Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.

Руслан Стефанчук повідомив, що у зв’язку з учорашніми подіями зараз готується Заява Верховної Ради, яка зараз доопрацьовується профільним комітетом, і як тільки вона буде готова, одразу буде внесена до сесійної зали.

Головуючий нагадав, що 20 лютого вся Україна вшановувала День Героїв Небесної Сотні. Він повідомив, що зараз у гостьовій ложі присутні родини загиблих Героїв Небесної Сотні.

Народні депутати оплесками привітали гостей.

Руслан Стефанчук поінформував про зустріч, яка відбулася минулого тижня, з представниками родин Героїв Небесної Сотні, на якій було домовлено про розгляд сьогодні відповідних законодавчих ініціатив, і першим питанням буде розглянуто питання стосовно відповідного законодавчого статусу Героїв Небесної Сотні, яке він попросив підтримати. «Герої Небесної Сотні - це мирні громадяни, які у час революції не побоялися і вийшли на Майдан, і відстоювали незалежність ціною свого власного життя. Світла пам’ять про кожного з них назавжди залишиться у наших серцях», - наголосив він.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні.

Головуючий надав слово для виступів з оголошеннями, повідомленнями, пропозиціями представникам депутатських фракцій і груп.

Після закінчення виступів головуючий надав слово народним депутатам з процедури. Парламентарії вимагали переглянути сьогоднішні порядок денний і пропонували першочергово розглядати законопроекти, спрямовані на зміцнення української армії і обороноздатності країни.

Народні депутати розпочали розгляд питань порядку денного.

Проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо дотримання розумних строків кримінального провадження), №6454, доповіла народний депутат Ірина Геращенко.

Альтернативний законопроект за № 6454-1 доповів народний депутат Олександр Федієнко.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас доповів напрацьований Комітетом законопроект №6454-д і рішення Комітету щодо всіх законопроектів.

Представник Комітету повідомив, що оскільки законопроекти, які доповіли народні депутати, є альтернативними, тобто такими, що регулюють однакове коло питань та повторюють за суттю положення щодо регулювання одних і тих же суспільних відносин, до них може бути застосована процедура, передбачена частиною другою статті 110 Регламенту Верховної Ради України, яка передбачає, що при розгляді альтернативних законопроектів головний комітет може рекомендувати Верховній Раді взяти за основу один із них або підготувати інший законопроект, який вноситься на розгляд Верховної Ради.

Члени Комітету також зазначили про необхідність внесення змін при підготовці законопроекту до розгляду в другому читанні до деяких положень законів України «Про електронні комунікації», «Про безоплатну правову допомогу», а також до деяких положень Кримінального процесуального кодексу України щодо порядку розгляду, строку дії та порядку оскарження постанови прокурора про тимчасовий доступ до речей і документів.

Сергій Іонушас повідомив, що під час засідання Комітету було проведено обговорення зауважень і пропозицій і підготовлено та розглянуто новий проект Закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо дотримання розумних строків кримінального провадження», який Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу з наступним доопрацюванням Комітетом з урахуванням поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи та пропозицій.

За результатами голосування за основу з урахуванням пропозицій 304 голосами «за» прийнято законопроект №6454-д.

Народні депутати підтримали пропозицію народного депутата Артура Герасимова про включення до порядку денного законопроекту про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" щодо збільшення видатків на оборону та зміцнення обороноздатності держави.

Згідно із заявою двох фракцій у пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви головуючий повідомив про домовленість депутатських фракцій і груп продовжити пленарне засідання до завершення розгляду Заяви Верховної Ради України щодо визнання РФ самопроголошених утворень на території тимчасово окупованих Донецької та Луганської областей, №7088.

Проект Постанови доповів народний депутат Руслан Стефанчук. Він зачитав текст проекту Постанови.

Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти проект Постанови.

Прийняття проекту Постанови спрямоване на висловлення офіційної позиції Верховної Ради України як представницького органу щодо невизнання будь-яких рішень від імені Російської Федерації, які стосуються незалежності незаконних самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей та засудження дій Російської Федерації щодо ескалації міжнародного збройного конфлікту та погіршення безпекової ситуації у світі в цілому, та в Україні зокрема.

Представники депутатських фракцій виступили в обговоренні.

За результатами голосування проект Постанови 336 голосами прийнято в цілому з необхідними техніко-юридичними правками.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив, що сьогодні о 19.00. відбудеться зустріч Президента України, представників силових відомств і представників депутатських фракцій і груп.

Головуючий закрив пленарне засідання.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31