Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.

Руслан Стефанчук зазначив, що Україна щороку 3 грудня разом зі світовою спільною відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю, який проголошений Генеральною асамблеєю ООН у 1992 р. Цей день покликаний привернути суспільну увагу до проблем людей, захисту їхніх прав, гідності та благополуччя.

Головуючий повідомив, що у засіданні беруть участь Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та члени Кабінету Міністрів.

За пропозицією депутатських фракцій і груп члени Уряду відповідатимуть на запитання про обороноздатність України у 2021 році: безпекові підсумки року і перспективи.

Головуючий надав слово для виступу Міністру оборони Олексію Резнікову.

Міністр поінформував народних депутатів про безпекову ситуацію, яка склалася, про виконання плану оборонних закупівель, реформу Міністерства оборони.

На початку виступу урядовець повідомив, що протягом останнього місяця він разом з командою проводив аналіз поточної ситуації, планували оперативні заходи до кінця цього року та визначали пріоритети на 2022 рік.

Він повідомив, що після 6 грудня в офіційних засобах Міністерства оборони буде оприлюднено матеріали, у яких буде докладно розкрито основні кроки по найважливіших напрямах. Суть цих планів зводиться до двох тез: перше - Міністерство оборони має стати однією з найкращих корпорацій України з точки зору ефективності управління, а Збройні Сили - одними з найкращих роботодавців. Друга теза стосується переходу від тактичних рішень до системного розвитку фундаментальних спроможностей Збройних Сил.

Олексій Резніков поінформував про його поїздки разом з Головнокомандувачем ЗС на передову, щоб на власні очі побачити, де є найбільші загрози, про свої зарубіжні візити до США та Ізраїлю, спілкування з міжнародними радниками, а також про роботу з профільним парламентським комітетом.

Щодо безпекової ситуації Міністр зазначив: "наше бачення чергового приготування Російської Федерації співпадає з оцінками іноземних партнерів. Розвідки взаємодіють інтенсивно. Єдина відмінність у сприйнятті. Для нас ця війна триває майже 8 років". Він подякував міжнародним партнерам і запропонував сконцентруватися на формуванні спільної відповіді.

Міністр зазначив, що Росія впродовж року застосовує тактику своєрідних хвиль. «Наша розвідка аналізує усі сценарії, включно з найгіршим. Вона відзначає, що вірогідність масштабної ескалації з боку Росії існує. Найбільш вірогідним часом досягнення готовності для ескалації буде кінець січня. Наголошую, ескалація є вірогідним сценарієм, але не обов'язковим, і наше завдання відвернути його", - заявив Олексій Резніков.

Міністр відповів на запитання депутатських фракцій і груп щодо: перспектив вступу України в НАТО; стану виплати заборгованості перед військовослужбовцями і зростання зарплат у наступному році; стану підписання контрактів за оборонним замовленням; оновлення системи протиповітряної оборони; розробки і затвердження нової Програми розвитку Збройних Сил; створення кібервійськ; застосування протитанкових ракетних комплексів «джевелінів» під час бойових дій на сході України; аудиту цільового використання коштів, виділених на Збройні Сили; загроз на кордоні країни, перспектив загострення конфлікту і готовності до відсічі; створення реєстру підприємств, які виробляють продукцію для оборонної галузі; розслідування знищення складів боєприпасів.

На запитання депутатських фракцій і груп відповіли Прем’єр-міністр та члени Кабінету Міністрів стосовно: перспектив вступу України в НАТО; стану виплати заборгованості перед військовослужбовцями і зростання зарплат у наступному році; стану підписання контрактів за оборонним замовленням; оновлення системи протиповітряної оборони; розробки і затвердження нової Програми розвитку Збройних Сил; створення кібервійськ; застосування протитанкових ракетних комплексів «джевелінів» під час бойових дій на сході України; аудиту цільового використання коштів, виділених на Збройні Сили; загроз на кордоні країни, перспектив загострення конфлікту і готовності до відсічі; створення реєстру підприємств, які виробляють продукцію для оборонної галузі; розслідування знищення складів боєприпасів.

На цьому "година запитань до Уряду" завершилася.

Руслан Стефанчук повідомив, що у Верховній Раді перебуває делегація Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Члени делегації виявили бажання взяти участь у пленарному засіданні Парламенту та виступити з короткими промовами.

Головуючий надав слово для виступу виступив Мотиваційний спікер, амбасадор ЮНІСЕФ з питань інклюзії Яніс МакДевід та українська активістка, як захищає права людей з інвалідністю Ліна Дешвар.

Яніс МакДевід у виступі привернув увагу до проблем людей з інвалідністю, які хочуть жити нормальним життям і прожити його повноцінно у суспільстві, де всі мають однакові можливості.

Народні депутати оплесками привітали виступи гостей.

Народні депутати 252 голосами підтримали пропозицію головуючого про скасування перерви з 12.00. до 12.30., в режимі розгляду питань порядку денного працювати до 12.30, з 12.30 до 13.00 оголосити депутатські запити, з 13.00 - надати час для виступів народних депутатів у «Різному».

Із заявами від двох фракцій виступили народні депутати Олександр Ковальчук, Ніна Южаніна, Павло Сушко.

Народні депутати внесли зміни до порядку розгляду питань порядку денного і 276 голосами прийняли проект Постанови про внесення зміни до календарного плану проведення шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, №6381.

Постановою внесено зміну до календарного плану проведення шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 13 липня 2021 року № 1628-IX, щодо роботи Верховної Ради України у січні 2022 року, передбачивши у тиждень з 10 по 14 січня - роботу з виборцями.

Народні депутати розглядають проекти постанов про скасування рішення Верховної Ради України від 30.11.2021 про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" (№5600).

Проекти постанов доповіли їх автори - народні депутати Михайло Цимбалюк, Ірина Геращенко, Володимир Ар’єв, Ростислав Павленко, Михайло Бондар, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Олексій Гончаренко, Вадим Івченко, Софія Федина, Вікторія Сюмар, Марія Іонова, Ніна Южаніна, Сергій Власенко.

Головуючий поставив на голосування всі проекти постанов.

За результатами голосування проекти постанов за №№ 5600-П, 5600-П1, 5600-П2, 5600-П3, 5600-П4, 5600-П5, 5600-П6, 5600-П7, 5600-П8, 5600-П9, 5600-П10, 5600-П11, 5600-П12 і 5600-П13 не були підтримані.

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк повідомила, що протягом цього пленарного тижня народними депутатами було внесено 102 запити, із них до Президента України - 9 депутатських запитів, до органів Верховної Ради - 6, до Кабінету Міністрів - 49, до керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування - 35, до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України 3 запити народних депутатів.

Окрім того, за її словами, з минулого пленарного тижня залишились не оголошеними 9 запитів до Президента України.

Всього для оголошення внесено 111 депутатських запитів.

Верховна Рада підтримала направлення до Президента України п’яти із 18 запитів, поданих народними депутатами.

Олена Кондратюк оголосила депутатські запити.

Народні депутати виступили із заявами, повідомленнями та пропозиціями.

Головуючий закрив пленарне засідання.

 

 






Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30