Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.

Головуючий надав слово для виступів з оголошеннями, повідомленнями, пропозиціями представникам депутатських фракцій і груп.

Після закінчення виступів головуючий повідомив, що учора учасниками Погоджувальної ради було затверджено порядок денний сьомої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, в якому враховані всі пропозиції депутатських фракцій і груп.

Представники депутатських фракцій внесли свої пропозиції щодо включення законопроектів до порядку денного.

269 голосами «за» народні депутати підтримали проект Постанови про порядок денний сьомої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, №6575.

Верховна Рада 267 голосами прийняла Постанову «Про План законопроектної роботи Верховної Ради України на 2022 рік», №7049.

Народні депутати 295 голосами прийняли у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до статі 161 Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України "Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні", №5110.

До порядку денного було включено проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОЧЕС, урядів та парламентів іноземних держав у зв'язку з ескалацією Російською Федерацією безпекової ситуації навколо України, №7045.

Проект доповів народний депутат Руслан Стефанчук.

Метою проекту Постанови є прийняття звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОЧЕС, урядів і парламентів іноземних держав у зв’язку з ескалацією Росією безпекової ситуації навколо України з метою вжиття спільних дій для зриву намірів Російської Федерації щодо реалізації військового сценарію задоволення її геополітичних амбіцій у відносинах з Україною.

Проектом Постанови Верховної Ради України зокрема пропонується:

схвалити Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОЧЕС, урядів та парламентів іноземних держав у зв’язку з ескалацією Росією безпекової ситуації навколо України;

засудити дії Російської Федерації, спрямовані на безпідставне розширення військової агресії проти України;

закликати провідні міжнародні організації і партнерів України продовжувати вживати заходів задля стримування військових планів РФ щодо України.

Доповідач звернувся до народних депутатів з проханням підтримати проект Постанови.

326 голосами проект Постанови №7045 прийнято в цілому з урахуванням пропозицій Комітету.

До порядку денного включено проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів і парламентів держав світу щодо невизнання незалежності самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, №7048.

Проект Постанови доповів народний депутат Павло Бакунець. Необхідність прийняття цієї постанови доповідач обумовив потребою офіційного невизнання Парламентом України як представницьким органом офіційних дій Російської Федерації щодо визнання в якості держав самопроголошених «Луганської та Донецької народних республік».

Метою проекту Постанови є створення юридичного підґрунтя для пред’явлення Україною претензії Російській Федерації у зв’язку із позицією щодо визнання в якості держав самопроголошених «Луганської та Донецької народних республік».

Проект Постанови передбачає положення щодо невизнання будь-яких рішень від імені Російської Федерації, які будуть стосуватися незалежності самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Також він засуджує будь-які дії Російської Федерації, спрямовані на погіршення безпекової ситуації у світі в цілому, та в Україні зокрема. Проект Постанови наголошує на необхідності розгляду питання правових підстав перебування Російської Федерації у складі постійних членів Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй та провести термінове засідання Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй щодо ескалації конфлікту на державних кордонах України, а також на невідкладному застосуванню додаткових санкційних механізмів щодо Російської Федерації задля упередження подальшої ескалації конфлікту.

Представники депутатських фракцій і груп у виступах внесли свої пропозиції до тексту проекту і 331 голосам «за» прийняли проект Постанови в цілому.

Народні депутати розглядають правки до проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства, №4668.

Перший заступник Голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк доповів про внесені Комітетом зміни до законопроекту під час його підготовки до другого читання.

За результатами голосування законопроект №4668 352 голосами «за» прийнято у другому читанні та в цілому.

352 голосами «за» народні депутати підтримали законопроект №4668 у другому читанні та в цілому.

Народні депутати підтримали пропозицію головуючого про зміну розгляду питань порядку денного засідання.

Парламентарії розглянули і 333 голосами «за» прийняли в цілому проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України», №7002.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, №5719.

За результатами голосування законопроект 278 голосами прийнято у другому читанні та в цілому.

Верховна Рада 268 голосами «за» прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо врегулювання бюджетних відносин під час реалізації договорів, укладених в рамках державно-приватного партнерства, у тому числі концесійних договорів, №5090.

Народні депутати розглянули проект Закону про внесення змін до Закону України "Про основи національного спротиву" щодо надання можливості територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення воєнних (бойових) дій, №6521.

Проект доповів народний депутат Роман Костенко. Він зазначив, що зміни, що пропонуються до Закону України "Про основи національного спротиву" покликані надати можливість територіальній обороні виконувати завдання разом з іншими угрупованнями військ (сил) або/чи угрупованнями об’єднаних сил, призначених для ведення воєнних (бойових) дій з відсічі збройної агресії проти України в районах ведення воєнних (бойових) дій.

Законопроектом пропонується внести зміни до деяких положень Закону України "Про основи національного спротиву". Зокрема, законопроектом: пропонується внести зміни до пункту першого частини третьої статті третьої, в якій пропонується виключити обмеження виконання завдань територіальною обороною саме до моменту розгортання в межах такої території угруповання військ (сил) або/чи угруповання об’єднаних сил, призначених для ведення воєнних (бойових) дій з відсічі збройної агресії проти України.

