Для участі у позачерговому засіданні зареєструвалося 250 народних депутатів.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив позачергове засідання.

Головуючий повідомив, що позачергове засідання проводиться на вимогу Президента України.

Головуючий поінформував про питання, які планується розглянути на позачерговому засіданні.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Андрій Жупанин. Народний депутат попросив підтримати законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії, №2553, який є в порядку денному.

Народні депутати почали розглядати питання порядку денного.

До порядку денного 275 голосами включено проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, №6197.

Законопроект доповів Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

Він зазначив, що у зв'язку зі скасуванням рішення про затвердження складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти постановою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 13 жовтня 2021 року у справі № 640/21854/18, виникає проблема з виконанням повноважень, покладених законодавством на Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, що може призвести до затримки видачі дипломів про вищу освіту випускників освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, які  перебувають в процесі акредитації освітніх програм.

Метою законопроекту є усунення правової колізії в Законі України «Про вищу освіту» в частині принципів відбору членів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, а саме застосування принципів галузевого представництва при відборі до складу Національного агентства представників роботодавців та здобувачів вищої освіти та дозволяє усунути складну ситуацію, викликану припиненням діяльності Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Сергій Бабак доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому.

Народні депутати у виступах підтримали прийняття законопроекту.

За результатами голосування законопроект 307 голосами прийнято за основу та 309 голосами в цілому.

Верховна Рада 304 голосами прийняла в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо використання майна ліквідованих комунальних закладів середньої освіти у сільській місцевості, №5230.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо спрощеного набуття громадянства України іноземцями та особами без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України, №5630 доповів заступник Міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий.

Законопроектом пропонується спростити порядок набуття громадянства України громадянами Російської Федерації, які зазнали переслідувань через політичні переконання, та іноземцями і особами без громадянства, які в установленому законодавством України порядку проходили (проходять) військову службу за контрактом у Збройних Силах України та/або брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, та/або брали участь у виконанні бойових або службових завдань антитерористичної операції, та/або брали (беруть) участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу.

Народні депутати 302 голосами підтримали прийняття законопроекту за основу зі скороченням наполовину строків підготовки законопроекту до другого читання.

Проект Закону про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо підсудності справ Верховному Суду як суду першої інстанції, №5067 доповів заступник Міністра юстиції Олександр Банчук.

Метою законопроекту є запровадження належного високого рівня суддівського розгляду адміністративних справ щодо оскарження актів Кабінету Міністрів України, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Національного банку України та інших суб'єктів владних повноважень, повноваження яких поширюються на всю територію України.

Законопроектом пропонується визначити, що Верховному Суду як суду першої інстанції підсудні справи щодо оскарження нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України, міністерства чи іншого центрального органу виконавчої влади, Національного банку України чи іншого суб'єкта владних повноважень, повноваження якого поширюються на всю територію України, виключивши відповідні категорії справ з виключної підсудності окружного адміністративного суду, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ.

Розгляд адміністративних справ щодо законності (крім конституційності) постанов та розпоряджень Кабінету Міністрів України здійснюється Верховним Судом у складі колегії Касаційного адміністративного суду не менше ніж з п'яти суддів. Адміністративні справи щодо законності та відповідності правовим актам вищої юридичної сили нормативно-правових актів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Національного банку України, інших суб'єктів владних повноважень, повноваження яких поширюються на всю територію України, розглядаються Верховним Судом у складі колегії Касаційного адміністративного суду не менше ніж з трьох суддів.

Судом апеляційної інстанції у зазначених вище справах є Велика Палата Верховного Суду.

Також цим законопроектом уточнюється значення терміну "нормативно-правовий акт" для цілей Кодексу адміністративного судочинства України.

Автори альтернативних законопроектів за №5067-1 і №5067-2 не доповідали проекти.

Голова Комітету з питань правової політики  Андрій Костін доповів рішення Комітету щодо законопроектів: прийняти за основу проект №5067, а альтернативні законопроекти відхилити.

254 голосами за основу прийнято законопроект №5067.

Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, №5719, доповів народний депутат Андрій Мотовиловець.

Метою законопроекту є забезпечення належних надходжень до  бюджетів місцевого самоврядування акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Заступник голови Комітету з питань бюджету Олена Копанчук доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Законопроект прийнято за основу 268 голосами «за».

Проект Закону про внесення змін до статті 9-2 Закону України "Про лікарські засоби" щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов'язання, №6121, доповів перший заступник Міністра охорони здоров'я Олександр Комаріда.

