У середу, 6 грудня, з нагоди Дня місцевого самоврядування, який відзначається в Україні завтра Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк вручив нагороди парламенту керівникам, представникам органів місцевого самоврядування, керівникам установ та відомств із різних регіонів України.

На початку зустрічі А.Мартинюк відзначив високу відповідальність, покладену на органи місцевого самоврядування. «Поза всяким сумнівом всі знають, що це найважливіші органи управління місцевими громадами», - підкреслив він, зазначивши, що «говорять усі, але роблять, на превеликий жаль, дуже і дуже мало».

«Поки що у вас немає тих прав, які ви повинні мати для реалізації волі ваших виборців, тих громад, які доручили вам керувати», - сказав А.Мартинюк.  За словами Першого заступника Голови Верховної Ради України, Верховною Радою України «зроблені певні кроки, аби місцеве самоврядування мало реальні важелі впливу на ситуацію в регіонах». Водночас, вважає він, коли «будуть зроблені наступні кроки, цього у державі не знає ніхто». Так, А.Мартинюк поінформував, що нині законопроект «Про місцеве самоврядування», яким передбачено перегляд та збільшення повноважень рад, знаходиться у Конституційному Суді, який Верховна Рада України уже розглянула. Він зауважив, що «не треба бути великим юристом, щоб зрозуміти, що цей законопроект не має абсолютно ніякого відношення до порушення прав і свобод громадян, навпаки, він їх розширює», а тому Конституційний Суд повинен зробити свій висновок і повернути цей законопроект до Верховної Ради України. А.Мартинюк нагадав, що після цього парламент повинен ще раз схвалити документ і чекати до чергової сесії, на якій повернутися до остаточного розгляду.

Перший заступник Голови Верховної Ради України  висловив сумнів, що остаточно зазначений законопроект може бути розглянутий та схвалений до  середини наступного року. «Мінімум дві сесії потрібно, щоб цей законопроект прийняти  остаточно», - сказав А.Мартинюк.

Другу перешкоду  він бачить у тому, що парламент не має більшості голосів, щоб прийняти цей документ як закон. «Тому, що коаліція має 247-250 голосів, а ті, хто підтримує Президента сьогодні ще не готові голосувати за цей закон», - сказав він.

Після вступного слова А.Мартинюк нагородив 7 осіб Почесними грамотами Верховної Ради України «За вагомий особистий внесок у соціально-економічний розвиток регіону, становлення і вдосконалення системи місцевого самоврядування, забезпечення прав і свобод громадян та з нагоди Дня місцевого самоврядування».

32 представники керівництва органів місцевого самоврядування нагороджено Грамотами Верховної Ради України.

26 представників місцевого самоврядування отримали цінні подарунки Верховної Ради України.

Серед нагороджених 25 жінок.

 

* * *

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43
14 травня 2024 14:42
14 травня 2024 12:39