В урочистих заходах до Дня місцевого самоврядування взяли участь: керівництво Верховної Ради України та голови профільних комітетів Верховної Ради України, представники Офісу Президента України та Уряду, керівництво Апарату Верховної Ради України, голови всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, посадові особи місцевого самоврядування та депутати місцевих рад.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, вітаючи працівників органів місцевого самоврядування зі святом, відзначив важливу роль місцевого самоврядування у зміцненні української державності, демократизації суспільних відносин, розвитку народовладдя місцевих громад, відстоюванні інтересів місцевих територіальних громад.

Руслан Стефанчук, говорячи про те, що місцеве самоврядування має залишатися потужною основою захисту інтересів громадян України і зміцнення Української держави, та відзначаючи його роль як дієвого рушія соціально-економічних перетворень у послідовній трансформації суспільних відносин, зазначив, що місцеве самоврядування «є концентрованим виявом державотворчої ініціативи нашого народу».

Голова Верховної Ради також зазначив, що з 7 грудня 2000 року - часу офіційного встановлення цього свята, постійно змінюється не лише система відносин регіональних влад з центром, але й територіальних громад між собою і, як наслідок, необхідність оновлення механізмів територіальної організації влади та місцевого самоврядування.

Руслан Стефанчук сказав, що «серед низки важливих муніципальних реформ, які сьогодні опрацьовує український парламент, є ціла низка законодавчих ініціатив, про які постійно говориться у Верховній Раді: це і закон про місцевий референдум, який зараз чекає висновку Венеційської комісії, інші законодавчі ініціативи в частині народовладдя. Але основою і квінтесенцією подальшого законодавчого розвитку є проект змін до Конституції України в частині децентралізації влади».

Голова Верховної Ради України висловився за те, щоб «ми вийшли на ту необхідну формулу конституційного закріплення відносин, статусів, відповідних прав і свобод, які має підтримати Верховна Рада України».

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, вітаючи учасників урочистого заходу, зазначив, що люди від органів місцевого самоврядування чекають щоденної допомоги, яка їм дуже сьогодні потрібна.

Олександр Корнієнко відзначив високий рівень співпраці та взаємодії між парламентом і місцевими органами, який дозволяє дуже багато робити, зокрема, прийнято «досить унікальний бюджет, як для органів місцевого самоврядування, допрацьовані певні моменти по реформуванню, попереду зміни до Конституції, які є одним з основних напрямів роботи». Зараз ці зміни вже обговорюються в парламенті. Він повідомив, що незабаром буде створена робоча група двома парламентськими комітетами, яка буде далі ці зміни імплементувати у законопроект.

Олександр Корнієнко також висловився за оновлення роботи консультативної дорадчої ради при Голові Верховної Ради з тим, «щоб голос самоврядування почали чути не лише в залі Верховної Ради, яка є останнім бар’єром, але й у комітетах».

Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк у виступі звернула увагу на актуальні виклики, з якими стикаються територіальні громади, в часи пандемії, в часи вирішення всіх нагальних потреб.

Олена Кондратюк зазначила, що «децентралізація, напевно, одна з найуспішніших реформ, які здійснюються в Україні, і ми мусимо зробити все можливе, щоб завершити цю важливу реформу з повним дотриманням Європейської хартії місцевого самоврядування, яку Верховна Рада ратифікувала у 1997 році, а саме: гарантувати політичну, адміністративну та фінансову незалежність і спроможність органів місцевого самоврядування». За її словами, цим принципам мають відповідати зміни до Конституції у частині децентралізації влади, у тому числі нові редакції законів про місцеві адміністрації та про місто Київ - столицю України, які незабаром будуть розглядатися у Верховній Раді.

Олена Кондратюк висловила сподівання, що ці закони будуть прийняті на принципах Європейської хартії місцевого самоврядування, про які вона сказала.

Заступник Голови Верховної Ради констатувала, що 68% громадян підтримують реформу децентралізації і вважають, що вона має бути продовжена, однак 51% громадян зазначає, що поки що не відчули змін. «Це говорить про те, що ми повинні поставити перед собою ключове завдання, що треба якомога більше докласти зусиль для того, щоб громадяни нашої країни відчували ці зміни», - сказала вона.

Представники Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування - Голова Комітету Андрій Клочко, Заступник голови Комітету Олена Шуляк і голова підкомітету Віталій Безгін у виступах відзначали, що важливі рішення зараз приймаються на місцях - у територіальних громадах. Всі сили органів місцевого самоврядування направлені на те, щоб покращувати добробут місцевого населення. З реформою децентралізації вони отримали повноваження і ресурси на місцях, але при цьому потрібно зробити все, щоб у них не було відчуття, що громади залишаються сам на сам зі своїми проблемами.

Представники Комітету поінформували про вже зроблені конкретні кроки, зокрема, про прийняті закони щодо проходження опалювального сезону, продовження роботи про передачу адміністративних податків на місця тощо. За їхніми словами, таких ініціатив надалі буде ще більше.

Голова Комітету Андрій Клочко сказав, що завдяки зусиллям всіх органів влади реформа децентралізації перетнула свій екватор і доказом цього «є самодостатні громади, які відчули себе справжніми господарями на своїй землі, які стають творцями нової успішної України, держави, яка функціонує для людей та в інтересах людей».

За словами очільника Комітету, «за ці п’ять років частка власних доходів об’єднаних територіальних громад у доходах загальних фондів місцевих бюджетів зросла з 2,2% до 18%. В результаті цього об’єднані територіальні громади перейшли на прямі відносини з державним бюджетом, а отже, самостійно стали розпоряджатися заробленими коштами».

Андрій Клочко також сказав про те, що під завершення цього бюджетного року Верховна Рада зробила невеличкий подарунок місцевому самоврядуванню, ухваливши законопроект №6298, завдяки якому громади отримають значний додатковий ресурс для фінансування невідкладних потреб соціального спрямування, розвитку автомобільних доріг, спортивної та комунальної інфраструктури, придбання комунальної техніки тощо. Цим Законом також передбачено норму щодо забезпечення на рахунках місцевих бюджетів залишків коштів за окремими субвенціями з державного бюджету місцевим бюджетам, наданим у 2021 р., для здійснення відповідних витрат у 2022 р. з урахуванням їх цільового призначення.

Очільник Комітету також навів дані соціологічних опитувань, згідно з якими підтримка довіри до реформи децентралізації та місцевого самоврядування серед громадян зросла з 15% до майже 80%.

Андрій Клочко побажав представникам місцевого самоврядування не тільки не розгубити, а й примножити цей високий рівень довіри, наближаючи реформу децентралізації до її успішного завершення.

Керівники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування у виступах також відзначали успішність проведення реформи децентралізації. Вони пропонували зробити наступні кроки для подальшого правового забезпечення реформи, об’єднатися навколо прийняття змін до Конституції в частині децентралізації влади, удосконалення законодавчих і нормативних актів, які регулюють взаємовідносини в органах місцевого самоврядування, спростити їх і дати можливість органам місцевого самоврядування ефективно працювати.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук вручив відзнаки Верховної Ради України кращим представникам органів місцевого самоврядування.

Учасники урочистого заходу разом сфотографувалися на згадку.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00