Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час брифінгу поінформував про роботу Парламенту під час пленарного засідання 15 березня 2022 року.

Руслан Стефанчук зазначив, що Верховна Рада України ухвалила цілу низку необхідних для України рішень. «Це 21 законопроект, які регулюють відносини, що склалися у період воєнного стану», - сказав він.

Парламент разом з Президентом України та Урядом швидко і оперативно відреагували на потреби сьогодення, зокрема було проголосовано продовження воєнного стану на 30 днів, внесено зміни до податкового кодексу щодо оподаткування нафтопродуктів, паливно-моторних масел для того, щоб знизити акцизи та податки на цей об’єкт оподаткування і відповідно знизити ціну у період воєнного стану.

Голова Парламенту зазначив, що крім цього було підтримано низку законопроектів, пов’язаних із соціальним напрямком. Зокрема, щодо визначення такої категорії осіб як сім’ї загиблих Захисників та Захисниць України. А також спростили звільнення від військової служби осіб з інвалідністю.

Ухвалено також законодавчі акти, пов’язані з військовими, зокрема щодо запровадження в Україні "бойового імунітету". Це стосується зняття відповідальності за ті чи інші рішення, важливі і необхідні для перемоги.

Руслан Стефанчук також відзначив ухвалення законопроекту щодо оптимізації дій поліції, у тому числі в умовах воєнного стану; скасування запобіжного заходу для призову на військову службу під час мобілізації, а також дотримання державних гарантій в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуацій.

Окремо розглядалося питання щодо розслідування «по гарячих слідах» і протидії кіберзлочинності в Україні.

За словами Голови Парламенту, «розглянуто низку бюджетних питань, зокрема ті, які дають можливість отримати прибуток до держбюджету України».

Проголосовано також законопроекти, пов’язані із діяльністю судів. 

«Оскільки в цей період не сформована Вища рада правосуддя, ми прописали особливості діяльності в цей період, всі питання, пов’язані з виконавчим провадженням і окремо із забезпеченням функціонування інформаційно-комунікаційних систем, систем електронних комунікацій і публічних електронних реєстрів», - уточнив політик.

Також було перенесено дату набрання закону про службу військового капеланства з липня на день опублікування, «тому що капелани вже повинні діяти у відповідних частинах».

Було приділено увагу сфері довкілля та цивільного стану у період воєнного стану, збільшено чисельність військовослужбовців Державної прикордонної служби України.

Окремо прийняли законопроект про особливості організації трудових відносин в умовах воєнного стану. 

«Також попрацювали над питанням щодо забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованих територіях, щоб не допустити такої ситуації, яка потенційно могла статися  у Херсоні щодо проведення референдумів. Відтепер такі рішення будуть прийматися виключно РНБО», - сказав Руслан Стефанчук.

Голова Парламенту акцентував увагу на особливо важливому проголосованому ресурсному законопроекту - щодо запровадження диференційної ренти – плати за видобування природного газу.

«Щоб коли йде надприбуток з видобування газу, власники газових родовищ могли поділитися прибутком з українською армією», - уточнив Руслан Стефанчук.

За його словами, всі рішення спрямовані на період воєнного стану в Україні. 

«Ми щиро сподіваємося, що по завершенню воєнного стану необхідність деяких з них відпаде. А станом на зараз ми сформували абсолютно новий порядок денний для того, щоб Україна могла функціонувати як нормальна країна», - сказав він.

Голова Парламенту поінформував  про вихід деяких народних депутатів з фракції ОПЗЖ. 

«Такі заяви ще надходять і, зокрема, заяву від народного депутата Киви про те, що він хоче скласти свої повноваження, Парламент підтримав конституційною більшістю», - уточнив він.

Руслан Стефанчук зазначив, що Верховна Рада України продовжує працювати і ближчим часом, коли будуть напрацьовані нові законопроекти, Парламент знову збереться, щоб прийняти необхідні закони.

«Ми обов’язково переможемо. Парламент з народом України і Слава 

Україні!» - наголосив Голова Верховної Ради.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15