Publish

Володимир Литвин: Молодіжний парламент - це площадка, яка матиме відповідний статус і буде почута

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у четвер провів зустріч із представниками Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студентська республіка».

Керівник парламенту обговорив з учасниками зустрічі можливі практичні кроки щодо створення Молодіжного парламенту, змістовного його наповнення та формату роботи. При цьому він підкреслив, що Молодіжний парламент - «це не структура при Голові Верховної Ради України, це самостійний орган, який налічуватиме 400-450 чоловік, але який підтримується Верховною Радою».

«Моя місія завершується установчим засіданням. Після того необхідно обрати Голову Молодіжного парламенту, заступників, сформувати постійний комітет у складі 30 чоловік, кожний з яких би вибрав, у якому комітеті Верховної Ради України він би хотів працювати, був би присутній на засіданнях цього комітету, аналізував, читав законопроекти, висловлював свої пропозиції, - сказав він. - Зі свого боку, ми готові виділити приміщення для роботи постійного комітету, є зала засідань на вулиці Банковій для проведення установчих зборів тощо».

Молодіжний парламент, до якого увійдуть представники молодіжних громадських організацій, за його словами, братиме безпосередню участь у розробці законопроектів, роботі профільних комітетів, у парламентських та комітетських слуханнях.

Головною проблемою на початковому організаційному етапі В.Литвин вважає «створення алгоритму формування Молодіжного парламенту, напрацювання критеріїв відбору парламентарів». «Ви повинні визначитись, чи це будуть представники студентських парламентів ВУЗів, чи ВУЗівських центрів, чи, можливо, є інші пропозиції», - заявив він. Керівник парламенту висловив готовність допомагати, підкресливши при цьому, що «не хоче формальності і заорганізованості». «Чим більше буде розмов і пропозицій, тим краще для країни. Не хочу, щоб рішення було адміністративним», - сказав В.Литвин.

Керівник парламенту підкреслив важливість Молодіжного парламенту, зазначивши, що «потрібно підтримати молодих людей, щоб вони активніше входили у громадське та політичне життя країни». Він навів приклад «входження у велику політику» таких молодих людей, як Юрій Мирошниченко, Євген Суслов, Андрій Шевченко. «Це краплі. Дуже важко за таких політичних умов та існуючої виборчої системи мати реальну молодіжну політику», - сказав він. Голова Верховної Ради акцентував увагу на необхідності зміни існуючої виборчої системи на таку, «коли б обирали особу, особистість». При цьому він висловив упевненість у тому, що «мине той час, коли люди будуть змушені продавати свій голос», та більша кількість молодих активних людей попаде до керівних органів держави.

Під час зустрічі Голова Верховної Ради України відповів на запитання представників громадської організації, зокрема, щодо ефективності Болонської системи навчання, створення двопалатного парламенту тощо.

Завершуючи зустріч, Голова Верховної Ради України наголосив, що «Молодіжний парламент стане тією площадкою, яка матиме відповідний статус, та такою, що буде почута».

***

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31