.Мороз поінформував про основні завдання парламенту, наголосивши, що народним депутатам доводиться працювати в умовах «відсутності традицій демократії в країні».

За його словами, перехід до парламентсько-президентської форми правління в Україні проходить дуже болісно. «Такий перехід у будь-якій державі складний, але в Україні, з її попередніми традиціями, виявився набагато складнішим», - підкреслив О.Мороз. Він скептично відгукнувся щодо дискусій про дострокові вибори, «щодо того, що перебирають права Президента до уряду чи Верховної Ради». «Це все не так», - сказав О.Мороз, зазначивши, що «мова йде про те, що передача функцій влади від одного інституту Президента до інших інститутів, встановлення балансу влад завжди болісний процес, особливо для тих, хто владу втрачає, або передає її комусь іншому».

Зокрема, у відповідях на запитання студентів О.Мороз висловив переконання, що «парламент працюватиме всю каденцію».

«Таких прикладів ми можемо навести дуже багато, коли штучно створюються якісь колізії, саме тому, що здійснюється перехід влади, пошук нових балансів цієї влади», - сказав він. Як приклад він навів не передбачене Конституцією України видання Указу Президента про недійсність рішень Кабінету Міністрів щодо призначення заступників міністра внутрішніх справ.

Говорячи про Державний бюджет на 2007 рік та «непотрібні спекуляції», що існували навколо цього документа, О.Мороз поінформував присутніх, що Президент України вже підписав прийнятий у вівторок відповідний закон. Він назвав дискусії навколо держбюджету «елементами притирки у нових умовах, коли засади парламентсько-президентської форми правління будуть устатковуватися в Україні». «Потрібно, щоб це все адекватно сприймалося у суспільстві», - наголосив він.

О.Мороз закликав лідерів студентського руху сповідувати активну життєву позицію і «передавати її іншим, як люди, що користуються довірою».

Голова Верховної Ради України відповів на низку запитань учасників Студентського форуму.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

14 травня 2024 12:39
10 травня 2024 17:27
10 травня 2024 17:04
10 травня 2024 11:17
10 травня 2024 10:39
09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32