Пленарне засідання відкрив Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Головуючий надав слово народним депутатам для виступів з оголошеннями, повідомленнями, пропозиціями.

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Юлія Тимошенко.

Після закінчення виступів народні депутати розпочали розгляд питань порядку денного.

Проект Постанови про невідкладні заходи щодо забезпечення реалізації права громадян на житло, №5251, доповіла народний депутат Галина Третьякова.

Метою проекту Постанови є збір статистичної інформації, проведення комплексного (змістовного) аналізу стану забезпечення громадян житлом, відображення відповідної динаміки руху квартирних черг для подальшого розроблення урядової програми забезпечення реалізації права громадян на житло.

Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Літвінов доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти проект Постанови в цілому.

343 голосами «за» проект Постанови прийнято в цілому.

До порядку денного включено проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення надання публічних (електронних публічних) послуг, №5845.

Законопроект доповів народний депутат Ігор Фріс. Він зазначив, що метою проекту Закону є уточнення положень Закону України «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг», зокрема в частині визначення переліку суспільних відносин, на які не розповсюджуються вимоги цього закону та зміни підходу до визначення принципу надання публічної (електронної публічної) послуги за замовчуванням.

Відповідні зміни передбачається внести до окремих статей Закону України «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг» та Закону України «Про адміністративні послуги».

Голова Комітету з питань цифрової трансформації Михайло Крячко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому.

За результатами голосування законопроект 287 голосами прийнято за основу і 292 голосом «за» - в цілому з необхідними техніко-юридичними правками.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України, №4378, доповів Голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації Юрій Щиголь. Він зазначив, що метою законопроекту є законодавче врегулювання питання щодо здійснення резервного копіювання інформації та відомостей державних електронних інформаційних ресурсів державними органами, військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, державними підприємствами, установами та організаціями, а також питання щодо централізованого зберігання Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України таких резервних копій.

Заступник Голови Комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко, доповідаючи рішення Комітету, додав, що цим законопроектом передбачається покласти на Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України обов’язків щодо збереження резервних копій інформації та відомостей державних електронних інформаційних ресурсів. Одночасно, з метою усунення різночитання в термінології, що вже використовується в чинному законодавстві, в понятійний апарат проекту Закону вводиться новий термін «державні електронні інформаційні ресурси».

Олександр Федієнко повідомив, що Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому, а в разі неприйняття в цілому – скоротити строки підготовки проекту до другого читання.

294 голосами «за» народні депутати підтримали прийняття законопроекту за основу зі скороченням строків його підготовки до другого читання.

Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про приватизацію державного і комунального майна” щодо уточнення деяких положень та сприяння залученню інвестицій в процесі приватизації, №5397, доповів голова підкомітету Комітету з питань економічного розвитку Олексій Мовчан.

Він зазначив, що метою законопроекту є підвищення ефективного функціонування державних підприємств, які виготовляють та ремонтують технічні засоби реабілітації в умовах ринкової економіки та створення умов для підвищення ефективності діяльності цих підприємств, впровадженні на їх основі приватно-державного партнерства, зменшення витрат держави на покриття заборгованостей неліквідних підприємств та підприємств із застарілими технологіями, які не користуються попитом на ринку.

Метою проекту також є гармонізація законів для узгодження термінології, що стосується електронної торгової системи та центральної бази даних, з законодавчими актами у сфері концесії та оренди державного та комунального майна. Такі зміни необхідні також для вдосконалення зазначених термінів з технічної точки зору та встановлення більших вимог до захищеності та відкритості електронної торгової системи, а саме гарантій відкритого коду її центральної бази даних.

Крім цього, проект спрямований на відновлення процесу продажу об’єктів великої приватизації на аукціонах, що не передбачають зниження стартової ціни, під час дії карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних з коронавірусною хворобою.

Альтернативний проект, №5397-1, доповів народний депутат Володимир Мороз.

Олексій Мовчан доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти за основу законопроект №5397, а альтернативний проект - відхилити.

265 голосами «за» законопроект прийнято за основу.

Народні депутати розглянули правки до підготовленого до другого читання проекту Закону про запобігання та протидію антисемітизму в Україні, №5109.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Народні депутати продовжили розглядати правки до законопроекту №5109.

За результатами голосування підтримані були правки №№12, 18, 19, 20, на підтвердженні яких наполягали парламентарії. Інші правки не були підтримані.

283 голосами законопроект прийнято у другому читанні і в цілому.

Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо урегулювання процедури складання митних декларацій на товари, які підпадають під різні товарні підпозиції згідно з УКТЗЕД, відповідно до Митного кодексу Європейського Союзу, №4517, доповів перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін.

Голова підкомітету Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Сова доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект 308 голосами прийнято у першому читанні.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державну прикордонну службу України" щодо вдосконалення порядку використання та застосування заходів примусу, бойової техніки та озброєння особовим складом Державної прикордонної служби України, №5232, доповідає член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Юрій Здебський.

Він зазначив, що метою законопроекту є вдосконалення порядку використання та застосування заходів примусу, бойової техніки та озброєння особовим складом Державної прикордонної служби України.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про Державну прикордонну службу України» та врегулювати прогалини в законодавстві щодо особливостей використання та застосування особовим складом Державної прикордонної служби України заходів примусу, бойової техніки, озброєння, а також врегулювати порядок здійснення поверхневої перевірки.

Юрій Здебський також доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Ради прийняти законопроект за основу.

300 голосами законопроект прийнято за основу.

Народні депутати внесли зміни до порядку денного, включивши до розгляду Проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо нелегітимності виборів депутатів Державної Думи Російської Федерації 2021 року, №6078.

Проект доповів Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко. Він зазначив, що проектом Постанови пропонується затвердити Заяву Верховної Ради України в якій звертається увага міжнародної спільноти на факт проведення 17-19 вересня 2021 року нелегітимних виборів депутатів Державної Думи Російської Федерації на тимчасово окупованій території України. Наголошується на порушеннях державою-окупантом норм міжнародного гуманітарного права, зокрема залучення до голосування громадян України з незаконно виданими паспортами Російської Федерації, переміщення населення держави окупанта на тимчасово окуповані території України та неконтрольований процес перетину міжнародно визнаного державного кордону України.

У Заяві Верховна Рада України визнає такі вибори незаконними, а Державну Думу Російської Федерації - нелегітимною та звертається до міжнародної спільноти із закликом надати оцінку фальсифікованим виборам та фактам незаконного голосування. 

Олександр Мережко також доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти проект Постанови за основу та в цілому та схвалити Заяву Верховної Ради України.

322 голосами "за" проект Постанови прийнято в цілому.

Народні депутати розглянули правки до проект Закону про внесення зміни до статті 11 Закону України "Про валюту і валютні операції" щодо виконання банками функцій агентів валютного нагляду, №5851, підготовленого до другого читання.

260 голосами законопроект прийнято у другому читанні та в цілому.

Народні депутати розглянули кілька проектів постанов про призначення позачергових виборів міського, сільських і селищних голів.

За результатами голосування прийнято проекти Постанов:

про призначення позачергових виборів Покровського сільського голови Нікопольського району Дніпропетровської області; №5634;

 про призначення позачергових виборів Степівського сільського голови Миколаївського району Миколаївської області, №5768;

 про призначення позачергових виборів Добропільського міського голови Покровського району Донецької області, №5806;

 про призначення позачергових виборів Новогуйвинького селищного голови Житомирського району Житомирської області, №6056;

 про призначення позачергових виборів Озернянського сільського голови Тернопільського району Тернопільської області, №6057.

Головуючий закрив пленарне засідання.

 



 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30