Також, пропонується внести зміни в частину першу статті 20 Закону України "Про основи національного спротиву", в якій наразі закріплена можливість виконання завдань територіальної оборони виключно поза районами ведення воєнних (бойових) дій. Законопроектом передбачено надання можливості здійснювати виконання завдань територіальної оборони на всій території України включно з районами ведення воєнних (бойових) дій.

Член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу та доручити Комітетові доопрацювати його з урахуванням поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, скоротивши строк подання таких поправок і пропозицій наполовину, та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

Народні депутати виступили в обговоренні.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви народні депутати завершили розгляд законопроекту і 304 голосами «за» прийняли його за основу.

Із заявами від двох фракцій виступили народні депутати Віталій Безгін, Вікторія Сюмар, Ірина Геращенко і Андрій Шараськін.

Народні депутати Ірина Геращенко і Андрій Шараськін у виступах, зокрема, зазначали, що щойно Державна дума Росії проголосувала за те, щоб направити звернення до президента Володимира Путіна з проханням визнати "незалежними" окуповані райони України ОРДЛО.

У заявах вони вимагали поставити на порядок денний законопроекти, які стосуються посилення національної безпеки країни.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про Загальнодержавну цільову соціальну програму "Питна вода України" на 2022 - 2026 роки, №5723.

338 голосами «за» законопроект прийнято у другому читанні та в цілому.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку систем накопичення енергії, №5436-д.

312 голосами «за» законопроект прийнято у другому читанні та в цілому.

Представники депутатських фракцій висловилися щодо внесення змін до порядку розгляду питань.

Народні депутати за результатами голосування підтримали пропозицію щодо зміни порядку розгляду питань.

Верховна Рада 344 голосами прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" щодо захисту прав та найкращих інтересів дитини, №5330-1.

340 голосами «за» у другому читанні та в цілому прийнято проект Закону про внесення змін до Закону України "Про фізичну культуру і спорт" щодо спорту ветеранів України, №5526.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Національну гвардію України" (щодо ідентифікації військовослужбовців Національної гвардії України під час виконання завдань із охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки), №3731, доповів народний депутат Ярослав Юрчишин.

Заступник Голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Галина Михайлюк доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати 326 голосами «за» прийняли законопроект №3731.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування, №6401, доповів народний депутат Роман Лозинський.

Законопроект спрямований на вдосконалення реалізації прав громадян на участь в місцевому самоврядуванні. Ці зміни покликані збільшити рівень залученості громадян до місцевого самоврядування та підвищити довіру громадян до місцевих рад.

Законопроектом пропонується закріпити обов’язковість публікації додатків до рішень і проектів рішень місцевих рад, а також порядків денних засідань їх постійних комісій; передбачено обов’язковість онлайн-трансляцій сесій місцевих рад; створюється відкритий реєстр об’єктів права комунальної власності територіальної громади; запроваджується проведення кожні п’ять років суцільної інвентаризації всіх об’єктів комунальної власності територіальної громади; встановлюється обов’язок на сесіях місцевої ради використовувати виключно державну мову; усувається колізія щодо кворуму на засіданнях постійних комісій місцевих рад тощо.

Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу та скоротити наполовину строк подання пропозицій і поправок при підготовці його до другого читання.

303 голосами законопроект прийнято за основу.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення регулювання нотаріальної діяльності, №5644, доповів голова підкомітету Комітету з питань правової політики Ігор Фріс. Він зазначив, що законопроекту є реформування інституту нотаріату, що призведе до посилення інституту нотаріату як гарантії захисту прав фізичних та юридичних осіб, підвищення якості нотаріальних дій, забезпечення доступності нотаріальних та реєстраційних дій, створення нових антирейдерських інструментів.

Ігор Фріс також доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

335 голосами законопроект прийнято за основу.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, №5433, доповів голова підкомітету Комітету з питань правової політики Роман Бабій. Він зазначив, що метою прийняття законопроекту є забезпечення початку функціонування окремих модулів (підсистем) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та поетапне впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Законопроектом передбачається можливість функціонування окремих підсистем чи модулів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та привести у відповідність порядок затвердження Положення про ЄСІТС чи положення, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

275 голосами законопроект №5433 прийнято за основу.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки кінематографії в Україні, №6194, доповів голова підкомітету Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко. Він зазначив, що метою проекту є створення належних правових, організаційних та економічних умов для розвитку національної кіноіндустрії.

Законопроектом пропонується розширити перелік видів, форматів, категорій і спрямувань фільмів, передбачено нові форми державної підтримки та особливості її надання, удосконалюється процедура отримання іноземним суб’єктом кінематографії підтримки у формі надання державних субсидій для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених таким іноземним суб’єктом при виробництві (створенні) фільму, і, що важливо, визначаються механізми гарантування їхніх виплат, передбачено також освітні заходи з мистецтва кіно тощо.

Павло Сушко також зазначив, що над цим законопроектом авторський колектив працював понад рік і попросив народних депутатів його підтримати.

За результатами голосування законопроект 307 голосами прийнято за основу.

Верховна Рада 297 голосами «за» прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання надання пацієнтам лікарських засобів зі співчуття, №5736.

Головуючий закрив пленарне засідання.






 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00