У вівторок, 5 грудня Голова Верховної Ради України Олександр Мороз взяв участь у відкритті сьомого засідання Міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України і Федеральних Зборів Російської Федерації, яке триватиме три дні.

У засіданні беруть участь Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк, заступник Голови президії Ради із взаємодії (Ради законодавців) Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації із законодавчими (представницькими) органами державної влади суб‘єктів Російської Федерації Любов Сліска, Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Віталій Шибко, народні депутати України, депутати Російської Думи Російської Федерації, запрошені.

З вітальним словом до учасників засідання звернувся Голова Верховної Ради України О.Мороз.

Він відзначив, що нині Україна та Російська Федерація перебувають на новому етапі розвитку взаємовідносин між нашими парламентами. Голова Верховної Ради України із задоволенням відзначив, що «багато чого із цієї роботи стає більш конкретним, таким, що більш відповідає інтересам України та Російської Федерації».

На думку О.Мороза, якщо до початку роботи комісії Путін-Ющенко буде підготовлено конкретні пропозиції від української частини міжпарламентської групи Україна-Російська Федерація, що братиме до уваги результати нещодавніх переговорів у Москві на міжурядовому рівні, «робота, що стосується роботи груп у комісії, буде більш конкретною».

О.Мороз висловився за те, щоб «рекомендації були запропоновані обом парламентам, котрі будуть стосуватися усіх сфер відносин між нашими країнами і парламентами», а потім були оформлені як закони.

«Маючи на увазі законопроекти, які будуть оформлені у рамках роботи міжпарламентської комісії, ми тим самим відповімо набагато викликів, що нині відкрилися перед нашими парламентами, на багато обставин, що відкрилися у відносинах обох країн», - зазначив О.Мороз.

Він підкреслив, що ще не завершено роботу, яка здійснюється депутатськими групами разом з урядом над держбюджетом наступного року, який розглядатиметься на пленарному засіданні Верховної Ради України у другому читанні у середу, 6 грудня. При цьому зазначив О.Мороз, «ми бачимо, що багато питань ускладнені змінами цінової кон‘юнктури по газу, по енергоносіях, змінюється тарифна політика», і «все це треба відобразити в бюджеті, в законодавстві таким чином, щоб люди бачили, як держава буде їх захищати». Водночас, підкреслив він, «вихідні дані до цих розрахунків, звісно, полягають у відносинах між нашими парламентами».

За словами О.Мороза, «ми розуміємо безальтернативність підвищення цін на енергоносії». При цьому він наголосив на важливості в умовах, що склалися в Україні, «знайти компенсатори, хоча б тимчасові, щоб ми могли вирішити ті питання, що стосуються енергозбереження, раціонального їх використання, щоб ми захистили людину від того кидка цін, який розвивався у цьому року і буде розвиватися майбутнього року».

Важливим завданням міжпарламентської комісії О.Мороз назвав те, щоб парламентарії двох країн «дійшли спільної думки, чітко діяли парламенти обох країн, активно діяли у вирішенні деяких питань».

 Він наголосив, що ясність у розв‘язані цих проблем покликаний відіграти широкомасштабний Договір про дружбу і співробітництво між Російською Федерацією та Україною, який є темою сьогоднішнього засідання.

О.Мороз висловив упевненість, що аналіз виконання Договору «дасть можливість визначитися, як ми будемо рухатися у наступні три роки, що залишилися до виконання десятирічного терміну Договору, і як ми рухатимемося уперед».

На його думку, треба «не підбивати риску Договору», а продовжувати його дію, «визначившись, що ми вже виконали, що треба додатково у ньому передбачити і на що звернути увагу».

«У будь-якому випадку все те, що було раніше предметом обговорення виконання Договору, треба сьогодні конкретизувати і рухатися далі», - наголосив О.Мороз.

Після вступного слова Глави українського парламенту засідання  комісії продовжив Перший заступник Голови Верховної ради України А.Мартинюк.

 

* * *

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43