Метою законопроекту є забезпечення можливості екстреного медичного застосування окремих лікарських засобів, вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів на час дії надзвичайної ситуації та/або карантину у порядку державної реєстрації під зобов’язання, встановленому Кабінетом Міністрів України, у разі, якщо заявник може довести, що у нього відсутні можливості для надання повних даних про ефективність та безпеку лікарського засобу, вакцини або іншого медичного імунобіологічного препарату за нормальних умов застосування з об'єктивних причин.

Законопроектом пропонується дозволити прискорену державну реєстрацію під зобов’язання для екстреного медичного застосування лікарських засобів, вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для лікування та профілактики на час дії надзвичайної ситуації та/або карантину.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому з пропозиціями Комітету.

За результатами голосування законопроект 262 голосами прийнято за основу і в цілому.

Проект Постанови про додаткові заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), №6154, доповів Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Підставою для введення додаткових заходів протидії поширенню коронавірусної хвороби у Верховній Раді України є необхідність забезпечення сталої роботи Парламенту як єдиного органу законодавчої влади в України в умовах карантину з COVID-19 шляхом посилення протиепідемічного режиму в приміщеннях адміністративних будівель Верховної Ради України.

Проектом Постанови пропонується встановити, що на період дії карантину з COVID-19, допуск у приміщення адміністративних будівель Верховної Ради України народних депутатів України, працівників Апарату Верховної Ради України, помічників-консультантів народних депутатів України, працівників державних підприємств та установ, які  забезпечують діяльність Верховної Ради України, а також відвідувачів та представників засобів масової інформації дозволяється лише за наявності документа, що підтверджує отримання вакцинації від COVID-19 однією чи кількома дозами вакцин або негативного результату ПЛР чи експрес-тесту на COVID-19 або довідки про одужання особи від COVID-19.

Михайло Радуцький повідомив, що Комітет надав пропозиції щодо: уточнення віку осіб, на яких розповсюджуються вимоги проекту Постанови; надання додаткового доручення Апарату Верховної Ради щодо забезпечення обладнання постів охорони, через які здійснюється допуск осіб до адміністративних будівель Верховної Ради України, необхідними технічними засобами та організації роботи пунктів вакцинації проти COVID-19 у приміщеннях Верховної Ради України у пленарні тижні, а також визначення строків набрання чинності Постановою, але не пізніше 15 листопада 2021 року.

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти проект Постанови за основу і в цілому.

Народні депутати, які виступили в обговоренні, підтримали проект Постанови.

За результатами голосування проект Постанови прийнято в цілому 279 голосами.

Перший заступник Міністра охорони здоров'я Олександр Комаріда доповів проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень, №6084.

Необхідність прийняття законопроекту доповідач обгрунтував необхідністю забезпечення епідемічної безпеки як складової частини національної безпеки України в умовах протидії пандемії COVID-19.

Ще одним аргументом він назвав те, що на даний час в Україні почастішали випадки виявлення підроблених документів, що стосуються вакцинації проти COVID-19. Відсутність відповідальності за такі проступки створює передумови для подальшого розвитку ситуації щодо підроблення документів, що стосуються вакцинації проти COVID-19.

Законопроектом пропонується встановити кримінальну відповідальність за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень, у вигляді штрафу від 17 тисяч до 34 тисяч гривень або обмеження волі на строк до двох років.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект 282 голосами прийнято за основу зі скороченням наполовину строків його підготовки до другого читанні.

За основу 262 голосами прийнято проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи управління сферою охорони здоров’я та забезпечення медичного обслуговування населення, №5873.

До порядку денного включено проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення функціонування Єдиного державного реєстру ветеранів війни та запровадження електронного посвідчення ветерана, №5694.

Законопроект доповів народний депутат Єгор Чернєв.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

291 голосом «за» законопроект прийнято за основу зі скороченням наполовину строків підготовки до другого читання.

Верховна Рада 282 голосами прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України "Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні" щодо приведення у відповідність із деякими законодавчими актами, №4542.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про політичні партії в Україні" щодо удосконалення правового регулювання фінансування діяльності політичних партій, №5253-1.

Законопроект 285 голосами прийнято у другому читанні і в цілому.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії, №2553.

250 голосами «за» законопроект прийнято у другому читанні та в цілому.

Головуючий закрив позачергове засідання.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30