У вівторок Голова Верховної Ради України Олександр Мороз у ході робочої поїздки до Львова провів засідання Консультативно-дорадчої ради з питань законодавчого забезпечення місцевого самоврядування та регіонального розвитку  при Голові Верховної Ради України.

Консультативно-дорадча рада розглянула низку питань.

Зокрема, було розглянуто питання: про охорону та збереження об‘єктів культурної спадщини Львівської області; про хід підготовки законопроекту про Державний бюджет на 2007 рік до другого читання; про запровадження практики громадських слухань законопроектів на місцях.

Голова Верховної Ради України, зокрема, повідомив, що наразі на території Львівської області під охороною держави перебуває 8441 пам‘яток культурної спадщини, з яких 816 пам‘ятки національного значення, на території Львівщини діють ряд історико-культурних заповідників.

Під час засідання було повідомлено, що у структурі обласної державної адміністрації створено окремий підрозділ - відділ охорони культурної спадщини. Проте, зазначалось на зібранні, відсутність органів охорони культурної спадщини на рівні районних органів влади Львівщини унеможливлює здійснення вчасного реагування на порушеннях законодавства у цій сфері.

Наголошувалось, що регіональні програми збереження та використання об‘єктів культурної спадщини щороку потерпають від недофінансування, внаслідок чого темпи виконання реставраційних робіт є недостатніми. Значні проблеми виникають і стосовно збереження археологічної спадщини.

Виступаючі наголошували на необхідності вдосконалення відповідної законодавчої бази, зокрема прискорення ухвалення низки законопроектів, серед яких проект закону про перелік пам‘яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації та законопроект про вдосконалення діяльності історико-культурних заповідників.

Консультативно-дорадча рада вирішила:

 

- вважати питання про охорону та збереження культурної спадщини пріоритетним у сталому соціально-економічному і культурному розвитку територіальних громад та регіонів України. Зосередити увагу Уряду, органів місцевого самоврядування  разом з відповідними органами виконавчої влади на здійсненні  належного обліку, збереження і використання об‘єктів культурної спадщини. Особливу увагу вирішено приділити розвитку туризму та екскурсійному обслуговуванню шляхом розробки і затвердження відповідних регіональних програм;

 

- рекомендувати Голові Верховної Ради України О.Морозу вирішити питання щодо прискорення доопрацювання розгляду та схвалення законопроектів: «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про тимчасову заборону приватизації пам‘яток культурної спадщини», Постанови Верховної Ради України «Про посилення охоронних заходів щодо збереження культурних цінностей» та ін. проектів законодавчих актів, що регулюють правовідносини у цій сфері;

 

- Заступнику Голови Консультативно-дорадчої ради, Голові Комітету з питань бюджету Володимиру Макеєнку під час формування проекту Державного бюджету на 2007-й та наступні роки передбачити необхідні кошти на виконання заходів щодо охорони та збереження об‘єктів культурної спадщини.

 

Консультативно-дорадча рада розглянула питання про хід підготовки законопроекту  про Державний бюджет-2007 для розгляду у другому читанні.

Консультативно-дорадча рада вирішила взяти до відома інформацію Міністерства фінансів України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Консультативно-дорадча рада рекомендуватиме бюджетному комітету парламенту забезпечити аналіз виступів на сьогоднішньому засіданні і на його підставі підготувати висновки для врахування Урядом при підготовці законопроекту про держбюджет-2007 до другого читання.

 

Консультативно-дорадча рада також обговорила питання про запровадження практики громадських слухань законопроектів на місцях.

Директор Інституту законодавства Верховної Ради України Олександр Копиленко, виступаючи на засіданні, висловив думку, що запровадження практики таких слухань покликане забезпечити активну участь громадськості у розробці законопроектів. Сприяти реалізації зазначеного завдання могло б створення системи центрів громадської законотворчості. Зокрема, на початковому етапі такі центри могли б зосередити увагу на обговоренні найбільш соціально значимих законопроектів, поданих на розгляд парламенту і напрацюванні відповідних пропозицій стосовно них. Надалі  центри громадської законотворчості могли б ініціативно розробляти законопроекти.

На думку Інституту законодавства парламенту, такі центри можна було б створювати із використанням існуючих закладів юридичної освіти. У юридичних вузах чи вузах, що мають юридичні факультети, є розгалужена мережа філій, що діють на місцевому рівні. Функції координатора діяльності центрів громадської законотворчості можна було б покласти  на Інститут законодавства Верховної Ради України.

Консультативно-дорадча рада вирішила:

- підтримати внесені Інститутом законодавства Верховної Ради України пропозиції щодо створення системи центрів громадської законотворчості на місцях;

- рекомендувати головам Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, Севастопольської міської рад, Київському міському голові - сприяти в організації і діяльності таких центрів;

- рекомендувати Інституту законодавства Верховної Ради України координувати діяльність таких центрів та здійснювати їх наукове забезпечення в рамках наукової теми Інституту «Стратегія розвитку законодавства України».

О.Мороз у рамках робочої поїздки до Львова здійснив запис на обласному телебаченні та дав прес-конференцію для місцевих засобів масової інформації.

Голова Верховної Ради України також відвідав ВАТ «Агрофірма «Провесінь» та ознайомився з її роботою.

Цього ж дня планується повернення О.Мороза до Києва.

 

***

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

20 травня 2024 19:18
17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50