У четвер, 14 грудня, у Верховній Раді України відбувся «круглий стіл» з презентації третього звіту Комісії «Блакитної стрічки»: «Держава та громадянин: виконуючи обіцянки».

У засіданні «круглого столу» взяли участь Голова Верховної Ради України Олександр Мороз, постійний представник ПРООН в Україні Френсіс О‘Доннелл, керівники депутатських фракцій, голови парламентських комітетів, народні депутати України, представники ПРООН в Україні, експерти Комісії «Блакитної стрічки».

Відкриваючи засідання, Голова Верховної Ради України щиро привітав учасників «круглого столу», назвавши реалізацію в Україні програми «Блакитна стрічка» «одним із проявів долучення України до світового співтовариства».

За словами О.Мороза, на попередніх конференціях, що проводилися Комісією «Блакитної стрічки», «уже ставилися завдання, вироблялися рекомендації, які так чи інакше виконувалися». Водночас він наголосив, що відтоді, як в українському парламенті було створено коаліцію і уряд став підзвітним Верховній Раді безпосередньо, «по деяких напрямках хотілося б суттєвих зрушень, і перш за все того, що рекомендували фахівці ПРООН щодо вступу України до Світової організації торгівлі», - сказав О.Мороз.

Голова Верховної Ради України поінформував, що 13 грудня Верховна Рада України завершила розгляд останнього із пакету законопроектів щодо приєднання нашої держави до СОТ, відзначивши, що у процесі опрацювання підвищилась якість зазначених документів.

Говорячи про значення цього кроку для України, О.Мороз підкреслив: «Хоч реалізація ідеї вступу до Світової організації торгівлі несе певні ризики для економіки України, і ми про це говорили відверто під час розгляду документів, але ще більші ризики були би від того, якби ми не входили до СОТ».

«Поза всяким сумнівом, це позитивний крок, який зобов‘язує сьогодні і парламент, і уряд робити швидкі кроки, аби захистити наше виробництво, зробити структурні зміни в ньому і добитися хороших результатів, будучи інтегрованими у світову економіку», - сказав О.Мороз.

Постійний представник ПРООН в Україні Френсіс О‘Доннелл поінформував, що нині в Україні розгорнуто та працює 12 програм ООН, які покликані служити поліпшенню економічного розвитку нашої держави, її екології тощо. При цьому як одну із головних проблем  України він назвав відсутність готовності різних політичних сил щодо впровадження змін. Наслідком такого ставлення політиків до реформ, за його словами, стало переміщення України на 72-е місце у світовому економічному рейтингу.

Ф.О‘Доннелл запропонував допомогу ПРООН у підготовці законодавчих актів у різних сферах діяльності.

 

ДОВІДКОВО: Комісія «Блакитної стрічки» була ініційована та підтримана Програмою розвитку Організації Об‘єднаних націй (ПРООН). Аналітично-дорадчий центр «Блакитної стрічки» був створений у 2005 році для надання допомоги українському уряду в реалізації рекомендацій Комісії «Блакитної стрічки» в Україні.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

10 травня 2024 17:27
10 травня 2024 17:04
10 травня 2024 11:17
10 травня 2024 10:39
09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32
08 травня 2024 17:52