Вельмишановний пане Голово!

Шановні депутати Верховної Ради!

Дуже дякую за те, що ви прийшли сьогодні на це спеціальне засідання. Шановні депутати австрійського Парламенту, які сьогодні тут присутні, вельмишановні гості! Для мене велика честь сьогодні бути тут з вами і говорити з вами.

Ви всі знаєте про давні та міцні історичні зв'язки, які пов'язують Австрію та Україну. Львів, який ми з моєю делегацією відвідали вчора, був столицею Габсбурзького королівства Галичини та Володимирії, а Чернівці відігравали важливу роль у культурному житті того часу. Міцні історичні зв'язки також можна побачити на парламентському рівні. Понад сто років тому численні українські депутати з коронних земель Галичини та Буковини були членами австрійського Парламенту, більшість із них були об'єднані у так званий «рутенський клуб» і відігравали важливу роль у політиці Австрії того часу. Однак, кінець Першої світової війни та розпад імперії Габсбургів розділили наші спільні шляхи. Втім, розділили до літа минулого року, коли Україна офіційно отримала статус кандидата на вступ до ЄС, що відкрило їй шлях до Європи та Європейського Союзу.

Пане Голово! Я пам'ятаю, як влітку минулого року, а, отже, лише за кілька місяців після початку російського вторгнення в Україну, ви були гостем в австрійському Парламенті. Ви приїхали до Відня, щоб поінформувати австрійських парламентаріїв про жахливу і тяжку ситуацію у вашій країні. З того часу минуло понад півтора року, але війна в Україні триває.

24 лютого минулого  року розпочалася  повномасштабна і жорстока російська агресія. Відтоді вашій країні доводиться переживати неймовірні страждання. Від початку війни позиція Австрії була дуже чіткою: засудити незаконну, невиправдану і неспровоковану загарбницьку війну росії проти України на всіх політичних рівнях, засудити явне порушення міжнародного права й надати повну підтримку Україні та українському народу.

Сьогодні, через 19 місяців після початку війни, я можу                                                                                                                                                                                         запевнити вас, що Австрія  підтримує Україну із безумовною та незмінною солідарністю. Мій візит до України разом з парламентаріями є частиною постійного обміну, яким ми хотіли б висловити знак солідарності. Федеральний Президент Австрії, Канцлер Австрії та численні представники австрійського Уряду і Парламенту також відвідували і продовжують відвідувати Київ, щоб висловити цю солідарність. І ця солідарність проявляється у відносинах між парламентами наших країн. Наприклад, я особисто брав участь у Кримській платформі, яка вперше відбулася у жовтні минулого року, на рівні спікерів парламентів у столиці Хорватії в Загребі. Пане Голово, ми знову побачимося через місяць на цьогорічному Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи в Празі.

Крім того, комітети у закордонних справах наших парламентів неодноразово проводили віртуальні зустрічі. Двостороння парламентська група Австрія-Україна відвідувала Київ, Одесу та Миколаїв. Також існують тісні робочі контакти на рівні посадових осіб.                                         

Шановний пане Голово! Шановні депутати!

Продовження політичної, фінансової, економічної та гуманітарної підтримки України є визначним пріоритетом для Австрії. Ви всі знаєте, що Австрія є нейтральною у військовому плані, як вже згадав пан Голова,  проте ми не є політично нейтральними, і тому зайняли дуже чітку і недвозначну позицію в цій війні. Австрія не може і не буде мовчати, коли йдеться про порушення міжнародного права, про неспровоковану війну, яку росія веде проти України, і немислимі страждання, які ця війна приносить. Тому Австрія забезпечила прийняття заходів військової підтримки ЄС через конструктивну підтримку, також Австрія підтримує всі пакети санкцій. І ми хочемо довести до третіх країн, щоб вони не дозволяли обходити ці санкції, наприклад, шляхом експортування товарів подвійного призначення в росію.

У серпні 1991 року ви, Верховна Рада України, проголосили незалежність України. В грудні 1991 року народ України підтвердив своє бажання бути незалежним із більш ніж 90% голосів. Таке одночасне голосування не можна ігнорувати або по-іншому трактувати. Ми будемо рішуче протидіяти всім спробам поставити це під сумнів або перекрутити історичні факти. Суверенітет, територіальна цілісність і незалежність України мають бути відновлені та гарантовані. Ніхто інший, окрім самих українців, не буде вирішувати політичне майбутнє своєї країни. Українці чітко дали зрозуміти, що вони бачать своє майбутнє в європейській спільноті. Австрія і надалі підтримуватиме Україну на шляху до вступу в ЄС.

