Перший Заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко відкрив пленарне засідання.

Головуючий надав слово для виступів з оголошеннями, повідомленнями, пропозиціями народним депутатам.

Після закінчення виступів головуючий оголосив про створення у Верховній раді трьох міжфракційних депутатських об’єднань: «Україна без олігархів», «Порядок денний: деколонізація», «Євроатлантична Україна».

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Сергій Шахов.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

До порядку денного включено проект Постанови про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), №7064.

Проект доповіла народний депутат Юлія Клименко.

Вона зазначила: «Український парламент перш за все повинен відреагувати на ту агресію, яка відбувається зараз з боку Російської Федерації. Український парламент повинен першим ініціювати санкції проти фізичних осіб, які посміли фактично анексувати частину нашої території, визнавши незалежними ЛДНР. І всі ті люди, які піднімали руки в залі Державної Думи, в раді Федерації, в Раді Безпеки РФ за те, щоб анексувати територію України, повинні понести покарання».

Член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти цей проект Постанови.

Він зазначив, що прийняття Постанови створить передумови для прийняття Радою національної безпеки і оборони України рішення про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до осіб, наведених у Додатку 1 до Постанови, за створення реальних та/або потенційних загроз національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України. Зазначені особи мають безпосереднє відношення до лобіювання інтересів держави-агресора Російської Федерації на території України, в тому числі окупації частини території України.

За результатами голосування проект Постанови 322 голосами «за» прийнято в цілому.

Проект Закону про право на цивільну вогнепальну зброю, №5708, доповідає народний депутат Ігор Фріс.

Метою законопроекту є посилення дотримання режиму законності в питаннях визначення правового режиму власності на зброю, закріплення основних прав та обов'язків громадян і юридичних осіб щодо виробництва, набуття, володіння, розпорядження та використання зброї і боєприпасів, врегулювання інших суспільних відносин, що безпосередньо з цим пов'язані.

Законопроектом пропонується: визначити поняття права власності на цивільну вогнепальну зброю; визначити умови та порядок отримання громадянами України та юридичними особами документів про право власності на цивільну вогнепальну зброю; здійснити класифікацію цивільної вогнепальної зброї; розробити порядок видачі медичного заключення (висновку) про відсутність медичних протипоказань, які перешкоджають отриманню документу на цивільну вогнепальну зброю, який передбачає створення спеціальної інформаційно-довідкової системи з провадженням кваліфікованого електронного підпису особи, яка сформувала висновок; розробити порядок створення та ведення Єдиного державного реєстру цивільної вогнепальної зброї тощо.

Альтернативний проект №5708-1 доповів народний депутат Андрій Шараськін. Він акцентував на відмінності проекту від основного, яка полягає у тому, що його головною метою є законодавче врегулювання права громадян на самозахист через доступ до належних засобів захисту, та врегулювання правового режиму власності та умов застосування цивільної вогнепальної зброї фізичними та юридичними особами. Норми проекту Закону спрямовані, перш за все, на гарантування конституційного права громадян України на захист свого життя, здоров'я і власності та приведення у відповідність до Конституції нормативного регулювання цієї сфери суспільних відносин.

Крім того, Закон має впорядкувати вже наявні правовідносини у сфері обігу цивільної зброї, які до цього часу не врегульовані, або суперечливі, регламентувати та запровадити нові правовідносини, які сприятимуть суттєвому підвищенню рівня громадської безпеки, розвитку економіки та спорту, подоланню корупції, зменшенню кількості нелегальної зброї та поступового її виведення з тіньового обігу.

Ухвалення цього Закону також значно підніме рівень довіри громадян до держави.

Голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності Олександр Дануца доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу основний законопроект №5708, а альтернативний за №5708-1 - відхилити.

За результатами голосування за основу 274 голосами «за» прийнято законопроект №5708.

Пов’язаний з попереднім законопроектом проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України "Про право на цивільну вогнепальну зброю", №5709, доповідає народний депутат Ігор Фріс. Він зазначив, що проект передбачає унормування положень Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення відповідно до положень законопроекту «Про право на цивільну вогнепальну зброю», яким законодавчо врегульовуються відносини, що виникають у сфері обігу в Україні цивільної вогнепальної зброї, бойових припасів до неї, а також конструктивно схожих зі зброєю та бойовими припасами виробів визначається правовий режим власності на цивільну вогнепальну зброю, встановлюються основні права та обов’язки фізичних і юридичних осіб щодо виробництва, набуття, володіння, відчуження, носіння, транспортування, ремонту, застосування цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів, а також регулюються інші суспільні відносини, що безпосередньо з цим пов’язані, у тому числі і відповідно до міжнародних зобов’язань України.

Альтернативний проект за №5709-1 доповів народний депутат Андрій Шараськін.

Голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності Олександр Дануца доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №5709, альтернативний проект №5709-1 - відхилити.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви народні депутати виступили в обговоренні законопроектів.

За результатами голосування законопроект №5709 прийнято за основу 267 голосами.

До порядку денного включено проект Закону про внесення змін до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України, №7100.

Проект Закону доповіла народний депутат Юлія Тимошенко.

Перший заступник Голови Комітету з питань бюджету Іван Крулько доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому з урахуванням пропозицій Комітету.

За результатами голосування законопроект 347 голосами «за» прийнято за основу і в цілому.

Народні депутати підтримали пропозицію доручити Голові Верховної Ради України невідкладно підписати прийнятий Закон і направити на підпис Президентові України.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук підписав Закон «Про внесення змін до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України, №7100.

Головуючий закрив пленарне засідання.

 


 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

05 травня 2024 09:34
04 травня 2024 11:00
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
03 травня 2024 07:50
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30