Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук після реєстрації народних депутатів запросив до сесійної зали Президента України Володимира Зеленського.

Руслан Стефанчук повідомив, що у сесійному залі присутні Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та члени Кабінету Міністрів, керівники центральних органів виконавчої влади, керівники судової гілки, посадові особи, яких Верховна Рада України обирає, призначає і надає згоду на призначення на посаду, предстоятелі церков і релігійних організацій України, глави дипломатичних представництв іноземних держав, інші офіційні особи, представники засобів масової інформації.

Голова Верховної Ради України відкрив сьому сесію Верховної Ради дев’ятого скликання.

У сесійній залі прозвучав Державний Гімн України.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук надав слово для виступу Президенту України Володимиру Зеленському.

Президент України привітав народних депутатів з відкриттям сьомої сесії.

«Ми маємо бути єдними у боротьбі за життя і за здоров’я, легший перебіг хвороби, менше госпіталізованих українців, менше померлих. Це - результат єдності 15 мільйонів громадян України, що отримали два щеплення», - сказав Глава держави і подякував українцям за це.

Володимир Зеленський також відзначив «єдність влади вчора при ухваленні бюджету. Це - вдвічі більша зарплата для наших медиків».

Президент України також сказав, що «Єдність влади сьогодні - це нормальне проходження нових хвиль, достатнє забезпечення ліжками, достатнє забезпечення киснем, мільярди гривень є-Підтримки і мільйони громадян, які цим скористалися».

Володимир Зеленський подякував народним депутатам за підтримку цієї програми.

Глава держави акцентував, що сьогодні єдність потрібна як у справах, так і в публічних заявах - в інформаційному полі, у «розумінні ЗМІ своєї відповідальності».

«У часи, коли медіаполе - нове поле битви, новини - це нова зброя, а будь-які повідомлення, особливо побудовані на анонімних джерелах, мають реальний і великий вплив на психіку наших людей, нашу державу, а особливо - на економіку», - зазначив Президент.

У цьому контексті Володимир Зеленський подякував громадянам і представникам бізнесу, які були єдиними й не піддалися «вірусу паніки».

«Наша економіка стабілізується, у фінансовій системі все під контролем, надходження до бюджету в січні перевиконано на 7 мільярдів. Гривня почувається краще - вчора зміцнилася на 30 копійок, поступово повертаємося до стабільного та запланованого курсу», - додав він.

Крім того, як зауважив Президент, майже тиждень на міжнародних фінансових ринках спостерігається позитивна динаміка щодо українських облігацій.

«Їхні котирування повертаються на свій попередній рівень, тож фінансовий світ оцінює майбутнє в Україні з оптимізмом», - наголосив він.

Також, за словами Володимира Зеленського, в країні достатні запаси газу та вугілля. Вперше за 30 років працюють усі енергоблоки АЕС, тож наша держава використовує весь потенціал атомної енергетики.

Золотовалютні резерви України залишаються на рекордному рівні, що захищає курс національної валюти від різких коливань і зміцнює економічний імунітет, зазначив Глава держави.

Крім того, лунають сигнали про готовність до надання фінансової підтримки Україні з боку міжнародних партнерів.

«За них я дякую Євросоюзу, дякую лідерам європейських держав, США, Канаді та всім, хто незабаром буде готовий оголосити подібні рішення», - сказав Президент України.

Президент України під час виступу підписав Указ Президента України «Про зміцнення обороноздатності держави і привабливості військової служби».

Цим указом передбачено збільшення грошового забезпечення усіх військових до рівня не нижче 3-х мінімальних заробітних плат, перехід України до засад професійної армії, збільшення терміну дії контрактів, розробка концепції житлового забезпечення військовослужбовців, система кар'єрного росту офіцерів, а також збільшення протягом наступних 3 років чисельності Збройних сил на 100 тисяч осіб професійної армії, створення додаткових 20 бригад ЗСУ.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко надав слово для виступу Голові Верховної Ради України Руслану Стефанчуку.

Голова Верховної Ради подякував народним депутатам за плідну роботу упродовж шостої сесії та побажав «єдності, сил і наснаги на новий сесійний період».

Руслан Стефанчук зазначив, що «ми зараз перебуваємо на зламі історичних подій» і наголосив, що у цих умовах багато залежить від відповідальності кожного, прагнення боротися за ідеали, за незалежну Україну, відданості своєму народу.

«Попри те, що Російська Федерація своєю агресією хоче перешкодити нашим планам, хочу зазначити, що ми впевнені у своїй єдності, згуртованості, ідентичності та незворотному виборі українського народу щодо власної державності та європейського курсу», - підкреслив очільник Парламенту. «Прийшов час усвідомити всім, що Україна сьогодні є форпостом не тільки європейських цінностей, Україна є форпостом світового цивілізаційного вибору», - додав він.

Руслан Стефанчук подякував партнерам, які надали і продовжують надавати Україні безпекову і фінансову допомогу та запевнив, що «Верховна Рада робить і робитиме все від неї залежне, щоб запити і легітимізація цієї допомоги були своєчасними, достатніми та необхідними задля того, щоб забезпечити життя та здоров’я громадян України, збереження незалежності та територіальної цілісності держави».

Голова Верховної Ради висловив сподівання, що спільні зусилля і дипломатія зупинять загрози, які створює Російська Федерація для України. Він закликав розвивати дипломатію, зазначивши, що чим більше парламентаріїв у всіх країнах світу будуть розуміти нашу реальність та наші наміри, тим стабільнішим буде наш розвиток.

Також Руслан Стефанчук відзначив важливість діяльності парламенту щодо побудови глибинної демократичної держави в Україні. «Незалежність гілок влади у державі, судова влада, яка викликає довіру у громадян та іноземних інвесторів, - все це стане запорукою нашої економічної стабільності», сказав він.

Очільник Верховної Ради нагадав про ті важливі закони, які  були прийняті в ході попередньої сесії Парламенту і запевнив: «Протягом сьомої сесії Верховна Рада продовжуватиме роботу над запровадженням важливих для суспільства реформ. Йдеться, зокрема, про підсилення обороноздатності нашої країни, підтримку та розвиток української армії, медиків, вчителів, чесну і справедливу пенсійну реформу, реформу децентралізації, реформу містобудування, встановлення єдиних правил правотворчої діяльності, антикорупційну стратегію, запровадження економічного паспорта українця, посилення народовладдя, розвиток інфраструктурних об’єктів, діджиталізацію тощо».

На цьому урочисте засідання завершилося.

 




 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00