Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко на початку засідання нагадав про те, що подібні робочі групи у парламенті вже працювали, але свою роботу не завершували. Він висловив сподівання, що цій Робочій групі вдасться напрацювати необхідні рішення.

Олександр Корнієнко окреслив коло питань, над опрацюванням яких зосередить свою діяльність Робоча група з підготовки комплексних законодавчих пропозицій щодо внесення змін до законів України у сфері парламентського права, серед яких є термінові, які потребують технологічної роботи. Вони, зокрема, пов’язані з введенням у повний режим експлуатації Єдиної автоматизованої системи документообігу, яка має запрацювати з початку сьомої сесії.

Він запропонував розглянуто це питання окремо на наступному засіданні.

Олександр Корнієнко зазначив: є три напрямки, куди рухатися і що робити? Перший - це скасувати Регламент Верховної Ради, як пропонують окремі народні депутати. Він відкинув цю пропозицію і сказав, що рухатися треба більш помірковано.

Другий варіант полягає у тому, щоб залишити все як є, але з точки зору навіть тих рішень Конституційного суду і судових рішень щодо тих чи інших процесів, вони вказують на те, що у Регламенті є певні прогалини, які потрібно усунути. «Шлях у нас один - модернізувати Регламент, спираючись на низку напрацювань. Ми не самі у цьому процесі. Є висновки Місії Пета Кокса, у яких є джерело для багатьох ідей та багатьох можливих дій щодо Регламенту та інших законопроектів. Також є аудит і висновки наших міжнародних партнерів, які здійснювали проекти безпосередньо у Верховній Раді. Вони стосуються більше діяльності Апарату. Але у цій ситуації без певних законодавчих кроків не всі ідеї, які хотілося б в Апараті втілити, можливі», - сказав він.

За словами Першого заступника Голови Верховної Ради, перед Робочою групою стоїть більш широке завдання - це напрацювання комплексних змін в частині внесення змін до законів «Про Регламент Верховної Ради України», «Про комітети Верховної Ради України», «Про статус народного депутата», «Про тимчасові слідчі комісії», а також законопроекти «Про парламентську службу», «Про правотворчу діяльність» тощо.

Олександр Корнієнко також поінформував про деякі дискусії, які точаться в парламенті, зокрема, щодо особливих процедур, які потрібно буде інтегрувати у спільну роботу і в результат цієї Робочої групи.

Він зазначив, що потрібно йти шляхом кодифікації законодавства і внести один закон, який буде комплексно вирішувати всі питання.

Олександр Корнієнко окреслив напрямки щодо яких Робоча група буде працювати: це - парламентські процедури (під кожну функцію має бути процедура), законотворчий процес, парламентські функції, суб’єкти правотворчого процесу (питання діяльності коаліції, депутатських фракцій і груп, опозиції, парламентських комітетів, тимчасових слідчих комісій).

Олександр Корнієнко наголосив, що оновлений Регламент має відповідати загальновизнаним стандартам, принципам і вимогам міжнародних документів, парламентаризму, а також максимально враховувати рекомендації і висновки Європейської комісії за демократію через право (Венеційської комісії).

На засіданні виступили представники депутатських фракцій і груп та парламентських комітетів. Промовці підтримали необхідність оновлення чинного Регламенту Верховної Ради, внесли свої пропозиції щодо діяльності Робочої групи.

Керівник Апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний зазначив, що в Апараті вбачають необхідність внесення змін до Регламенту і готові працювати над всіма пропозиціями. «Ми надамо узагальнені пропозиції для обговорення і прийняття рішень і готові до співпраці з народними депутатами щодо надання своїх експертних рішень та готові обговорювати необхідність тих змін, які є», - зазначив Вячеслав Штучний, додавши, що є дуже багато питань, які потребують конституційного рішення і опрацювання в залі Верховної Ради.

Керівник Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради Михайло Теплюк висловив пропозиції щодо необхідності вдосконалити у тексті Регламенту, перш за все, приведення Регламенту у відповідність до Конституції, а також визначив питання, які потребують врегулювання Робочою групою.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, підсумовуючи, зазначив, що Робоча група має тримати в полі зору весь масив зареєстрованих законопроектів, щоб напрацювати один системний законопроект або низку законопроектів для імплементації змін до Регламенту.

 

Довідково:

Робочу групу з підготовки комплексних законодавчих пропозицій щодо внесення змін до законів України у сфері парламентського права утворено з метою комплексного удосконалення законодавчих актів у сфері парламентського права, забезпечення впровадження рекомендацій Місії Європейського Парламенту щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України.

До складу Робочої групи входять представники депутатських фракцій і груп, народні депутати, Керівник та працівники Апарату Верховної Ради України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00