5-6 лютого в Україні з візитом перебувала делегація Спеціального комітету Парламентської Асамблеї ОБСЄ «Парламентська група підтримки України» на чолі з Президентом ПА ОБСЄ Пією Каумою. До делегації також увійшли Сів Мослет Керівник парламентської делегації Норвегії в ПА ОБСЄ, заступники керівників парламентських делегацій Португалії Луіш Граца та Бельгії Марк Демесмейкер, а також Генеральний секретар ПА ОБСЄ Роберто Монтелла.

В рамках насиченої програми дводенного візиту делегації ПА ОБСЄ відбулися зустрічі з Головою Верховної Ради України Р. Стефанчуком, Постійною делегацією Верховної Ради України в ПА ОБСЄ на чолі з Керівником Постійної делегації М.Потураєвим, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Д.Лубінцем та керівництвом депутатських фракцій та груп у Верховній Раді України, Міністерства закордонних справ України, а також відбулося засідання Спеціального комітету Парламентської Асамблеї ОБСЄ «Парламентська група підтримки України» та делегація відвідала Київську область, зокрема міста Буча та Ірпінь і Центр захисту дітей.              

В ході засідання Спеціального комітету Парламентської Асамблеї ОБСЄ «Парламентська група підтримки України» під головуванням Керівника Української парламентської делегації, Віце-президента ПА ОБСЄ Микити Потураєва члени Спецкому та Постійної делегації Верховної Ради України заслухали доповіді представників Міністерства закордонних справ України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України, Міністерства економіки України, Міністерства соціальної політики України та Генеральної прокуратури України.

Під час засідання Спеціального комітету ПА ОБСЄ були обговорені питання розслідування воєнних злочинів рф в Україні та створення Спеціального міжнародного трибуналу за злочин агресії, вплив збройної агресії на соціально-економічну та гуманітарну ситуацію в Україні, санкційної політики та використання заморожених активів рф (державних та приватних) для відновлення зруйнованих об’єктів в Україні.

Парламентарії були поінформовані про безпекову, гуманітарну та соціально-економічну ситуацію в Україні, заслухано інформацію про роботу міністерств та відомств в умовах воєнного стану, було обговорено стан розслідування воєнних злочинів рф та взаємодію з міжнародними слідчими інституціями та партнерами, процедури фіксації таких злочинів, проведення експертиз та ідентифікацій, тортур у відношенні до українських військово-полонених та незаконно утримуваних цивільних осіб, дипломатичних зусиль щодо створення Спеціального міжнародного трибуналу за злочин агресії, а також перехідного правосуддя.

Також були обговорені питання соціального захисту військовослужбовців та цивільних громадян, внутрішньо переміщених осіб  в умовах воєнного стану, забезпечення відповідних виплат та надання допомоги з боку держави, реалізації реформ в Україні, створення умов для розвитку малого та середнього бізнесу, а також для повернення українських громадян із закордону, які виїхали через початок повномасштабного збройного вторгнення рф в Україну.

Окремою темою під час зустрічей в ході візиту делегації став захист дітей в умовах воєнного стану, повернення незаконно вивезених українських дітей на території рф та рб.

В рамках відвідання міст Буча та Ірпінь Київської області делегація Спеціального комітету Парламентської Асамблеї ОБСЄ зустрілася з мером міста Ірпінь Олександром Маркушеним та представниками громади міста. Члени делегації були поінформовані про воєнні злочини, які сталися на території міста, взаємодію з міжнародними партнерами у питанні відновлення міста та ознайомилися з результатами такої співпраці.

Також, Президент ПА ОБСЄ Піа Каума виступила під час засідання Верховної  Ради України.

У заходах та зустрічах у відповідності до програми візиту взяли активну участь народні депутати України, члени Постійної делегації Євгенія Кравчук, Ганна Лічман, Григорій Немиря, Ірина Геращенко, Вадим Галайчук та Павло Фролов.


 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

06 травня 2024 19:33
06 травня 2024 09:58
05 травня 2024 09:34
04 травня 2024 11:00
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
03 травня 2024 07:50
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57