11 травня 2022 року у віддаленому режимі відеоконференції відбувся круглий стіл: «Роль ОБСЄ у питанні війни в Україні та її наслідків». 

Серед основних доповідачів: Президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ Маргарета Седерфельт, Генеральний секретар ПА ОБСЄ Роберто Монтелла, Керівник Постійної делегації Верховної Ради України в ПА ОБСЄ Микита Потураєв, Координатор проектів ОБСЄ в Україні Хенрік Вілладсен, експерт ПА ОБСЄ Ламберто Дзаньєр, Голова представництва Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні Паскаль Хундт.

У заході взяли участь народні депутати України, заступник керівника Постійної делегації Артур Герасимов, члени Постійної делегації — Євгенія Кравчук, Вадим Галайчук та Павло Фролов.

Керівник української парламентської делегації Микита Потураєв у своєму виступі повідомив присутніх про безпекову та гуманітарну ситуацію, жахливі збитки, які війна завдає мирному населенню в Україні, злочини проти людяності та геноцид Українського народу. Також він наголосив про важливість збільшення уваги парламентаріїв ПА ОБСЄ до розслідування та притягнення рф до відповідальності за звірства, скоєні на території України.

У відкритих дебатах парламентарії, члени ПА ОБСЄ інформували про ініціативи, які реалізуються в їхніх державах на національному рівні, включно з впровадженням санкцій та наданням допомоги Україні. Були також висловлені заклики забезпечити дотримання міжнародного права та притягнення до відповідальності рф за воєнні злочини та злочини проти людяності.

Учасники заходу обговорили гуманітарну кризу, зростання кількості біженців і переміщених осіб, а також наслідки для ОБСЄ порушення основних принципів, закріплених у Гельсінському Заключному акті 1975 року.

У центрі дебатів — порушення рф міжнародного права та всіх можливих зобов’язань у межах ОБСЄ, воєнні злочини та злочини проти людяності рф в Україні, питання європейської безпеки, зокрема, ядерної, гуманітарна ситуація в Україні, забезпечення дотримання прав людини під час збройної агресії та прав біженців.

Серед іншого, порушувалося питання змін до правил процедур Асамблеї та було оголошено, що віце-президента ПА ОБСЄ Рейнгольда Лопатку призначено Спеціальним представником Асамблеї з питань парламентського діалогу щодо України.

Під час загальних дебатів член Постійної делегації Павло Фролов наголосив на важливості притягнення до відповідальності винних за скоєні воєнні злочини та створення Міжнародного трибуналу, а також неприйнятності участі представників рф у заходах ПА ОБСЄ.

Зі свого боку, заступниця члена Постійної делегації Євгенія Кравчук повідомила про порушення рф міжнародного гуманітарного права, злочини проти цивільного населення, зокрема, злочини проти статі, а також висловила протест на заяви представника парламенту рб під час заходу.

Українські парламентарії закликали парламентаріїв ПА ОБСЄ розглянути питання виключення рф з ОБСЄ, сприяти забезпеченню запровадження жорсткіших санкцій проти рф, допомоги у покаранні винних у скоєнні воєнних злочинів та геноциду Українського народу, а також подальшому наданні фінансово-економічної та гуманітарної допомоги.




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00