23 липня відбулася церемонія закриття Програми стажування молоді в Апараті Верховної Ради України у 2021 році.

Цьогоріч завершили стажування 52 молодих фахівців з 20 областей України та м. Києва. Разом з українськими інтернами пройшла стажування упродовж п’яти місяців інтерн з Німеччини - Романа Мисліцька. Протягом цього часу вона інтенсивно вивчала українську мову та ознайомилася з особливостями функціонування українського Парламенту.

Привітала інтернів із завершенням стажування Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

«Ваш випуск – знаковий. Адже відзначаємо 25-ти річчя Конституції України та 30-ту річницю проголошення незалежності. Ваш випуск має стати початком наступних зрушень і змін у країні. Ви побачили усі внутрішні процеси, які відбуваються у Верховній Раді, попрацювали у комітетах і Апараті. Я хотіла, щоб ви апробували рольові моделі, ким би ви хотіли стати в майбутньому та скористалися усіма можливостями, які дала вам Програма стажування», - зазначила Олена Кондратюк.

Вона додала, що навколо Парламенту дуже багато міфів. «Ви маєте стати промоутерами Парламенту та руйнівниками цих міфів, і давати розуміння вашим колегам, що Парламент – це рушійна сила в Україні, а парламентаризм – це одна з найважливіших речей, тому що – це народне представництво», - зазначила Заступниця Голови Верховної Ради.

Тимчасово повірений у справах Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Бертрам фон Мольтке подякував за організацію Програми в умовах пандемії та підписання Меморандуму про співробітництво, завдяки якому молоді люди з Німеччини можуть пройти стажування в українському Парламенті. Він додав, що випускники Програми презентують Україну в світі.

Керівник напряму розвитку місцевого самоврядування та парламентаризму Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Едгар Мейсон зауважив, що Програма стала прикладом успіху, адже надає можливість молоді не просто побачити як працює український Парламент, а зростати особистісно та професійно - як державні службовці, політики, громадські діячі, що в результаті допомагає змінювати формат української державної служби.

Голова Правління громадської організації «Ліга інтернів», народний депутат сьомого та восьмого скликань Валерій Карпунцов побажав випускникам досягати поставлених цілей та максимально використовувати можливості для постійного навчання у динамічний час.

Народний депутат першого скликання Володимир Крижанівський зауважив, що на конкурс у Програмі подали анкети понад 500 людей, з них обрали 53 найкращих учасників. «Ми намагалися передати вам розуміння як працює держава і Парламент, а головне - збагатити тим досвідом, який маємо», - зазначив Володимир Крижанівський.

Привітали випускників заступник Керівника Апарату Олександр Мартиненко, представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Від імені випускників Програми подякувала за організацію стажування Олена Чорна.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк вручила сертифікати випускникам Програми.

Упродовж шести місяців інтерни брали участь у законопроектній роботі, здійснювали аналітичні дослідження, допомагали структурним підрозділам Апарату Верховної Ради у проведенні комітетських, парламентських слухань, круглих столів, фахових заходів тощо.

 

Довідково:

Програма започаткована у 1995 році Верховною Радою України та Асоціацією колишніх членів Конгресу США. За цей час її випускниками стали понад дві тисячі осіб. Приблизно третина з них продовжує професійну діяльність в органах влади, інші - навчаються в українських та закордонних університетах, працюють в аналітичних центрах, громадських організаціях, бізнесі тощо.

Серед випускників Програми стажування є дев’ятеро народних депутатів різних скликань, у тому числі п’ятеро – у IX скликанні.

Програма реалізується Апаратом Верховної Ради та громадською організацією «Ліга інтернів», відповідно до Меморандуму про співпрацю. Програма стажування 2021 фінансово та експертно підтримувалась Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) через Програму USAID РАДА, що виконувалась Фондом Східна Європа.

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
17 березня 2024 17:51
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00