16 вересня у Верховній Раді відбулася зустріч стосовно питань екологічного порядку денного Верховної Ради України та адаптації законодавства України до законодавства ЄС з Членом Європейської Комісії з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюсом Сінкявічюсом та представниками Європейської Комісії, організована Комітетом з питань екологічної політики та природокористування.

У зустрічі взяли участь Голова Верховної Ради України, голови депутатських фракцій і груп, голови комітетів Верховної Ради України та народні депутати України.

Учасники засідання обговорили найважливіші питання екологічної політики, над вирішенням яких ведеться робота у Верховній Раді України дев’ятого скликання.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, звертаючись до учасників зустрічі в режимі відеозв’язку, подякував представникам Євросоюзу за сталу підтримку України у боротьбі за її територіальну цілісність.

Дмитро Разумков наголосив на важливості питань екологічної безпеки і, в першу чергу, на тимчасово окупованих територіях Донбасу, які страждають від війни і від недбалого ставлення до екологічних питань так званих ЛНР і ДНР. «Наслідки можуть бути катастрофічними, не лише для України, але й для європейської спільноти», - сказав він.

Голова Верховної Ради також зауважив, що питання боротьби з коронавірусною хворобою є важливими для всього світу, однак «паралельно ми не можемо забувати про екологічні питання, які точно не можуть відходити на другий план».

Очільник Парламенту висловив сподівання на конструктивну співпрацю Верховної Ради України з представниками Європейського Союзу у вирішенні екологічних питань.

Член Європейської Комісії з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюс Сінкявічюс наголосив на важливості спільного подолання викликів і запевнив, що Європейський Союз готовий продовжувати надавати допомогу в питаннях імплементації європейського екологічного законодавства в Україні.

Він відзначив кроки зроблені Парламентом України щодо ухвалення законів екологічного спрямування, зокрема, прийняття за основу проекту Закону «Про державний екологічний контроль», який, на його думку, «має вирішальне значення для забезпечення дотримання законодавства з питань екології в країні». Представник ЄС висловив сподівання, що законопроект найближчим часом буде прийнятий в цілому.

Ще одним значним досягненням він назвав прийняття законів про заборону пластикових пакетів.

Віргініюс Сінкявічюс переконаний, що виконання зобов’язань України за Угодою про асоціацію можна прискорити і вдосконалити ухваленням законопроектів екологічного спрямування, які є на розгляді Парламенту, зокрема, щодо промислових викидів, збереження біорізноманіття, захисту навколишнього середовища та управління відходами.

«Ви визначаєте власний шлях з огляду на ваші місцеві обставини, однак важливо, щоб ухвалені закони були сумісними з законодавством ЄС. Це потрібно для виконання зобов’язань України за Угодою про асоціацію та інших міжнародних зобов’язань», - сказав Член Європейської Комісії, звертаючись до народних депутатів України.

Віргініюс Сінкявічюс наголосив: «Найголовніше – це забезпечити здоров’я української економіки, здатність конкурувати на ринку ЄС, отримувати від цього переваги, мінімізуючи вплив на клімат, на довкілля і здоров’я людей. Для цього Україна повинна модернізувати свою економіку. Однак, інвестиції в її «озеленення» окупляться завдяки підвищенню попиту на сталу та «зелену» продукцію в ЄС».

Він підкреслив важливість знаходження консенсусу між зацікавленими сторонами у питаннях покращення якості повітря в Україні, а також висловив сподівання на «швидкий рух в питаннях управління відходами».

Серед питань, які не можна відкладати, Віргініюс Сінкявічюс назвав питання збереження біорізноманіття, оскільки його втрата завдасть шкоди, в тому числі, і ключовим для України галузям економіки, таким як, сільське господарство, рибальство і туризм.

«Сподіваюся, що ми будемо працювати тісно у відношенні наших спільних високих цілей із захисту навколишнього середовища», - сказав представник ЄС і закликав до якнайшвидшого узгодження довгострокової стратегії України з цілями ЄС щодо кліматичної нейтральності.

Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко подякував за підтримку екологічного порядку денного в Україні. «Дуже важливо, що питання захисту навколишнього природнього середовища виходять на найвищий політичний рівень», - сказав він.

Олег Бондаренко нагадав основні напрями співпраці з ЄС у сфері довкілля і зауважив, що «імплементація рішень Європейського Союзу має ґрунтуватися на базових законах України, розроблення яких сьогодні перебуває на контролі Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування. Зокрема, це законопроекти про управління відходами, про відходи електричного і електронного обладнання, про батареї і акумулятори, про поводження з миючими засобами, про державний екологічний контроль, зменшення і контроль промислового забруднення».

Голова Комітету поінформував про законопроекти з екологічної тематики прийняті поточним скликанням Верховної Ради і які перебувають на стадії розробки.

«Комітет з питань екологічної політики та природокористування послідовно виступає за впровадження цілей сталого розвитку та цілей, визначених Європейським зеленим курсом, які співпадають з нашими зобов’язаннями відповідно до Угоди про асоціацію», - підкреслив Олег Бондаренко.

Заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань наближення законодавства України до законодавства ЄС Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу Марія Мезенцева зауважила, що багато комітетів приймають у роботі над законопроектами екологічної спрямованості. Вона висловила переконання що їх узгоджені дії дають результати в питаннях реалізації зеленого курсу ЄС.

«Сподіваюся, нам в майбутньому потрібно буде докладати менше часу і сил для того, щоб переконувати когось в тих цілях, які затверджені нашою державою на рівні Парламенту та Уряду і ми побачимо голосування екопроектів конституційною більшістю», - сказала Марія Мезенцева.

Олег Бондаренко подякував представникам Європейської Комісії і Представництва Європейського Союзу в Україні за постійну підтримку, співробітництво і висловив сподівання на подальшу співпрацю.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

19 березня 2024 11:56
18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
17 березня 2024 17:51
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20