Відбулося п’ятнадцяте засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг.

На початку засідання члени ТСК обговорили результати розгляду звіту слідчої комісії уповноваженими органами та підсумки роботи за перше півріччя. Голова комісії Павло Сушко назвав роботу ТСК за перше півріччя доволі інтенсивною та визначив основні результати, яких вдалося досягти: «Якщо говорити про глобальне, то були внесені зміни до Стратегії деінституціалізації, з якої виключено спеціальні школи з числа закладів, які підлягали ліквідації. Оскільки, як ми засвідчили під час виїзних засідань, саме цю норму використовували місцеві чиновники для надання вигляду законності своїм рішенням». «Паралельно з цим Верховною Радою прийнято зміни до Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо погодження з МОНом ліквідації спеціальних шкіл та щодо продовження трансформації санаторних шкіл. Скасовано 586 постанову, замість неї прийнято новий порядок, який, на нашу думку, не містить тих дискримінаційних стосовно дітей з особливими освітніми потребами норм», - сказав Павло Сушко і висловив сподівання на його належну реалізацію. Також голова комісії поінформував, що змінено інститут Уповноважених Президента. За його словами, «зараз працює Радниця – Уповноважена Президента з прав дитини та дитячої реабілітації, яка має виважену позицію щодо освіти дітей».

За наслідками обговорення звіту комісії члени ТСК ухвалили рішення направити звернення до Голови Верховної Ради і голови Уряду щодо неналежного розгляду звернень ТСК Кабінетом міністрів України. Також у зверненні пропонується організувати зустріч членів ТСК і голови Уряду.

Також члени ТСК затвердили порядок роботи слідчої комісії на друге півріччя. Згідно з документом, планується провести 12 засідань у Києві, 5 виїзних засідань – Херсон, Одеса, Харків, Тернопіль, Дніпро. Також пропонується провести низку заходів та презентувати Стратегії освіти дітей з особливими освітніми потребами.

«На друге півріччя у нас глобальна мета – це домогтися створення потужного органу, який буде опікуватися виключно питаннями захисту прав дітей в усіх сферах – Державну службу України у справах дітей», - сказав голова комісії Павло Сушко і додав: «Основною метою цієї служби ми бачимо створення дієвої системи моніторингу неблагополучних сімей, надання реальної допомоги сім’ям в складних життєвих обставинах, забезпечення оперативного прийняття рішень в інтересах дитини, розвиток усиновлення та підтримка сімейних форм виховання, розвиток соціальних послуг для дітей».

Також було ухвалено рішення направити офіційного листа від ТСК до Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів щодо надання комітетами пропозицій до проекту Закону про Державний бюджет України на 2022 рік щодо включення видатків на окрему субвенцію/програму в розмірі 150 млн. грн. для ОДА та ОТГ з питань утримання та фінансування дитячих будинків та інтернатів, що перебувають на їхньому балансі.

Окрім того, учасники засідання вирішили викликати на одне із наступних засідань ТСК голову Луганської ВЦА для доповіді щодо закриття Рубіжанської санаторної школи.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
17 березня 2024 17:51
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00