Політична підтримка України з боку Австрії є очевидною. Але ми також допомагаємо вашій країні всіма можливими способами, наскільки це нам дозволяють наші сили. На сьогодні Австрія вже підтримала український Уряд та українське населення, яке особливо сильно постраждало від цієї війни, фінансовою та гуманітарною допомогою на суму понад 152 млн євро. Як відповідальний платник до бюджету Європейського Союзу, Австрія також зробила значні непрямі внески через Європейський Союз, який є найбільшим донором гуманітарної та фінансової підтримки України. На сьогодні було надано близько 59 млрд євро.

З цієї нагоди я хочу повторити, що ми продовжуватимемо надавати нашу гуманітарну допомогу стільки, скільки буде потрібно. Підтримка надходить не лише від Австрійської Республіки, але й від наших земель, муніципалітетів, а також численних приватних і неурядових організацій. Існує також значна підтримка з боку приватного сектору, оскільки понад 200  австрійських компаній продовжують свою діяльність в Україні. Попри війну, що триває, вони створюють місцеві робочі місця та розвивають економічний потенціал. Але Австрія допомагає не лише в Україні, ми також прийняли близько 100 тисяч українських переміщених осіб, які шукали притулку в нашій країні від жахів війни.

Шановний пане Голово! Шановні депутати!

Напад росії на Україну –  це не лише напад на вашу країну, це також напад на світовий порядок, заснований на правилах. Тому напад на Україну не обмежується нашим континентом. Неодноразове засудження росії більшістю країн на Генеральній асамблеї ООН чітко доводить це. Вона поставила під сумнів всю глобальну світову архітектуру безпеки.

Отже, у цій війні Україна не лише захищає себе та своє існування як незалежної держави, але й бореться за дотримання міжнародного права та відстоювання наших європейських цінностей. Я наголошував на цьому також під час нещодавнього візиту до США моїм співрозмовникам у Конгресі США, Комітету з міжнародних справ, почесному Спікеру Ненсі Пелосі та Генеральному секретарю  ООН Антоніу Гутеррешу.

Сьогодні ми відвідаємо Ірпінь та Бучу – два міста, які зазнали неймовірних страждань і стали уособленням і символом жахливих злочинів і насильства проти цивільного населення, а також безглуздого руйнування. Неймовірні страждання, невиправдано завдані невинним людям, позбавляють слів. Тому ми вважаємо за необхідне розслідувати незліченні воєнні злочини та можливі злочини проти людяності, а також притягнути винних до відповідальності.

Австрія підтримує українську Формулу миру, зокрема, пункт про притягнення до відповідальності. Міжнародне право і права людини мають бути захищені і збережені, а ті, хто їх порушує, повинні нести відповідальність.

Крім того, Австрія бере участь у реєстрі збитків, який координується Радою Європи. Фіксація всіх доказів і позовів є першим крок до притягнення росії до відповідальності, за незаконні акти насильства проти України.

Окрім політичних наслідків російське вторгнення в Україну також негативно впливає на світову продовольчу безпеку, енергетичну безпеку і підтримку ланцюгів постачання в різних секторах. Ми можемо протистояти цим загрозам, лише якщо будемо триматися разом. Тому Австрія, зокрема, підтримує шляхи солідарності ЄС та бере участь в ініціативі «Зерно з України».

В якийсь момент, але, на жаль, ми всі не знаємо коли, ця війна закінчиться. Тоді це буде справою всіх нас підтримати відновлення України. Я можу запевнити вас, що Австрія, як близький друг України, братиме активну участь у цих зусиллях.

Шановний пане Голово! Шановні депутати Верховної Ради! Австрія продовжуватиме підтримувати Україну та український народ стільки, скільки буде потрібно.

 Слава Україні!

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32
08 травня 2024 17:52
08 травня 2024 16:34
06 травня 2024 19:33
06 травня 2024 09:58
05 травня 2024 09:34