Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.

Руслан Стефанчук привітав всіх з 30 річницею всеукраїнського референдуму за незалежність.

«Тридцять років тому 1 грудня 1991 року відбулась визначна історична подія - всеукраїнський референдум про незалежність України і початок новітньої історії незалежної України. У референдумі взяли участь майже 32 мільйони виборців і понад 90% з них на запитання «Чи підтримуєте ви Акт про проголошення незалежності України?» відповіли «Так, підтримуємо», - зазначив він.

Головуючий запросив до сесійної зали Президента України Володимира Зеленського. Він також повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь Прем’єр-міністр Денис Шмигаль і члени Кабінету Міністрів, керівники центральних органів виконавчої влади, керівники судової гілки влади, судді Конституційного суду України, посадові особи, яких Верховна Рада обирає, призначає і надає згоду на призначення на посаду, інші вищі посадові особи державної влади, голови обласних рад, представники засобів масової інформації, глави дипломатичних представництв з іноземних держав та керівники представництв міжнародних організацій, акредитованих в Україні.

Руслан Стефанчук наголосив: «Вперше Верховною Радою запрошені на пленарне засідання представники громадськості, серед яких рідні загиблих захисників України».

Верховна Рада вшанувала хвилиною мовчання пам’ять героїв, які загинули у боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України.

Руслан Стефанчук нагадав, що Верховна Рада України заслуховує Президента України про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Головуючий надав слово для виступу Президенту України Володимиру Зеленському.

Президент України Володимир Зеленський виступив з щорічним посланням до Верховної Ради України про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Президент України вручив державні нагороди з нагоди 30-ї річниці всеукраїнського референдуму про незалежність України представникам органів державної влади, громадським діячам, науковцям, військовослужбовцям, медичним працівникам.

У пленарному засіданні оголошено перерву на 30 хвилин.

Після закінчення перерви Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко привітав працівників прокуратури з професійним святом.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Андрій Парубій.

Головуючий надав слово для виступів з оголошеннями, повідомленнями, пропозиціями народним депутатам.

Після закінчення виступів народних депутатів головуючий оголосив перерву у пленарному засіданні.

Після закінчення перерви із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Богдан Кицак.

Проект Постанови про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти, №6339 доповів заступник Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин.

305 голосами проект постанови прийнято в цілому.

Проект Постанови про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2020 рік, №6346, доповів Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

307 голосами проект Постанови народні депутати підтримали в цілому.

Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак доповів наступний проект - проект Постанови про присудження щорічної Премії Верховної Ради України найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, за 2021 рік, №6254.

303 голосами «за» проект Постанови прийнято в цілому.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб", №4487, доповів перший заступник Голови Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Максим Ткаченко. Він зазначив, що законопроект спрямований на вдосконалення законодавчого регулювання реалізації прав та свобод внутрішньо переміщених осіб в Україні, зокрема, права на соціальний захист,  житло, освіту тощо, а також закріплення на законодавчому рівні повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування, координацію та реалізацію державної політики з питань внутрішньо переміщених осіб.

Проектом Закону пропонується внести зміни до Закону України «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб», якими: уточнити поняття внутрішньо переміщених осіб; скоротити термін прийняття рішення про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи з 15 до 7 робочих днів; врегулювати питання права внутрішньо переміщених осіб на житло шляхом реалізації державних та місцевих програм, зокрема, житла соціального і тимчасового призначення, надання низьковідсоткових кредитів для придбання житла; скасувати 6-місячний строк, на який відповідно до чинного законодавства внутрішньо переміщена особа забезпечується житлом для тимчасового проживання тощо.

Максим Ткаченко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

304 голосами законопроект прийнято за основу зі скороченням наполовину строків подання пропозицій до другого читання.

Проект Закону про внесення зміни до статті 7 Закону України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" щодо передачі цілісних майнових комплексів державних пожежно-рятувальних підрозділів (частин) та іншого майна Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, №3688, доповів заступник Міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий. Доповідач, обгрунтовуючи необхідність прийняття законопроекту, зазначив, що на цей час до сфери управління ДСНС належить нерухоме та окреме індивідуально визначене (рухоме) майно, яке не використовується і не планується до використання в органах та підрозділах цивільного захисту за призначенням і може бути передано в комунальну або спільну власність територіальних громад за місцем розташування таких об’єктів для забезпечення повноцінної діяльності за призначенням пожежно-рятувальних підрозділів місцевої та добровільної пожежної охорони.

Водночас, статтею 7 Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» визначено вичерпний перелік об’єктів державної власності, які безоплатно передаються з державної в комунальну та спільну власність територіальних громад, до якого не включено цілісні майнові комплекси державних пожежно-рятувальних підрозділів (частин), інше нерухоме та окреме індивідуально визначене (рухоме) майно, яке не використовується і не планується до використання в органах та підрозділах цивільного захисту.

Проектом пропонується доповнити перелік об’єктів, що передаються безоплатно з державної в комунальну власність, цілісними майновими комплексами державних пожежно-рятувальних підрозділів (частин), іншим нерухомим та окремим індивідуально визначеним (рухомим) майном, яке не використовується і не планується до використання в органах та підрозділах цивільного захисту.

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха повідомив, що Комітет підтримав цей законопроект і рекомендує Верховній Раді прийняти його за основу.

Законопроект 267 голосами «за» прийнято за основу.

Народні депутати розглянули проект Постанови про призначення позачергових виборів Добропільського міського голови Покровського району Донецької області, №5806.

Проектом пропонується призначити позачергові вибори Добропільського міського голови Покровського району Донецької області на 27 березня 2022 року.

За результатами голосування проект Постанови прийнято в цілому 296 голосами «за».

Народні депутати розглянули проект Постанови про призначення позачергових виборів Успенівського сільського голови Білгород-Дністровського району Одеської області, №6226.

Проектом Постанови пропонується призначити позачергові вибори на 27 березня 2022 року.

280 голосами «за» проект Постанови прийнято в цілому.

Головуючий закрив пленарне засідання.

 

 


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18