Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, відкриваючи засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп), повідомив, що сьогодні відзначається День Європейського Союзу і нагадав, що курс до ЄС закріплений у Конституції України.

Руслан Стефанчук закликав усіх народних депутатів вакцинуватися від COVID-19, «показуючи приклад громадянам, як ми дотримуємося законодавства, яке ми самі приймаємо».

Він також висловив сподівання, що завтра, 2 листопада, на позачерговому засіданні, скликаному за ініціативою Президента України на 16.00, буде прийнято постанову, щодо встановлення рівних правил для всіх щодо відвідування будівлі Верховної Ради.

За словами Голови Парламенту, на позачергове засідання винесені ще ряд питань, пов’язаних із протидією ковіду, а також щодо відновлення діяльності Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВ).

Руслан Стефанчук також поінформував про видачу підписних листів для збору підписів щодо скликання ще одного позачергового засідання, яке буде стосуватися проекту закону, пов’язаного із забезпеченням кисневими концентраторами.

Голова Верховної Ради висловив сподівання, що на цьому тижні Парламент завершить розгляд бюджету в першому читанні. «Залишаються поправки фракцій "Опозиційної платформи - За життя" і "Батьківщини". Дуже сподіваюсь, що ми завершимо цей етап бюджетного процесу і дамо можливість Уряду забезпечити його доопрацювання і повернення до Верховної Ради, щоб ми могли розглянути його в цілому», - сказав він.

Головуючий також поінформував про пропозицію, яка надійшла від ряду фракцій груп щодо внесення змін до Календарного плану пленарних засідань: «Наступний тиждень працювати в округах, а далі провести три пленарних тижні поспіль, з тим, щоб ми могли розглянути важливі питання, які вже накопичились в комітетах і через ті чи інші речі не могли потрапити в зал».

Руслан Стефанчук дав доручення Комітету з питань Регламенту Верховної Ради розглянути цю пропозицію і внести відповідне рішення.

Окрім того, Голова Верховної Ради звернувся до всіх суб’єктів законодавчої ініціативи з проханням надсилати свої пропозиції до Плану законопроектних робіт на 2022 рік.

Також Руслан Стефанчук вважає за доцільне оновити робочу групу з реформування Регламенту Верховної Ради України і звернувся до керівників фракцій та груп з проханням надати кандидатури до цієї групи.

У зв’язку із рядом кадрових призначень, запланованих на цей тиждень, Голова Парламенту дав доручення Апарату підготувати відповідні документи.

Руслан Стефанчук окремо зупинився на питаннях ребрендингу Верховної Ради.

Головуючий надав слово для виступу Першому заступнику Голови Верховної Ради України Олександру Корнієнку, який закликав не затягувати бюджетний процес.

«На грудень заплановані сесії обласних рад та органів місцевого самоврядування щодо прийняття у першому наближенні їх проектів бюджетів, які ґрунтуються на проекті державного бюджету, тому давайте конструктивно попрацюємо на цьому напрямку на цьому тижні», - сказав він, додавши, що «пропонована зміна календарного плану, зокрема, пов’язана із тим, щоб у нас був додатковий час на розгляд бюджету».

Олександр Корнієнко поінформував про стан формування робочої групи з реформування Регламенту Верховної Ради.

Перший заступник Голови Верховної Ради також повідомив про підготовку Апарату Верховної Ради до реалізації постанови про заходи щодо запобігання поширенню ковіду у Верховній Раді, проект якої буде розглядатися на позачерговому засіданні у вівторок. Зокрема, за його словами, поряд із Верховною Радою будуть розгорнуті пункти вакцинації і центри швидкого тестування на антигени для тих, хто хоче потрапити до приміщень парламенту і не має необхідних сертифікату або результатів ПЛР-тестування.

Окрім того Олександр Корнієнко закликав співробітників Верховної Ради і народних депутатів дотримуватися маскового режиму.

Як профільний заступник Голови Верховної Ради, він нагадав керівникам органів місцевого самоврядування, що, згідно із законодавством, вони мають звітувати про свою роботу.

На засіданні виступила Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк. Вона наголосила, що Київ вступив у «червону» епідемічну зону і висловила сподівання, що буде прийнято постанову щодо обмеження доступу до Верховної Ради.



«Ми маємо бути солідарні з освітянами, медиками, службовцями, держслужбовцями, усіма громадянами, які сьогодні мають бути щеплені щоб працювати та утримувати свої родини. І це не просто бути солідарним - ми зобов’язані самі подати приклад вакцинації і роботи в нових умовах. І люди чекають від нас саме такої відповідальної поведінки», - наголосила Заступник Голови Верховної Ради.

Олена Кондратюк також виступила за посилення відповідальності за виготовлення або свідоме використання підробних сертифікатів про вакцинацію.

Вона наголосила на ефективності вакцинації, що, зокрема, демонструє Моршин, де вакциновано понад 75% населення.

Олена Кондратюк також висловила занепокоєння щодо енергетичної безпеки України у зв’язку із дедалі більшим використанням Російською Федерацією газу в якості політичної зброї проти України та Європи в цілому.

«Ми маємо зараз чітко розуміти: як зараз будуть відстоюватись національні інтереси України в енергетиці; як влада буде захищати нашу енергетичну безпеку; як Україна буде диверсифікувати джерела постачання енергоносіїв; чи достатньо нам запасу газу та вугілля щоб люди мали тепло і почувалися безпечно і, звичайно, як виконується меморандум між Урядом та місцевим самоврядуванням про недопущення зростання тарифів на комунальні послуги для населення?», - наголосила Заступник Голови Верховної Ради.

На засіданні виступили очільники депутатських фракцій і груп.

У п’ятницю, 5 листопада, під час «години запитань до Уряду» Верховна Рада заслухає Міністра енергетики Германа Галущенка про стан забезпечення паливно-енергетичного сектору та житлово-комунального господарства України енергетичними ресурсами на період опалювального сезону 2021-2022 років.

Головуючий надав слово головам парламентських комітетів, які внесли пропозиції щодо розгляду законопроектів у сесійній залі.

Учасники Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) затвердили проект порядку денного на поточний пленарний тиждень.

Руслан Стефанчук закрив засідання.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
03 травня 2024 07:50
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00