Голова Верховної Ради України Олександр Мороз у вівторок, 14 листопада, зустрівся з Президентом Литовської Республіки Валдасом Адамкусом, який прибув до України на чолі представницької делегації.

 На початку зустрічі Голова Верховної Ради України наголосив на успішному розвитку двосторонньої співпраці, зазначивши, що у Литви і в України є великі перспективи у подальшому розвиткові співробітництва.

Він відзначив підтримку з боку Литви євроінтеграційних прагнень України.

У свою чергу Президент Литовської Республіки наголосив, що наші країни мають тісні міждержавні стосунки. Зокрема, він відзначив успіхи України на шляху розбудови демократичного суспільства і «пошани до людини і її прав».

В.Адамкус висловив сподівання, що співпраця України і Литви стане прикладом співробітництва для країн Східної Європи. «Мова йде про конкретні справи, які треба зробити», - зазначив він.

Голова Верховної Ради України відзначив, що присутність у складі литовської делегації парламентаріїв свідчить про високі взаємини Президента і парламенту у державі з парламентсько-президентською формою правління.

У цьому контексті О.Мороз наголосив на необхідності завершення політичної реформи в Україні в частині місцевого самоврядування. Він  назвав також корисним досвід Литви у реалізації повноважень місцевого самоврядування.

Під час зустрічі було обговорено питання міжпарламентської співпраці на двосторонній і багатосторонній основі.

Перший заступник Голови Сейму Литовської Республіки Чесловас Юршенас, котрий входить до складу литовської делегації, висловився за активізацію роботи тристоронньої литовсько-українсько-польської парламентської Асамблеї. За його словами, литовська частина затверджена і організаційні питання щодо формування польської частини Асамблеї також вирішені.

У цьому зв‘язку він звернувся до Голови Верховної Ради України О.Мороза з проханням прискорити формування української частини Асамблеї.

На думку Ч.Юршенаса, робота цієї Асамблеї сприятиме подальшій розбудові двосторонніх і багатосторонніх відносин. Він  вважає, що засіданню Асамблеї має передувати  засідання її президії.

У свою чергу Голова Верховної Ради України повідомив, що українська частина Асамблеї вже сформована і відмітив особливу цінність такої роботи у тому, що Україна співпрацюватиме в Асамблеї з двома суб‘єктами-членами європейського Союзу.

Ч.Юршенас запропонував обмінятись досвідом євроінтеграції.

О.Мороз поінформував про перебіг підготовки вступу України до Світової організації торгівлі, зазначивши, що для нашої країни була б важливою підтримка Литви у цьому питанні. Він зазначив, що вступ до СОТ стане передумовою для проведення переговорів з ЄС про створення зони вільної торгівлі.

Під час зустрічі Президент Литовської Республіки вручив Керівникові Апарату Верховної Ради України Валентину Зайчуку, котрий у 2000-2001 рр. працював Надзвичайним і Повноважним Послом України у Литовській Республіці, орден за заслуги перед Литовською Республікою «Хрест командора».

 

***

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

30 квітня 2024 09:30
29 квітня 2024 19:58
29 квітня 2024 17:20
29 квітня 2024 16:53
29 квітня 2024 14:06
29 квітня 2024 13:29
26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54