Повідомляємо, що ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 25.07.2022 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою політичної партії «Прогресивна соціалістична партія України» на рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду від 23.06.2022 у справі No П/857/5/22 за позовом Міністерства юстиції до політичної партії «Прогресивна соціалістична партія України», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача – Служба безпеки України, про заборону діяльності політичної партії та зустрічним позовом політичної партії «Прогресивна соціалістична партія України» до Міністерства юстиції, за участю третьої особи – Служби безпеки України, про визнання дій протиправними.



УХВАЛА


25 липня 2022 року
м. Київ
справа №П/857/5/22
адміністративне провадження №А/990/15/22
Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:
судді-доповідача –  Уханенка С. А.,
суддів: Кашпур О.В., Мацедонської В.Е., Радишевської О. Р., Шевцової Н. В.,
перевіривши матеріали апеляційної скарги Політичної партії «Прогресивна соціалістична партія України» на рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду від 23 червня 2022 року у справі за позовом Міністерства юстиції України до Політичної партії «Прогресивна соціалістична партія України», за участю третьої особи – Служби безпеки України, про заборону політичної партії та зустрічним позовом Політичної партії «Прогресивна соціалістична партія України» до Міністерства юстиції України, за участю третьої особи – Служби безпеки України, про визнання дій протиправними,
В С Т А Н О В И В:
У травні 2022 року Міністерство юстиції України звернулось до Восьмого апеляційного адміністративного суду з позовом до Політичної партії «Прогресивна соціалістична партія України» (далі – ПП «ПСПУ»), в якій просило: заборонити діяльність ПП «ПСПУ» (ідентифікаційний код 00013497); призначити комісію з припинення (ліквідаційну комісію) політичної партії, її структурних утворень, які мають статус юридичної особи; передати майно, кошти та інші активи політичної партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень у власність держави. Позов обґрунтовано тим, що діяльність указаної політичної партії суперечить Конституції України та  законам України і може бути заборонена лише рішенням суду за допущені порушення, передбачені статтею 21 Закону України «Про політичні партії в Україні».
13 червня 2022 року ПП «ПСПУ» подало до суду зустрічний позов до Міністерства юстиції України, за участю третьої особи – Служба безпеки України, в якому просила: визнати протиправною діяльність Міністерства юстиції щодо викривлення діяльності ПП «ПСПУ», приписування їй неіснуючих правопорушень з метою заборони партії; відмовити у задоволенні первісного позову Міністерства юстиції України про заборону політичної партії.
Рішенням Восьмого апеляційного адміністративного суду від 23 червня 2022 року позов Міністерства юстиції України задоволено. Заборонено діяльність ПП «ПСПУ» (вул. Панаса Мирного, буд. 27, кв. 51, м. Київ, 01011; ідентифікаційний код юридичної особи 00013497). Передано майно, кошти та інші активи політичної партії «ПП «ПСПУ»  (вул. Панаса Мирного, буд. 27, кв. 51, м. Київ, 01011; ідентифікаційний код юридичної особи 00013497), її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень у власність держави. У задоволенні зустрічної позовної заяви ПП «ПСПУ»  до Міністерства юстиції України, за участю третьої особи – Служби безпеки України, про визнання дій протиправними відмовлено.
21 липня 2022 року ПП «ПСПУ» надіслала до Верховного Суду, як до суду апеляційної інстанції, апеляційну скаргу на рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду від 23 червня 2022   року.
В апеляційній скарзі заявник, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, неповне дослідження доказів у справі та нез’ясування судами її обставин, просить скасувати оскаржене судове рішення та відмовити в позові.
Відповідно до частини першої статті 293 КАС України, учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов’язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції.
Апеляційна скарга за формою та змістом відповідає вимогам статті 300 КАС України, підстави для залишення її без руху, повернення чи відмови у відкритті касаційного провадження відсутні.
З огляду на викладене, Верховний Суд дійшов висновку про наявність підстав для відкриття апеляційного провадження.
На підставі викладеного, керуючись статтями 289-3, 296, 300,   306 КАС України,
У Х В А Л И В:
1. Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Політичної партії «Прогресивна соціалістична партія України» на рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду від 23 червня 2022 року у справі за позовом Міністерства юстиції України до Політичної партії «Прогресивна соціалістична партія України», за участю третьої особи – Служби безпеки України, про заборону політичної партії та зустрічним позовом Політичної партії «Прогресивна соціалістична партія України» до Міністерства юстиції України, за участю третьої особи    – Служби безпеки України, про визнання дій протиправними.
2. Відповідно до вимог частини п’ятої статті 2893 КАС України зобов’язати Міністерство юстиції України зобов’язати опублікувати оголошення про відкриття апеляційного провадження у справі №П/857/5/22 за апеляційною скаргою Політичної партії «Прогресивна соціалістична партія України».
3. Витребувати з Восьмого апеляційного адміністративного суду матеріали адміністративної справи     №П/857/5/22.
4. Копію цієї ухвали, а також копію апеляційної скарги і доданих до неї документів надіслати сторонам у справі та встановити їм п’ятиденний строк з моменту її отримання для подання до суду відзиву на апеляційну скаргу, з доказами надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів позивачу.
5. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач                                                                                С. А. Уханенко
Судді                                                                                                О.В. Кашпур          
                                                                                                        В.Е. Мацедонська
                                                                                                        О. Р. Радишевська
                                                                                                        Н. В. Шевцова





Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

29 березня 2024 17:05
28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01