У відкритті книжкової виставки до 30-ї річниці Незалежності України взяв участь Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, який подякував усім, хто долучився до цієї ініціативи.

«Читання книг – це надзвичайно важливий і останнім часом надзвичайно рідкісний дар для людей, тому що ми починаємо читати соціальні мережі, месенджери, чати переписки, чатботи, заголовки в ЗМІ, а треба читати книги», - сказав Руслан Стефанчук і закликав пам’ятати: «Люди, які читають книги, завжди будуть управляти людьми, які дивляться телевізор».

Голова Верховної Ради подякував організаторам, що така виставка організована саме в 30-річчя Незалежності України.

Він пообіцяв виставити ТОП-5 книг, які порекомендував би прочитати депутатам за період Різдвяних канікул. Руслан Стефанчук також виступив за запровадження в усіх органах влади України традиції формування літніх списків читання, яка є в Великобританії.

Голова Верховної Ради звернув увагу на книгу, випущену за сприяння газети «Голос України», присвячену 30-й річниці Незалежності України, і закликав читати, долучатися до прекрасного.


У відкритті виставки також взяв участь голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, який зазначив, що виставка засвідчує, що ми маємо що видавати, однак, необхідно ще й читати.

«Якщо нація не буде читати книг, вона точно не зможе виграти в інформаційній війні. Бо тільки читання книжок формує критичне мислення», - наголосив народний депутат.

Микита Потураєв висловив впевненість, що Парламент і Комітет і далі будуть робити все, щоб українських книжок в книгарнях ставало дедалі більше і закликав медійників доносити думку, що «у книжки має бути читач, а у книгарні має бути відвідувач і покупець».

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко зазначив символічність відкриття виставки у дні проведення Національного тижня читання. Він наголосив, що такі акції привертають увагу до важливості читання.

Олександр Ткаченко звернув увагу, що українці занадто мало читають і закликав долучатися до читання та долучати дітей.

Заступниця голови Комітету, голова підкомітету з питань інформаційної політики Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук висловила впевненість, що кожен зможе знайти свою книжку в рамках Національного тижня читання і цієї виставки.

Вона також розповіла про законопроекти, які готує Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики для популяризації і підтримки читання.

Зокрема, Євгенія Кравчук висловила сподівання, що у 2022 році будуть проголосовані «книжкові» законопроекти які: вводять поняття книжковий сертифікат для дітей; передбачають можливість компенсації оренди для книгарень; щодо боротьби з контрафактною продукцією; передбачають податкові пільги для тих виробництв, які вкладають кошти в модернізацію обладнання для друку книг. Вона закликала народних депутатів підтримати ці законопроекти.

Директорка Українського інституту книги Олександра Коваль, який виступив організатором книжкової виставки у Верховній Раді, подякувала народним депутатам і Голові Верховної Ради за можливість представити книги у Парламенті.

«Ми вирішуємо не ті проблеми, які існують, а тільки ті, які здатні зрозуміти», - процитувала вона данську економістку, філософиню і письменницю Лене Андерсон, зауваживши, що це стосується критичної і аналітичної системи мислення. Олександра Коваль також навела іншу її цитату: «Нація – це плем’я, яке читає одні і ті самі книжки».

Довідка: 14-19 грудня 2021 року в кулуарах третього поверху адміністративного будинку Верховної Ради Український інститут книги (УІК) презентує Книжкову виставку до 30-річчя Незалежності України.


Виставка проводиться в рамках загальнонаціональної акції «Національний тиждень читання» і має на меті об’єднати навколо читання та книговидання всю книжкову спільноту країни.



У Парламенті представлені понад 30 провідних видавництв України, серед яких усім відомі «АБАБАГАЛАМАГА», «Видавництво Старого Лева», «Клуб Сімейного Дозвілля», «Фоліо», #книголав, «Веселка», «КМ-Букс», «НОРА-ДРУК», «Білка», «Книги – ХХІ», «Наш Формат» та інші.



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00