Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук на особистій Фейсбук-сторінці зазначив, що в Україні досі не здійснюється правовий моніторинг чинного законодавства.

«Як наслідок, механізм для вдосконалення або скасування вже прийнятих нормативно-правових актів (НПА) є неефективним. Через це кількість нових НПА постійно збільшується, виникають колізії та прогалини правового регулювання. Проєкт закону «Про правотворчу діяльність», ініціаторами якого стали 195 народних депутатів, якраз передбачає, що правовий моніторинг стане етапом розробки проєкту НПА та планування правотворчої діяльності», – підкреслив Руслан Стефанчук.

Він зазначив, що «законопроєктом «Про правотворчу діяльність» №5707 пропонується введення поняття «правового моніторингу» як систематичної, комплексної діяльності суб’єктів правотворчої діяльності, що спрямована на спостереження, аналіз та оцінку законодавства під час його застосування з метою його вдосконалення та прогнозування розвитку, виявлення необхідності та можливості удосконалення чи скасування чинного, або підготовку нового НПА, усунення колізій та прогалин правового регулювання».

«Правовий моніторинг здійснюватиметься шляхом аналітичного узагальнення даних нормозастосовної й судової практики; проведення опитувань громадської думки щодо змісту й дії НПА; аналітичного узагальнення звернень громадян та їхніх об’єднань до державних органів, органів місцевого самоврядування з питань, що пов’язані з дією та застосуванням НПА. А також обміну між державними органами, органами місцевого самоврядування інформацією щодо нормозастосування НПА, аналізу судових рішень у справах про оскарження НПА та інших способів», – поінформував Перший заступник Голови Парламенту України.

Руслан Стефанчук розповів, що за підсумками проведення правового моніторингу готуватиметься звіт, який буде доступним громадськості. Зокрема, «з’явиться інформація про виявлені проблеми і прогалини в діючих НПА, способи підвищити їхню ефективність; буде обґрунтована необхідність внесення змін або скасування НПА, а також пропозиції до документів планування правотворчої діяльності».

Він також зазначив, що «правовий моніторинг, що здійснюється парламентом, включатиме проведення комітетами Верховної Ради України оцінювання ефективності застосування законодавства з питань, віднесених до предметів їх відання. За результатами такого оцінювання комітети Верховної Ради України готуватимуть звіт, висновки та рекомендації якого подаються на розгляд парламенту».

«Роль комітетів посилюється, адже часто не виконуваний інструмент контролю «аналіз практики застосування законодавства» заміщується «оцінюванням ефективності застосування законодавства», як частина правового моніторингу Верховної Ради України», – наголосив Руслан Стефанчук.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
17 березня 2024 17:51
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00