Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.

Головуючий надав слово для виступів з оголошеннями, повідомленнями, пропозиціями народним депутатам.

Після закінчення виступів із заявами двох фракцій виступили народні депутати Юлія Тимошенко, Олег Синютка і Максим Бужанський.

Представники фракцій внесли пропозиції щодо зняття сьогодні з розгляду законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу України, №6062, який потребує доопрацювання.

290-ма голосами народні депутати підтримали пропозицію про зняття з розгляду законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу України, №6062.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Головуючий оголосив до розгляду проект Закону про Державний бюджет України на 2022 рік, №6000.

Голова Комітету з питань бюджету Юрій Арістов доповів підготовлені Комітетом висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2022 рік.

Юрій Арістов повідомив, що Комітет напрацював висновки і підготував до розгляду у першому читанні законопроект №6000 про Державний бюджет України на 2022 рік. При підготовці законопроекту до першого читання Комітетом з питань бюджету за участі Міністерства фінансів і Рахункової палати опрацьовано 3284 пропозиції народних депутатів і комітетів, поданих до проекту.

За словами Юрія Арістова, Комітет пропонує врахувати повністю або частково 1501-у пропозицію нардепів, зокрема - щодо уточнення окремих положень для узгодження з нормами Бюджетного кодексу, збільшення або передбачення видатків на заходи на боротьбу з COVID-19 під час навчального процесу, реалізацію державних інвестиційних проектів, реалізацію держпрограми "Питна вода України", реалізацію інфраструктурних проектів тощо.

Джерело покриття додаткових видатків пропонують збільшення доходів від ПДВ з ввезених товарів.

Комітет також рекомендував доручити Уряду підготувати до другого читання підвищення соціальних стандартів - прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати, виходячи із фінансових можливостей держави.

За результатами розгляду Комітет ухвалив висновок, у якому рекомендується Верховній Раді прийняти за основу та в цілому підготовлений Комітетом з питань бюджету проект постанови Верховної Ради "Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2022 рік", №6000-П.

Голова Комітету відповів на запитання народних депутатів

Головуючий надав слово для виступу Міністру фінансів Сергій Марченку. Він зазначив, що Уряд представив Державний бюджет на 2022 рік, який мав чітку основу - це бюджет інвестицій в майбутнє. За його словами, документ був ретельно доопрацьований, були численні обговорення кошторису країни із залученням експертів, профільних асоціацій, міжнародних партнерів. Він запевнив, що за результатом цих обговорень, «ми переконалися, що бюджет на 2022 рік є цілком реальним, збалансованим».

Сергій Марченко висловив сподівання, що народні депутати підтримають головний фінансовий документ країни, а Уряд готовий його доопрацювати.

Міністр фінансів відповів на запитання народних депутатів.

Голова Рахункової палати Валерій Пацкан доповів про результати експертизи проекту Державного бюджету на 2022 рік і направлені до Верховної Ради відповідні висновки. Валерій Пацкан доповів деякі з них.

Він зазначив, що Уряд вперше запровадив Бюджетну декларацію на 3 роки і Державний бюджет-2022 має формуватися з урахуванням її показників та визначених стратегічних орієнтирів.

Голова Рахункової палати повідомив, що Рахункова палата знайшла додаткові доходи в проекті державного бюджету загалом майже на 33 млрд грн. Він висловив сподівання, що в остаточній редакції вони будуть враховані.

Валерій Пацкан також запропонував Уряду звернути увагу на формування окремих видатків, зокрема, на виплату наступного року пільг і житлових субсидій, на збільшення видатків Пенсійного фонду тощо.

Голова Рахункової палати також звернув увагу на те, що як і в попередні роки Уряд пропонує зупинити дію окремих показників, зокрема, рівень дефіциту і надання державних гарантій. Він підкреслив, що це порушення Бюджетного кодексу і Регламенту Верховної Ради.

Валерій Пацкан висловив сподівання, що попри всі виклики, які нас очікують в наступному році, Уряд продовжить політику на зменшення дефіциту державного бюджету.

Доповідач повідомив, що 22 жовтня Рахунковій палаті виповнюється 25 років. Він зазначив, що з самого початку фахівці Рахункової палати здійснюють експертизу проектів державного бюджету. За цей час знайдено понад 160 млрд грн резервів збільшення доходів.

Валерій Пацкан запевнив народних депутатів і урядовців у тому, що Рахункова палата готова до подальшої роботи для напрацювання збалансованого та реалістичного бюджету на 2022 рік.

В обговоренні виступили представники депутатських фракцій і груп і народні депутати.

Після закінчення виступів головуючий поставив на голосування проект Постанови Верховної Ради «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2022 рік», №6000-П.

264 голосами проекти Постанови прийнято за основу.

Народні депутати почали розглядати поправки, які пропонують врахувати депутатські фракції і групи Уряду під час підготовки до другого читання законопроекту про Державний бюджет України на 2022 рік, №6000.

За результатами голосування поправки, на яких наполягали їх автори, не були підтримані.

Розгляд поправок буде продовжено на наступному засіданні.

Головуючий закрив пленарне засідання.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 16:26
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47