Розповідати про свої світлини фотокореспондент Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" Олена Худякова не квапиться, адже для неї «кожна картинка - історія і мить з життя групи артрозвідки в 2014-2017 роках».

На її думку кожна фотографія це поєднання краси і болю, що назавжди викарбовувалося в свідомості.

«Сотні разів ми вітали сонце і прощалися з ним, ідучи у сніжний туман, спекотне марево чи темну, хмарну ніч, яка поглинає усе, оживаючи лише спалахами пострілів. Це те, про що ці картинки, де немає підписів і мало обличь.

Ми тут справжні і не соромимось себе. Але війна триває».

«У війни немає гендерних ознак!», - на відкритті експозиції підкреслив керівник Олени Худякової,  Генеральний директор Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» Олександр Харченко.


Він розповів, що війну від інформаційного агентства висвітлюють вісім кореспондентів і в інформаційних здобутках вони рівні між собою, а відкриття персональної виставки фотокореспондента Олени Худякової  - це хороша можливість представити роботи талановитої жінки, журналістки, розвідниці та військового медика, письменниці,  фотографа й захисниці з позивним Мауглі.

За словами самої Олени такий позивний з’явився під час однієї з перевірок. «Зазвичай позивний - це яскраве прізвище…На що невідомий полковник запитав: "О, а що це у вас за Мауглі?" Тоді всі згадали, як я люблю лазити на опори ЛЕП, дерева - і позивний народився...» (https://censor.net/ua/).

Про важливість роботи військових кореспондентів таких як О. Худякова  під час презентації експозиції розказав Голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань формування і реалізації державної політики щодо відновлення територіальної цілісності та забезпечення суверенітету України, народний депутат України Сергій Рахманін.

В свою чергу заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко підкреслив, що подібні заходи це питома частина в патріотичному вихованні і хороша можливість розповісти про своїх героїв.

«- У кожного – свій досвід і світогляд. Я з розумінням і людяністю ставлюся до всіх, з ким пов'язали дороги війни. Просто ділюся своїм. Передова була для нас місцем, де наш вік, стать, політичні й інші вподобання – на якийсь час зафарбовувалися в однотонний камуфляж з виписаними по ньому правилами і принципами. Це не означає, що ми не обговорювали, не жартували, не сперечалися часом. Усе це було. Та над цим усім невидимо, але відчутно стояло те, що об'єднало, перемішало нас на якийсь час у цю живу піксельну мозаїку. Те, що роз'єднує – було десь там, в іншому світі, поза війною.

Хтось може боятися, що у цьому перемішуванні втрачається його унікальність, але я відчувала це так, наче звичне йде на деякий час углиб, і формується, або ж підіймається з нетрів твоєї сутності ще грань, ти стаєш ширшим, насправді.» - так розповідає про свою творчість і роботу через світлини фотокореспондент Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" Олена Худякова (https://www.ukrinform.ua/).

Фотовиставка триває до 22 жовтня 2021 року у кулуарах 3-го поверху Верховної Ради України за адресою: м. Київ, вул. М. Грушевського, 5.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00
16 квітня 2024 13:28