Відбулася презентація результатів соціологічного опитування — «Парламент в умовах війни: довіра, взаємодія, відкритість, законодавчий процес. Думка громадян та експертного середовища», яке провів Міжнародний республіканський інститут (IRI), у межах виконання Програми USAID «РАДА: наступне покоління».

Дослідження здійснено у контексті виконання представницької функції Парламентом України, роботи народних депутатів України в окрузі/регіоні, взаємодії з виборцями, зокрема, в умовах воєнного стану, а також здійснення аналізу Індексу якості законодавчого процесу.

Участь у заході взяли народні депутати України, Керівник Апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний, керівництво Апарату Верховної Ради України, заступниця Директора Офісу демократії та врядування Miciї USAID в Україні Енн Хоппер, Директор Програми USAID «РАДА: Наступне покоління» Ігор Когут, Директор Міжнародного республіканського інституту в Україні (IRI) Майкл Дракман, експерт вз реформування виборчого законодавства Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні Олександр Клюжев, фахівці Програми USAID «РАДА: Наступне покоління» та Міжнародного республіканського інституту в Україні (IRI).

Так, за результатами дослідження, довіра респондентів до Верховної Ради України продемонструвала, що 29% «швидше» або «цілковито» довіряють цій інституції. Зокрема, за показником довіри серед молоді (18-35 років) — 36% молодих українців вказали, що вони або «скоріше», або «повністю» довіряють Парламенту України. Найвищий рівень довіри до Українського Парламенту — у Києві, становить до 35%.

У контексті оцінки ефективності комунікаційних платформ Верховної Ради України, найефективнішим каналом визнано веб-портал rada.gov.ua, висвітлення діяльності якого 25% респондентів оцінили як цілком «достатнє» (5 із 5). Крім того, 37% оцінили його на 4 із 5, що означає, що офіційний веб-портал вважається надійним джерелом інформації про діяльність єдиного законодавчого органу країни. Сторінки Верховної Ради України у соціальних мережах Instagram та Telegram отримали помірну реакцію, водночас значна частка респондентів (14%/27% — для Instagram, 15%/25% — для Telegram) оцінили їх на 5 із 5 та 4 з 5 відповідно, що вказує на достатнє охоплення.

Загалом результати досліджень акцентують на значному попиті на підвищення прозорості й доступності.

Коментуючи результати дослідження, Керівник Апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний подякував народним депутатам України, працівникам Апарату, які від початку повномасштабного вторгнення росії не зупинялись у своїй діяльності. «Ухвалювалися рішення, які давали можливість працювати державі. На підставі прийнятих Верховною Радою України звернень та заяв є дуже важливі результати на міжнародному рівні», — наголосив Керівник Апарату Верховної Ради України.

Вячеслав Штучний також зазначив, що продовжується активна робота над посиленням комунікаційної спроможності Парламенту України. Зокрема, до Верховної Ради України допустили журналістів для роботи під час пленарних засідань, готується Комунікаційна стратегія Верховної Ради України, триває підготовка до створення Центру державності, який відіграватиме важливу роль у відкритості Парламенту України й у просвітницькій діяльності. Керівник Апарату зазначив про важливу роль, яку відіграє Дослідницька служба Верховної Ради України, особливо у контексті підготовки якісних законопроєктів.

Зі свого боку, Директор Міжнародного республіканського інституту (IRI) Майкл Дракман, коментуючи дослідження, зазначив, що те, що зараз допустили журналістів до Парламенту України, вже у ближчому майбутньому сприятиме підвищенню рейтингів Верховної Ради України як інституції.

Народна депутатка України Вікторія Гриб у своєму виступі наголосила, що необхідно працювати над тим, щоби збільшити залучення громадян до законотворчої діяльності.

Коментуючи результати дослідження Індексу якості законодавчого процесу, заступник Керівника Апарату – керівник Головного юридичного управління Михайло Теплюк відзначив позитивну оцінку проведеного дослідження. Так, за його словами, простежуються позитивні тенденції у законодавчому процесі. Зокрема, Парламент України дев’ятого скликання вніс зміни до Закону України про Регламент Верховної Ради України щодо планування законотворчої діяльності.

«І лише ухвалення таких змін до планування законотворчої діяльності вперше за історію сучасного парламентаризму запрацювало», — наголосив керівник Головного юридичного управління.

Насамкінець зустрічі Керівник Апарату Парламенту України Вячеслав Штучний подякував захисникам і захисницям, друзям та партнерам, які дають можливість працювати єдиному законодавчому органі держави у сьогоднішніх умовах повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну.

«Ми завжди будемо допомагати народним депутатам України, щоби результативність, відкритість Верховної Ради України лише зростала. Дякую USAID за сталу підтримку нашої спроможності», — наголосив Вячеслав Штучний.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 липня 2024 17:07
23 липня 2024 19:00
22 липня 2024 20:14
22 липня 2024 17:19
22 липня 2024 16:58
20 липня 2024 11:35
20 липня 2024 10:30
18 липня 2024 21:13
18 липня 2024 17:30
17 липня 2024 19:01