У вівторок, 5 грудня, Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк зустрівся з керівником групи дружби з Україною Парламенту Республіки Молдова, заступником Комітету з прав людини Парламенту Республіки Молдова Ніколаєм Олейником, який прибув до України на чолі молдовської парламентської делегації.

Під час зустрічі обговорено низку економічних, гуманітарних питань українсько-молдовських відносин, питань інфраструктури, проблем Придністров‘я тощо.

На початку зустрічі Н.Олейник подякував А.Мартинюку за організацію та помірковану позицію під час ухвалення підсумкових документів у ході засідання керівників країн-членів ГУАМ, що відбулося у Кишиневі у жовтні минулого року.

У ході зустрічі А.Мартинюка та Н.Олейника йшлося, зокрема, про те, що між Україною та Молдовою «немає особливих розходжень». Н.Олейник підкреслив, що вона стосується того, що «треба стояти на тому, щоб була одна країна». Цю ж позицію підтримав і Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк.

У ході зустрічі було піднято низку питань, які стосуються економічних проблем, територіальної проблеми, а саме проходження залізничного транспорту територією Молдови (йдеться про кілька кілометрів молдовської території, через яку проходить транспорт у Одеській області).

Також А.Мартинюк та Н.Олейник обговорили питання добудови Новодністровської ГАЕС, гребля якої проходить кордоном двох країн.

Н.Олейник поінформував Першого заступника Голови Верховної Ради України про умови, в яких мешкає українська діаспора у Молдові.

Він також зазначив, що поділяє позицію України у зовнішній політиці, зазначивши, що «для нас Україна служить прикладом». Н.Олейник висловив переконання, що «лише за допомогою України, яка зацікавлена, щоб Молдова була стабільною державою», буде вирішено проблему Придністров‘я.

З метою погодження питань, які потребують негайного вирішення, Н.Олейник запропонував створити укрансько-молдовську Асамблею.

У ході зустрічі між А.Мартинюком та Н.Олейником йшлося про те, що на початку наступного року відбудеться обмін парламентськими делегаціями між Україною та Республікою Молдова.

 А.Мартинюк запросив молдовську делегацію на голосування у другому читанні проекту Державного бюджету України наступного року, що відбудеться завтра, а також щодо двох останніх із пакету законопроектів, що залишилось прийняти для вступу України до Світової організації торгівлі.

  Говорячи про робочу групу, яку планується створити між парламентами двох країн, голова депутатської групи з міжпарламентських зв‘язків України з Республікою Молдова, народний депутат України  Петро Порошенко висловив переконання, що до візиту української парламентської делегації у лютому «ми прийдемо не з пустими руками».

  

* * *

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

20 травня 2024 19:18
17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50